De-a lungul timpului, scortisoara a fost utilizata ca un condiment, dar si ca medicament. Scortisoara este coaja maronie a copacului omonim. O gasim sub forma de batoane si pulbere. Citeste in continuare despre scortisoara si beneficiile ei.
Scortisoara ca medicament
Scortisoara este benefica pentru reglarea nivelului de zahar din sange si pentru combaterea oboselii, dandu-ti energie. Aceasta creste efectul stabilizator al insulinei, reducand rezistenta fata de acest hormon. Scortisoara actioneaza in doua moduri: in primul rand activeaza enzimele pentru a stimula receptorii de insulina; in al doilea rand, regleaza nivelul zaharului din sange, intensificand efectele insulinei – semnalarea de cai in tesutul muscular scheletic.
Cand creste sensibilitatea la insulina, se reduc efectele nocive ale carbohidratilor. Consumul de carbohidrati cu indice glicemic ridicat cauzeaza fluctuatii ale nivelului de zahar din sange si favorizeaza inflamatiile cronice, cauzand obezitatea. Acesti carbohidrati sunt alimente ca painea alba, aluaturile, secara neagra, fasolea, unele cereale, pepenele verde si inghetata.
Conform momswhothink.com, scortisoara contine antioxidanti care sporesc sensibilitatea la insulina. Astfel, nivelul de glucoza din sange este redus, ceea ce elimina inflamatiile si suprima pofta de carbohidrati. Unele studii arata ca scortisoara scade si nivelul colesterolului. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi zilnic o jumatate de lingurita de scortisoara in apa sau in ceaiul cald (incearca ceaiul de mere cu scortisoara, in stil frantuzesc).
Scortisoara combate oboseala
O stare metabolica cum e oboseala se caracterizeaza prin incapacitatea corpului de a utiliza glucoza. Oboseala e cunoscuta ca letargie, epuizare, plictiseala. Scortisoara intensifica rolul insulinei in metabolismul glucozei. Consuma scortisoara ca atare sau presarata pe produsele alimentare (pe merele coapte) pentru a combate oboseala.
Sugestii de utilizare
O jumatate de lingurita de scortisoara te ajuta sa scapi de starea de oboseala. De asemenea, va creste capacitatea corpului tau de a folosi glucoza. Consuma scortisoara in mod regulat si iti vei imbunatati rezistenta.
Daca petreci mult timp la volan, pune niste batoane sau un odorizant cu scortisoara in masina. Studiile arata ca acest miros te fac mai atenta si mai putin frustrata in timpul condusului. De asemenea, iti sporeste motivatia, performanta, vigilenta, actionand ca un stimulent al sistemului nervos central.
Pentru a te bucura de gustul de scortisoara si beneficiile ei (reducerea nivelului de zahar din sange, combaterea oboselii), presar-o pe paine prajita, adaug-o la crema de branza sau la unt, in ceai sau cafeaua de dimineata, la cereale sau la sosul de mere. Oricum ai consuma-o, scortisoara iti va da o stare de spirit excelenta!