O mare parte dintre restaurante si producatorii de produse alimentare isi fac reclama prin faptul ca preparatele lor sunt realizate cu sare de mare, stiind faptul ca este „in trend”. Poate asociem sarea de mare cu ingrediente de o calitate inalta, un produs mai natural, ori cu o alegere mai saraca in sodiu. Insa, exista o diferenta intre sarea de mare si sarea de masa iodata?
Sare de mare vs. sare de masa
Sarea de mare provine din apele sarate si este produsul rezultat in urma evaporarii apei marine. Sarea de masa apare sub forma de halit sau sare gema in anumite roci sedimentare. Diferenta majora dintre cele doua este ca sarea de mare contine mai multe minerale si nu are antiaglomeranti (substanta face ca sarea de masa sa nu se lipeasca la umiditate) precum cea de masa.
Sarea de mare trece prin mai putine procese de prelucrare si este mai texturata. Granulele sarii de mare sunt mai mari comparativ cu cele fine si moi ale sarii de masa. Bineinteles, sarea de masa este imbogatita cu iod, un mineral care ajuta creierul si element esential pentru sanatatea tiroidiana. Cantitatea de iod din sarea de mare poate varia, insa in general este foarte scazuta.
Continutul de sodiu
Valorile nutritionale ale sarii de mare sunt aproape identice cu cele ale sarii de masa. Amandoua contin aceeasi cantitate de sodiu, aproximativ 2.300 mg la o lingurita, doza zilnica recomandata. Daca suferi de hipertensiune arteriala, este esential sa tii sub control aportul de sodiu. Cercetari recente arata ca persoanele care au tensiune mare trebuie sa ia zilnic maximum 1.600 mg.
Gatitul
Multi bucatari prefera sa foloseasca sare de mare la prepararea mancarurilor datorita diferentei de gust. Sarea de mare are o aroma distincta. In timpul gatitului sarea de mare se dizolva mai greu. Unii afirma ca utilizeaza o cantitate mai mica de sare de mare la preparate deoarece granulele sunt mai mari si se simte mutl mai bine gustul sarii in bucate. Acesta este singurul efect benefic asupra sanatatii al utilizarii sarii de mare. In general, nu este in regula sa adaugi sare la mancare pentru ca produsele folosite de noi la gatit (legume, fructe, carne, peste) contin deja sare in compozitie.
Ca o concluzie, sarea de mare nu difera cu nimic in compozitia chimica fata de sarea obisnuita de masa, desi consumatorii sustineu ca este mai sanatoasa si mai naturala, conform unui studiu realizat de Consortiul pentru Sare si Sanatate. Ambele tipuri contin aproape 100% clorura de sodiu si sunt la fel de daunatoare sanatatii daca sunt consumate in cantitati mari.
Va contraziceti singuri,afirmand ca sarea de mare e mai bogata in minerale si nu contine antiaglomerani.Iar apoi spuneti ca nu e nici o diferenta legata de beneficii.Vai vai
Asta am observat si eu, Zyra! Azi am facut cateva sute de metri bune, in cautarea sarii grunjoase pe care am folosit-o mereu pentru muraturile de iarna si n-am gasit decat sare de mare iodata! Iara ne interzic producerea si comercializarea produselor romanesti pe piatza noastra, iar vor sa ne imbolnaveasca (sa nu zic mai mult)? Hai sictir cacatilor de politicieni tehnocrati! Sa le moara lor familiile lor parvenite, sa se duca la dracu in mormant cu totii si sa ne lase sa traim in pace, pe pamantul nostru romanesc! Moarte tutufiroro tehnocratilor le doresc! Doamna ajuta, scapa-ne de ei!