Fondatoarea targului de raw food Raw Generation este de parere ca oamenii care au incercat sa manance mai sanatos au ajuns la o concluzie rapida si simpla: cheltuim la fel ca inainte sau chiar mai putin, „daca ne limitam costurile la tot ce este necesar si nu facem risipa”.
„Mi se pare corect, tinand cont ca mai toate mancarurile atat cele vegetariene, vegane cat si raw, sunt foarte, foarte satioase si de multe ori nu simtim nevoia sa mancam asa de des ca inainte”, a marturisit Ligia Pop pe blogul ei oficial.
Insa, explica bloggerul, pe langa acest aspect, exista cateva puncte cheie de care ar trebui sa tii cont cand iei decizia de a renunta la acele alimente din meniu care nu iti fac bine.
Un mit care iti suna cunoscut
Daca incepi sa mananci sanatos, trebuie sa o faci rapid si intr-un mod drastic: golesti frigiderul si arunci toate preparatele si ingredientele mai putin sanatoase. „Este si asta o metoda, insa nu cea mai sanatoasa si corecta pentru noi, ca fiinte umane dependente de mancarea mai putin sanatoasa. Nu uitati ca pe mancarea gatita am fost crescuti si aceasta ne trezeste prin miros si gust, amintiri pierdute pe care toti am vrea sa le retraim”, a subliniat Ligia Pop.
Raw food chef-ul continua cu ideea ca trebuie sa ai rabdare cu corpul tau si ca trebuie sa ii oferi timpul suficient sa se invete cu o alimentatie mai sanatoasa. „Nu va fortati si nu va bruscati corpul si psihicul, fiindca daca faceti asta la un moment dat, tot veti ceda si va veti intoarce la alimentatia traditionala”, ne avertizeaza Ligia Pop.
Exemplu: vrei sa renunti la carne si la zahar!
Iata ce ai putea face pentru a te acomoda mai bine in timp, (luni si chiar ani), la recomandarea Ligiei Pop in 5 pasi:
- Nu renunta complet la carne in general, ci doar la carnea grasa precum cea de porc sau de oaie.
- Renunta la carnea de vita, timp in care trebuie sa consumi, de exemplu, carne de curcan, pui sau peste.
- Scoate treptat carnea de pui, dupa aceea carnea de curcan sau peste si pastreaza lactatele si ouale in alimentatie.
- Opteaza pentru alimentatia ovo-lacto-vegetariana si de abia dupa aceea, la alimentatia de post sau vegana. „In tot acest timp, chiar daca consumati produse animale, experimentati si cu preparatele raw, fara foc si incercati sa va adaptati la noile gusturi”, ne sfatuieste Ligia Pop.
- Ramai vegana si introdu un procent tot mai mare de preparate raw vegane, pana ajungi la proportia dorita intre mancarea raw vegana si vegana (adica cea pregatita termic).
Ligia iti recomanda aceeasi pasi marunti care trebuie urmati si atunci cand vine vorba de zaharul alb. „Inlocuiti-l treptat cu zaharul brun, cu mierea, cu zaharul din orez, palmier, cu extrasul de stevia, cu pasta din curmale si alegeti ce varianta este cea mai buna. Inlocuiti treptat dulciurile mai putin sanatoase, in special in alimentatia copiilor cu acele preparate fara zahar”, mai spune specialista.
Nu se poate spune cu exactitate cat va dura fiecare proces de acomodare, deoarece totul depinde de la o persoana la alta. „Fiecare etapa poate sa dureze cateva saptamani sau luni ori mai putin. Veti stii cand veti fi pregatiti sa renuntati la cate un ingredient mai putin sanatos, insa important e sa vreti si sa realizati nocivitatea lor”, a concluzionat Ligia Pop, gazda show-ului Ligia’s Kitchen.
Stimate Domn sau Stimata Doamna
Am descoperit cu totul intamplator ca Ligia Pop, „autoare” (?!????) de carti de alimentatie naturista mi-a plagiat in articolul ei „Cum ne afecteaza radiatiile electromagnetice?” publicat la data de 25 aprilie 2012 la adresa http://ligiapop.com/2012/04/25/cum-ne-afecteaza-radiatiile-electromagnetice/ un fragment din articolul “Introducere in Terahertz Imaging” pe care l-am publicat mai demult pe site-ul WordPress la adresa http://federatiaacademicaaoamenilordestiinta.wordpress.com/2011/06/17/introducere-in-terahertz-imaging/ la data de 17 inie 2011. Mai jos este redat fragmentul din articol pe care l-a plagiat :
„Undele teraherziene (1 THz = 1012Hz), denumite de asemenea “unde submilimetrice” si “raze T” (“T-rays”, în limba engleză), sunt definite ca undele electromagnetice ce aparţin domeniului de frecvenţă/lungime de undă de la 0.1 THz (3000 µm) la 10 THz (30 µm). Alţi autori se referă la undele terahertziene ca la undele electromagnetice care se întind de la 0.3 THz (1000 µm) la 3 THz (100 µm). Acestea sunt doua dintre cele mai comune definiţii ale domeniului de frecvenţă/lungime de undă ale undelor terahertziene.
Radiaţia eletromagnetică cu frecvenţa ν =1 THz are o lungime de undă λ = 300 µm, un număr de undă σ = 33.3 cm-1, şi o energie fotonică E = 4.14 meV. În consecinţă, fiecare dintre cele două domenii de frecvenţă menţionate mai sus corespund la două domenii de lungime de undă, număr de undă și energie fotonică. Conform acestor definiţii, radiaţia terahertziană aparţine „breşei terahertziene” („terahertz gap”, în limba engleză), care este localizată între domeniile de frecvenţa/lungime de undă ale microundelor și undelor infraroşii din spectrul electromagnetic. Domeniul undelor terahertziene se mai denumeşte astfel întrucât în trecut tehnologia pentru generarea și detectarea undelor terahertziene nu a fost dezvoltată în mod egal cu tehnologiile deja disponibile pentru domeniile de undă şi lungime de undă ale microundelor și undelor infraroşii.”
Cu respect,
STOIAN Gabriel