Scris de Alexandra Simene
Multi practicanti de fitness (in special incepatorii) incearca antrenamente riscante care le pune sanatatea in pericol. Fie ca merg la o sala de sport, fie acasa, tinerii practica exercitii necorespunzatoare in mod constant, totul pentru a ajunge in scurt timp la rezultatul mult dorit. Iti voi prezenta cateva dintre cel mai des intalnite greseli pe care oamenii le fac in timpul antrenamentelor de fitness.
Sari peste incalzire
Trebuie sa-ti pregatesti organismul pentru efortul ce urmeaza sa-l faci. Musculatura nepregatita pentru efort poate ceda sub forma unor rupturi grave sau poti sa-ti luxezi incheieturile. Incalzirea dinaintea antrenamentului are rolul de a pregati pentru efort sistemul respirator si cel vascular, de a imbunatati elasticitatea si contractibilitatea muschilor. In timpul incalzirii temperatura corpului creste, ceea ce imbunatateste aprovizionarea cu oxigen a muschilor.
Incerci sa ridici prea multe greutati
Aceasta poate cauza multe probleme musculaturii si este o modalitate sigura de a te lovi. Trebuie sa stii ca nu este in regula sa ridici greutati prea mari deoarece risti sa te accidentezi. Vei avea parte de intinderi musculare sau probleme serioase cu coloana vertebrala. Greutatea medie pe care o poti ridica fara sa iti afecteze coloana este de 20 de kg.
Consumi in exces bauturi si batoane energizante
Multe dintre aceste produse sunt bogate in calorii, astfel este posibil ca pe parcursul antrenamentului sa arzi doar caloriile pe care le-ai acumulat din aceste energizante. Alimentatia inainte de antrenament trebuie sa aiba 150-200 de calorii si sa fie consumate cu 30-60 minute inainte de a face exercitii.
Nu te imbraci adecvat
Cand ridici greutati sau cand faci antrenamente la aparate de fitness (bicicleta eliptica, bicicleta de speeding, banda de alergare, etc. ), NU trebuie sa porti slapi sau sandale. Incaltamintea sport iti confera stabilitate si siguranta. De asemenea, echipamentele prea stranse pe corp si din materiale sintetice nu sunt recomandate.
Executi miscari prea rapide
Cand ridici greutati, foloseste intotdeauna tehnica de ridicare corespunzatoare. Ridicarea greutatilor intr-un timp prea rapid determina cresterea tensiunii arteriale si compromite rezultatul asteptat in urma exercitiului. Controleaza exercitiul cu miscari constante si fluente pentru cel mai bun rezultat .
Si nu uita ca rezultatele se vad in timp. Asa ca nu fi dezamagita daca nu se observa nicio schimbare dupa primele exercitii.