Nu este o decizie inteleapta sa ignori semnalele trimise de picioarele tale. Durerile evidente ori imperfectiunile vizibile, cum ar fi unghiile negre de la picioare sau bataturile, indica deseori dezechilibre care pot duce la accidentari, scrie runnersworld.com.
Unghii negre
Aceasta afectiunea este frecvent intalnita la alergatorii pe distante mari. Una dintre cauze poate fi lungimea prea mare a unghiilor: o trauma la radacina lor determina o hemoragie care capata culoarea neagra dupa 1-2 zile. De asemenea, pantofii prea stramti pot fi o problema: incearca o pereche de adidasi cu jumatate de numar mai mare ori unii cu talpa mai inalta. Decolorarea unghiilor poate fi un semn ca te suprasoliciti la alergarile in panta, asa ca incearca sa alergi mai mult pe teren plat. Partea neagra a unghiei va cadea in cateva luni si va creste la loc una sanatoasa, dar daca ai dureri mergi la doctor: o mica gaura efectuata pe suprafata unghiei ajuta la eliberarea presiunii si a durerii.
Calusuri
Calusurile sunt zone de piele moarta, ingrosata, care se formeaza in urma expunerii talpii la o serie de presiuni sau frecari regulate.
La persoanele care sufera de pronatie (au piciorul flectat spre interior) excesiva, calusurile se dezvolta pe partea interioara a degetului mare ori la baza articulatiilor degetelor. Acestia pot suferi de:
- Tendinita achileana (o afectiune inflamatorie aparuta la tendonul lui Ahile, situat in portiunea inferioara a gambei, care contribuie la abilitatea de a ne ridica pe varful degetelor si faciliteaza mersul);
- Genunchiul alergatorului (tendidita rotuliana sau sindromul dureros patelofemural, care apare atunci cand rotula se deplaseaza, frecandu-se astfel de femur);
- Periostita tibiala (o inflamatie acuta sau cronica a periostului tibiei).
La persoanele care sufera de supinatie (miscarea de rotatie a piciorului spre exterior), calusurile care se formeaza pe al cincilea deget ori pe partea exterioara a talpii. Supinatia exercita o presiune asupra exteriorului piciorului si gleznelor, care determina entorse, tendinite si fisuri (fracturi incomplete ale oaselor).
O pereche de pantofi pentru stabilitate (cu talpa subtire, dar mai grei) sunt prima optiune pentru persoanele care sufera de pronatie excesiva; iar pantofii cu talpa moale asigura mobilitate si o arcuire mare a talpii, ideali pentru cele care sufera de supinatie. Cazurile extreme au nevoie de un pantof ortopedic pentru a corecta miscarea piciorului.
Alergatorii care prezinta mai multe calusuri pe un singur picior pot avea probleme cu dezechilibrul, cauzate de discrepanta de lungime intre membrele inferioare. Insa aceasta poate fi compensata cu pantofii ortopedici cu toc inalt. Sau poate indica ca ai o rezistenta mai mare pe un picior. Un specialist in terapie fizica te poate ajuta sa-ti dezvolti un regim de intindere si de intarire pentru a echilibra mersul, si chiar sa-ti ajute picioarele sa absoarba socul fiecarui pas.
Monturi
Cand se exercita o presiune mare asupra articulatiei de la baza degetului mare, zona respectiva se umfla si se formeaza un mont: o proeminenta a osului, dureroasa (apare si cand degetul mare isi modifica pozitia, indreptandu-se spre urmatorul deget sau se suprapune peste acesta). Monturile tind sa apara la alergatorii care au piciorul flectat spre interior, deoarece muschii care stabilizeaza degetele mari nu functioneaza la fel de bine ca atunci cand piciorul se roteste in exterior.
Asigura-te ca tenesii sunt destul de lati in dreptul degetelor si evita incaltamintea care are cusaturi ce freaca articulatia cu probleme. Medicul iti poate recomanda purtarea de branturi ortopedice si exercitii care pot stabiliza sau chiar preveni dezvoltarea monturilor. Daca durerea se accentueaza si persista, este necesara interventia chirurgicala.
Neurom
Un neurom este un nerv marit care se gaseste deseori intre al treilea si al patrulea deget. Desi neuromii nu sunt vizibili, se simt: pot cauza crampe la nivelul degetelor ori o durere generala in pernutele talpii. Alergarea in panta exercita o presiune anormala la nivelul pernutelor talpii, fiind o cauza comuna de aparitie a neuromului. De asemenea, pantofii pot fi prea stramti in fata; alege unii cu botul larg. Un tratament de scurta durata pentru diminuarea durerii implica injectia cu cortizon, insa neuroamele trebuie excizate chirurgical.
Fasceita Plantara
Reprezinta inflamarea fasciei plantare, ligamentul ce uneste calcaiul cu degetele si formeaza arcul piciorului. Atunci cand fascia este in tensiune, se creeaza mici rupturi dureroase. De obcei, atletii care sufera de aceasta afectiune au muschii picioarelor slabi. Prin urmare, incearca urmatorul exercitu pentru a-ti intari musculatura piciorului: tinand calcaiul pe podea, incearca sa prinzi cu degetele un prosop si sa-l tragi spre tine. Conform studiilor, din 100 de pacienti, la aproximativ 95 durerile se amelioreaza prin tratament nechirurgical, iar cinci necesita interventie chirurgicala. Alte tratamente: fizioterapie, terapia cu unde de soc extracorporale.