Cu prilejul Zilei Internationale a Alimentatiei, pe 16 octombrie, 235 de copii romani vor lua parte la Maratonul International al Copiilor, pe Stadionul Dinamo, ora 10:00, in cadrul unui eveniment organizat de Salvati Copiii Romania, cu sustinerea Save the Children International si Asociatia Sport pentru Viata.
Participantii de la sapte cluburi scolare sportive romanesti cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani, vor intra in competitia globala de alergare a distantei de maraton in stafeta, in ture de 200 de metri, alaturi de 20.000 de copii din 40 de tari precum Australia, Cambogia, China, Indonezia, Afganistan, India, Kenya, Uganda, Nigeria, SUA, Brazilia, Mexic, Germania. Un website global www.competitioncentre.net va inregistra rezultatele fiecarei curse.
Startul pentru fiecare echipa va fi dat de catre o persoana publica. Si-au anuntat deja participarea Gabriela Szabo, Andi Moisescu, Cristina Pocora, Dan Cruceru, Melania Medeleanu. Ei vor alerga primii 195 de metri din fiecare cursa.
Maratonul International al Copiilor face parte din programul de reducere a mortalitatii in randul copiilor mai mici de 5 ani, ‘Fiecare copil conteaza’, iar scopul sau este acela de a atrage atentia liderilor lumii asupra fenomenului de malnutritie a copiilor, a treia cauza principala in lume a deceselor acestora.
Conform datelor statistice oferite de Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, in Romania, 8601 de copii erau inregistrati cu malnutritie proteino-calorica in semestrul 1 al anului 2011 si 8085 de copii in semestrul 1 din 2012 (in 2012, 2148 de copii reprezinta cazuri noi). In 2010, 100 de copii au murit din aceasta cauza.
“Aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii, prin educarea femeilor insarcinate si a mamelor cu privire la cresterea, ingirjirea si necesitatile nou-nascutului si a copilului cu varsta pana in 5 ani. Nevoia unui program de nutritie sanatoasa si echilibrata, precum si o activitate fizica adecvata varstei copilului sunt esentiale in cresterea armonioasa a acestuia”, a declarat dna. Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.
Acest eveniment international este o mobilizare globala atat a copiilor, care vor da un exemplu prin implicarea lor intr-o cauza sociala, dar si a autoritatilor si leaderilor de opinie din aceste tari, pentru a trage un semnal de alarma asupra problemei mortalitatii in randul copiilor si asupra nevoii de a actiona pentru reducerea numarului de decese. Multumim astfel sponsorilor nostri Dettol – Reckitt Benckiser, GSK, Kaufland Romania, Dorna Izvorul Alb, Carrefour Romania, Apollo mod Distribution, partnerilor Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti, Fotbal Club Dinamo Bucuresti si Asociatia Sport pentru Viata pentru ajutorul oferit in organizare si partenerului nostru media Europa FM.
La nivel mondial, cursa pentru viata copiilor a inceput din 1990 cand 12 milioane de copii mureau anual. Datorita eforturilor sustinute a organizatiilor care lupta pentru drepturile copiilor, dar si ale autoritatilor, aceasta cifra a scazut in 2011 la 6.9 milioane de copii care nu ajung sa implineasca varsta de cinci ani. Estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale UNICEF arata situatia dramatica a copiilor la nivel global. 165 – 170 de milioane de copii s-au oprit din crestere din cauza nutritiei neadecvate a mamei, expunerii pe termen lung la o dieta saraca si a infectiilor repetate. Dar, cursa pentru viata continua si Maratonul International al Copiilor face parte din ea.
Despre „Fiecare Copil Conteaza”
Pana in acest moment, prin programul „Fiecare Copil Conteaza”, Organizatia Salvati Copiii a donat echipamente medicale maternitatii Cantacuzino din Bucuresti si maternitatii din Adjud (judetul Vrancea) in valoare de 172.500 de lei, iar in comunitatile in care s-a desfasurat programul in 2011 nu s-au mai inregistrat decese in randul copiilor cu varsta mai mica de un an.
Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut semnificativ in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute, 8471 decese in 1990, 2250 in 2009 si, respectiv, 1850 in 2011, Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 9,4 la 1000 de copii nascuti vii in 2011 (conform Institutului National de Statistica). La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. La noi in tara un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principala a mortalitatii infantile o reprezinta nasterile premature.
Parte a campaniei mondiale Every One, care urmareste reducerea mortalitatii infantile si a copiilor pana la 5 ani, proiectul initiat de Salvati Copiii Romania si sustinut de GSK (GlaxoSmithKline Romania) si de Dettol – Reckitt Benckiser Romania –„Fiecare copil conteaza” -isi propune diminuarea cu 15% a mortalitatii infantile si a mortalitatii copiilor sub cinci ani, in perioada 2010-2015.
Obiectivele programului ‘Fiecare copil conteaza’ sunt cresterea nivelului de constientizare in randul femeilor insarcinate privind importanta controalelor medicale prenatale si postnatale precum si a controalelor medicale periodice pentru nou-nascut, dar si educarea femeilor insarcinate si a mamelor cu privire la cresterea, ingrijirea si necesitatile nou-nascutului si ale copilului cu varsta pana in 5 ani.
Anul acesta, ne-am propus extinderea programului de informare, educare si de ajutor (suplimente nutritive, medicamente etc.) in judetele Botosani, Suceava, Iasi, Neamt si Vaslui, desfasurarea unor ore de educatie sexuala in scolile din zonele rurale si dotarea cu echipamente medicale performante a maternitatii din Piatra Neamt. In 2013, alaturi de continuarea programului in comunitati, prin campania de strangere de fonduri ‘Bun venit pe lume’ care se desfasoara in perioada 6 octombrie – 31 decembrie, ne dorim dotarea cu incubatoare a 15 maternitati din tara.
Despre Organizatia Salvati Copiii
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile – copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. In cei 22 de ani de activitate, peste 600.000 de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie.
Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.
Comunicat de presa