DILEMA:
Este posibil ca o dieta sa nu mai fie eficienta daca este urmata o perioada indelungata?
RASPUNS:
Cel mai dificil moment intr-o dieta este atunci cand acul cantarului stagneaza, desi cantitatea de mancare este in continuare limitata. Acest fenomen se observa de obicei la persoanele care urmeaza frecvent diete restrictive sau un program nutritional de durata. Stagnarea procesului de slabit este o sursa de dezamagire si poate determina renuntarea la dieta si ulterior ingrasarea.
In realitate, aceasta situatie este de cele mai multe ori un fenomen natural si previzibil. Organismul opune rezistenta la scaderea in greutate deoarece percepe slabirea ca pe o amenintare. O parte din greutatea pierduta in timpul dietei provine din masa musculara, mai ales cand lipseste activitatea fizica. Tesutul muscular joaca un rol important in functionarea metabolismului, cu alte cuvinte, reducerea acestuia echivaleaza cu incetinirea metabolismului bazal. In plus, organismul uman este un sistem care urmareste echilibrul.
Atunci cand dieta dureaza prea mult si cantitatea de calorii ingerata este redusa, corpul se adapteaza, iar cantarul arata aceeasi greutate. In acest caz este de preferat ca persoana respectiva sa inceteze dieta si sa inceapa un program de intretinere, crescand cantitatea de energie, adica cea de alimente consumata. Cea mai buna solutie in astfel de situatii o reprezinta cresterea activitatii fizice pentru arderea mai multor calorii.
De asemenea, un rol important il are si „stresul“ dietei. Organismul secreta anumiti hormoni (mai ales corticosteroizi) cu actiune anabolica, care impiedica scaderea in greutate. In astfel de cazuri se recomanda intreruperea dietei pentru o perioada de timp stabilita de medicul nutritionist.