Exista doua tipuri de exercitii fizice: aerobic si anaerobic. Fiecare dintre ele are beneficiile sale, insa daca vrei sa obtii rezultatele dorite, este recomandat sa le incluzi pe ambele in antrenamentul tau. Pentru a intelege efectele fiecarui tip trebuie mai intai sa stii care sunt caracteristicile si cum se aplica exercitiului fizic.
Termenii aerob si anaerob se refera la prezenta, respectiv absenta oxigenului. Majoritatea celulelor noastre prefera sa obtina energie prin utilizarea oxigenului. In timpul exercitiului aerobic, muschii se pot contracta in mod repetat fara sa oboseasca. In schimb, atunci cand nu folosim oxigenul ca sursa principala de combustibil (in cazul efortului mai intens), celulele trebuie sa se bazeze pe alte reactii pentru contractia musculara. De obicei, se foloseste de glicogen, o sursa de energie stocata in muschi si compusa din glucoza si o molecula de apa. In urma unui antrenament anaerob obosesti mai mult, iar muschii slabesc; va trebui sa incetinesti ritmul si sa reduci intensitatea efortului.
De fapt, nu se intampla sa faci trecerea de la conditii metabolice aerobe la unele anaerobe. In realitate, cu cat faci mai mult efort, cu atat creste nevoia de a produce energie anaeroba. De exemplu, in timpul pauzelor, te bazezi pe metabolismul aerob pentru a obtine energie; cand incepi sa te antrenezi, contractiile musculare necesita o respiratie mai accelerata si un aport mai mare de oxigen. Atat timp cat cresti treptat intensitatea antrenamentului, poti mentine dependenta muschilor de metabolismul aerob fara sa obosesti prea repede.
Iti prezentam in continuarea caracteristicile exercitiilor aerobice si anaerobice si care sunt beneficiile lor.
Antrenament aerobic
Exercitiul aerobic ii cere organismului sa utilizeze oxigen pentru a crea energie, potrivit fitsugar.com. Celulele au nevoie de oxigen pentru a mentine functionarea optima a corpului. In timpul exercitiilor aerobice oxigenezi mai mult organismul prin plamani. La randul lor, acestia trimit oxigenul la celule prin sange.
Pentru ca plamanii si inima sa aiba o cantitate constanta de oxigen in celule, ele trebuie sa fie in forma foarte buna. Aici intervine exercitiul aerobic. Cand incepi antrenamentul fizic, observi o crestere a frecventei cardiace pentru ca organismul tau se adapteaza la schimbari. Apoi vei vedea ca inima se obisnuieste cu acest ritm si, dupa o vreme, ramane la acelasi nivel in timpul exercitiilor.
Beneficiile exercitiului aerobic
Cand vine vorba de exercitii aerobice, probabil te gandesti la 20-90 de minute petrecute fie pe o bicicleta, o eliptica, mers pe jos au jogging. Iata care sunt beneficiile acestui tip de antrenament:
1. Te ajuta sa te simti mai plina de energie. Vei obosi la inceput, insa, odata cu reglarea respiratiei, muschii vor primi mai mult oxigen, provocand o reducere a acidului lactic produs.
2. Exercitiile aerobice reduc nivelul colesterolului din sange si creste colesterolul bun, responsabil de indepartarea placii bacteriene de pe artere; astfel, circulatia sangelui va fi mai usoara.
3. In timpul exercitiului aerobic, inima bate mai puternic, fluxul sangelui se mareste, ceea ce inseamna ca doza de oxigen creste. Capilarele sunt cele care duc oxigenul la muschi si preiau deseurile (dioxid de carbon, acid lactic). Prin acest proces, sistemul imunitar se imbunatateste, iar corpul este eliberat de toxine.
4. Activitatea aerobica de 3-5 ori pe saptamana te ajuta sa pierzi in greutate si sa reduci riscul aparitiei bolilor de inima, a hipertensiunii arteriale si a diabetului de gradul II. De asemenea, corpul tau elibereaza endorfine, cunoscute drept calmant natural si potentator al unei stari bune de spirit. Vei evita anxietatea si stresul, vei dormi mai bine si vei preveni astfel depresia.
Antrenament anaerob
Antrenamentul anaerob implica in general ridicarea de greutati, testarea rezistentei si intervale de intensitate ridicata. Aceste exercitii sunt destinate sa creasca masa musculara, prin alungirea si scurtarea fibrelor.
Odata cu varsta, masa musculara se pierde in mod natural, metabolismul incetineste si puterea fizica scade, conform acqyr.com. Cu toate acestea, recapatarea masei musculare este posibila prin antrenament anaerob intens, care iti consolideaza muschii si oasele si te scapa de grasime. Mai multa masa musculara inseamna un metabolism mai accelerat si mai multe calorii arse. Cu exercitiile corecte, corpul tau poate arde grasimea chiar si cand nu faci efort fizic.
Antrenamentul de forta, efectuat de doua ori pe saptamana ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, a obezitatii si a artritei. Este important sa incluzi exercitiul anaerob in rutina ta zilnica.
Exercitiu aerob vs exercitiu anaerob: ce alegi?
Trainerii sunt de accord ca ambele tipuri de exercitii sunt benefice si trebuie realizate. O alergare pe o distanta mare te ajuta sa ai un sistem cardiovascular sanatos, insa nu iti construieste masa musculara, asa cum fac exercitiile cu haltere sau sprinturile.
Daca te pregatesti atat aerobic, cat si anaerobic, iti vei creste capacitatea de a te antrena mai intens si pentru mai mult timp, cu rezultate mai bune la final. La inceputul programului, trainerii recomanda exercitii aerobice, care sa nu-ti solicite foarte mult muschii, articulatiile si inima. Apoi, pentru a imbunatati capacitatea de exercitiu, toleranta si performanta, se trece la antrenamentul anaerobic.
Pingback: Stil de viata sanatos – Articolul
Pingback: STIL DE VIATA SANATOS: HRANA, SPORT SI ODIHNA! | OFFICIAL Clubul Celebritatilor
Pingback: Un stil de viață sănătos – Educatia
Pingback: REGULI PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS | Acces egal pe piata muncii
Pingback: Stil de viata sanatos: cele 6 principii - Ghidul De Sanatate
Pingback: Cate calorii topeste un barbat in timpul activitatii fizice