La inceputul secolului trecut, pe masură ce judo-ul a fost popularizat in Europa, si-a pierdut treptat caracterul si proprietatile de arta martiala, transformandu-se in sport. Iar in 1964 judo a devenit proba olimpica. Practicantul judo-ului se numeste judoka. Sala unde se practica judo-ul se numeste dojo. Echipamentul de judo, numit judogi, a fost introdus de catre Kano in anul 1907, dar pentru grade folosea, in continuare, numai centuri albe si negre.
Judo este un sport de contact care te invata din punct de vedere:
- fizic: totul despre echilibru, coordonare, mobilitatea, abilitatea de a cadea in siguranta si cea de autoaparare
- mental: increderea in sine, respectul de sine si autodisciplina.
Unicitatea acestui sport consta in faptul ca te invata cum sa previi eventuale accidentari prin practicarea tehnicilor de cadere in siguranta. Aceste abilitati pot fi folosite in sporturi cu mingea, precum rugby, fotbal, baschet sau netball (un sport asemanator cu baschetul), pentru a reduce incidenta ranirilor. Atunci cand practici judo trebuie nu numai sa iti misti corpul tau eficient, ci si pe al altora: astfel capeti un echilibru bun, putere de concentrare si agilitate.
Judo iti dezvolta caracterul si respectul de sine si iti ofera recompense personale considerabile prin antrenamentele si competitiile desfasurate. Nu este tipul de sport in care doar castigul conteaza, ci acela pe care grecii din secolul al V-lea i.Ch. l-ar fi inteles ca pe un amestec de filosofie si cultura fizica. Modelul lui kalos kagathos (echivalentul elin pentru gentleman, cu trup armonios si educat) inca exista in judo.
Judo este unul dintre cele mai disciplinate sporturi din lume, unde respectul fata de antrenor si, cel mai important, pentru adversari, este o valoare fundamentala. De exemplu, plecaciunea de la inceputul si sfarsitul concursului, o modalitate japoneza de a arata respectul fata de celalalt, asa cum este si strangerea de mana din lumea occidentala.
Una dintre valorile care primeaza in antrenamentul de judo este autocontrolul si autodisciplina. Practicantii judo-ului invata cum sa cada si cum sa-l tranteasca pe oponent intr-un mod cat mai corect, de aceea este recunoscut ca fiind cel mai sigur si netraumatizant sport din lume. Ultimul lucru pe care il doreste un judoku este sa-si raneasca adversarul.
Nu este niciun dubiu ca judo este un mod eficient de autoaparare, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Fiecare tehnica din judo are un nume japonez, care este folosit deseori de antrenori. Mai mult, este o oportunitate excelenta de a invata limba japoneza. O mare parte dintre abilitatile dobandite in timpul practicarii judo-ului pot fi folosite in alte sporturi. De exemplu, caderile (in siguranta) pot fi utilizate pentru a preveni ranirea in multe sporturi de contact, cum ar fi rugby sau fotbal.