In premiera, o echipa romaneasca a cartografiat pe GPS un nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori – 5109 metri din Uganda. Ghetarul Stanley, parte importanta a vechiului traseu, a scazut mai bine de 600 metri in ultimii 10 ani, din cauza incalzirii globale, fiind astazi imposibil de escaladat.
Expeditia condusa de David Neacsu, liderul primei expeditii romanesti pe Everest, la care au participat 5 membri din cadrul Asociatiei Oxigen a avut trei obiective, toate atinse: masurarea nivelului ghetarului Stanley, cartografierea unui nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori si atingerea varfului Marguerita (5109 metri).
„Anul acesta am efectuat deja a patra expeditie pe muntele Ruwenzori si am constatat din nou o micsorare a ghetarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Daca in anul 2004, cand am organizat prima expeditie, puteam ajunge in varf traversand acest ghetar, anul acesta gradul mare de topire a lasat in suspensie o scara de trecere pe un alt versant.
Astfel, am marcat cu GPS-ul o noua ruta de escaladare care este ceva mai tehnica si este cu 40 de minute mai lunga decat vechiul traseu. Desi, din aceasta cauza, traseul a fost mai greu de escaladat decat in anii precedenti, expeditia care a durat 9 zile s-a finalizat cu atingerea varfului Marguerita”, a declarat David Neacsu, alpinist.
„Pentru noi, cei din Asociatia Oxigen, varful Marguerita este unul dintre cele mai inalte varfuri pe care le-am escaladat. A fost un traseu dificil, cu obstacole fizice dar si psihice cauzate de raul de inaltime. Cu toate acestea am reusit sa escaladam varful si sa cartografiem in acelasi timp un nou traseu care va fi folosit de toti alpinistii care vor vrea sa incerce acest traseu de acum inainte.
Efectuarea acestei expeditii este semnalul nostru de alarma, este indemnul nostru catre toti oamenii de a proteja mediul inconjurator. Viteza de topire a ghetarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului incalzirii globale. In urmatorii 10-15 ani estimam ca ghetarul Stanley se va topi complet si cu siguranta nu va fi singurul. Principala cauza sunt activitatile noastre si cu siguranta, solutia este tot in mainile noastre”, a adaugat Sorin Delivasile, Presedintele Asociatiei Oxigen.
Plecarea s-a facut din Bucuresti in data de 11 februarie cu trecere prin Istanbul, Entebbe (Uganda), orasul Kasese (Uganda). Din orasul Kasese s-a mers la poalele muntelui Ruwenzori unde s-a format echipa. Celor 6 romani li s-au alaturat 3 ghizi, 2 bucatari si 19 porteri locali, fiind in total 30 de membri.
Intoarcerea in Bucuresti a avut loc pe 21 februarie.
Costul expeditiei a fost de 3000 Euro/persoana.
Membrii expeditiei au fost: David Neacsu, Sorin Delivasile, Andrei Voicu, Cristian Cochina, Sergio Pestisanu, Radu Coman.
Despre Asociatia Oxigen
Asociatia Oxigen este o organizatie non-profit destinata promovarii spiritului ecologic si sensibilizarii tinerilor in problemele de mediu. Activitatile Asociatiei Oxigen urmeaza trei principale directii: promovarea turismului ecologic, ca o experienta sigura si durabila, cresterea interesului populatiei cu privire la protectia mediulului inconjurator, acordarea unei atentii deosebite ariilor protejate ocrotite de lege, stimularea tinerilor in actiuni de voluntariat ca instrument de educatie non-formala.