Exercitiile cu mingea sunt distractive, insa au si o serie de beneficii pentru care trebuie sa le incluzi in antrenamentul tau. Acestea sunt foarte eficiente pentru stimularea musculaturii, a grupelor esentiale pentru stabilitate si postura, adesea trecute cu vederea cand se executa exercitii cu echipamentele fixe din salile de fitness, conform site-ului ball-exercises.com.
Tehnici de utilizare frecvente
Ca in cazul oricarui antrenament este important sa te incalzesti inainte sa faci un efort fizic solicitant. Cand vine vorba de exercitii cu mingea, trebuie sa ai grija in special la postura; tine-ti spatele drept si incearca sa previi blocarea genunchilor la miscarile descendente. De asemenea, concentreaza-te pe respiratie pentru a obtine cele mai bune rezultate efectuand acest tip de exercitiu.
Masuri de siguranta pentru exercitii cu mingea
Exercitiile cu mingea de fitness pot fi dificile, asa ca trebuie sa iti iei cateva masuri de siguranta daca doresti sa le incluzi in antrenamentul tau. Iata ce trebuie sa stii.
Dimensiunea mingii si presiunea aerului. Primele aspecte pe care trebuie sa le verifici cand faci exercitii cu mingea sunt dimensiunea acesteia si daca este umflata corespunzator. Desi instructiunile de pe cutii iti ofera informatii privind dimensiunea mingii pentru inaltimea si greutatea ta, regula este ca atunci cand stai pe ea, coapsele tale sa fie paralele cu podeaua. Dupa ce ai ajustat dimensiunea mingii, asigura-te ca este corect umflata, in conformitate cu indicatiile de utilizare.
Zona de antrenament si echipamentul. Cand faci exercitii cu mingea de fitness, este necesar sa iei in considerare zona de antrenament si hainele pe care le porti. Desi o minge necesita mai putin spatiu decat alte aparate de fitness, odata ce incepi sa o folosesti vei avea nevoie de mai mult loc. In plus, asigura-te ca mingea adera corespunzator la podea; nu folosi rogojini pentru antrenament sau alte covorase pentru ca iti va fi foarte dificil sa iti mentii echilibrul. Utilizeaza pantofi de sport adecvati pentru a nu aluneca.
Depozitarea mingii. Mingile de fitness sunt gonflabile, ca atare, pot fi depozitate corespunzator atunci cand nu le utilizezi. Evita sa le tii in medii foarte calde sau foarte reci pentru a nu se sparge sau contracta.
Conditia fizica. In cele din urma, asa cum este valabil pentru orice tip de activitate fizica intensa, consulta medicul in prealabil, mai ales daca nu ai mai facut niciodata exercitii cu mingeade fitness. Retine ca ori de cate ori simti durere, evita exercitiile care le-au provocat.
Istoric: exercitii cu mingea elvetiana
Mingea de fitness utilizata in antrenamente a fost inventata in anii ’60 de catre Aquilino Cosani, un producator italian de produse petrochimice. Desi nu a proiectat mingea pentru a fi folosita in domeniul fitness, el a fost deschizatorul de cai in producerea si utilizarea lor.
Medicul elvetian Susan Klein-Vogelbach a promovat ideea folosirii acestor mingi in medicina ortopedica, la clinica de terapie fizica pe care a fondat-o. Originea apelativului minge elvetiana vine de la faptul ca aceste exercitii cu mingea au fost observate initial in Elvetia, nu in Italia.
Acest concept de exercitii cu mingeaa fost importat in America din Europa de Joanne-Posner-Mayer la sfarsitul anilor ’80. Ea a fost prima care a promovat acest tip de exercitiu, in special in domeniul fitness. De atunci, exercitiile cu mingea elvetiana si-au facut repede loc in salile de sport si printre traineri. In ziua de azi, antrenorii sustin aceste exercitii cu mingea si le recomanda in toate sporturile si la orice nivel.
Mingile de fitness au o varietate de dimensiuni si sunt folosite alaturi de alte echipamente de fitness. De exemplu, pentru a reduce gama de miscari permise in aceste exercitii cu mingea, poti utiliza o perna pentru a stabiliza mingea; astfel, aceasta se va legana pe loc. In plus, exercitiile cu mingea recente includ si utilizarea ganterelor sau a coardelor elastice.