Scris de Ana Ivan
De multe ori, parul si scalpul tau sunt zone peste care treci usor cu vederea, fara sa tii cont de faptul ca asupra lor pot surveni modificari pe masura ce inaintezi in varsta. Dereglarile hormonale, alimentatia necorespunzatoare, anumite medicamente, degradarea cauzata de expunerea prelungita la soare sau de stilizarea excesiva a parului, alaturi de alti factori externi, pot duce la diferitele transformari, scrie prevention.com. Daca realizezi ca parul tau a devenit mai aspru si mai uscat la atingere, ca este lipsit de vitalitate si de volum sau ca incepe putin cate putin (sau mai mult!) sa se deschida la culoare, este cazul sa iti schimbi produsele si modul de stilizare. Aici poti gasi cateva modalitati de pastrare si redare a frumusetii unui par sanatos, stralucitor care isi pastreaza elasticitatea, indiferent de varsta.
Primele semne ale distrugerii suvitelor cauzate de soare
Faptul ca firele de par din crestet, care sunt expuse in cea mai mare masura la soare, au tendinta sa imbatraneasca mai repede decat parul aflat la baza capului nu este deloc o coincidenta. Soarele absoare umezeala din par si usuca scalpul, lipsindu-l de stralucire si contribuind la degradarea treptata a intensitatii culorii acestuia. Protejarea podoabei capilare de razele ultraviolete dar, mai ales, a firelor ce vin in contact direct cu soarele, va fi un beneficiu adus protectiei culorii si prevenirii deshidratarii parului. Incearca o crema pe baza de extracte marine, care contine proteine de intarire a firului. Asigura-te ca aceasta are la baza un factor de protectie solara, care va absorbi razele si iti va netezi parul. Foloseste o cantitate considerabila pentru radacina, punand accent pe crestet si pe carare (mut-o la cateva zile pentru minimalizarea pe cat posibila a perioadei de expunere la soare a aceleiasi zone a capului).
Alege tunsoarea potrivita
Ideea conform careia o persoana ajunsa la o anumita varsta trebuie sa poarte parul tuns scurt este un mit. Cel mai important lucru este alegerea unui stil care te avantajeaza. Inainte de a te decide, arunca o privire atenta asupra firelor care iti incadreaza fata. Daca suvitele cad imprastiat, separate intre ele, parul lung poate fi o idee chiar buna – lungimea considerabila anuleaza din efectul spatiilor mari dintre suvite. Parul drept, care cade peste ochi, este un dezavantaj in cazul ochilor descendenti si a liniilor din jurul gurii pe care le va evidentia, facandu-te sa pari obosita. Incearca un breton usor dat intr-o parte, un bob indraznet sau o tunsoare pixie – aceste stiluri te vor ajuta ca atentia sa fie centrata pe zonele fara probleme.
Ia-ti vitaminele
Un par sanatos este un par stralucitor, iar un par stralucitor este un par tanar. Foloseste sampoane, balsamuri si masti de par fortificate cu vitaminele A, B, C, E si cu nutrienti precum calciul si magneziu pentru repararea parului deteriorat, cu putere de hidratare si cu efect de stralucire pana la radacina firului de par. Verifica eticheta produselor pentru a te asigura ca formula nu contine sulfati – aceste substante iritante, ce se regasesc in multe din sampoanele de pe piata, absorb uleiurile naturale din par. Foloseste sampoane care nu contin sulfati, cu infuzii de vitamine antioxidante.
Opteaza pentru un par dinamic si spune adio parului imbacsit
Cu cat il incarci mai tare, folosind ori straturi prea groase de fixativ, ori prea mult gel, cu atat vei arata mai batrana. Prima regula de evitare a look-ului de bunica este, in primul rand, stoparea abuzului de folosire a produselor de par, sustin stilistii americani. Pentru un aspect ce denota naturalete, evita sa aplici fixativul direct pe firul de par. Distanteaza tubul la aplicare si pulverizeaza spray sub forma de ploaie pentru un look natural. Poti, de asemenea, inlocui produsul cu putere de fixare mare cu unul cu o formula mai usoara. Daca ai parul cret, evita sa-l indrepti cu diferite geluri. Acestea vor reda exact look-ul pe care nu ti-l doresti. In schimb, opteaza pentru produsele cremoase sau spumele de par usoare. Daca doresti incretirea parului, evita folosirea periilor rotunde de ondulare la uscarea acestuia si contactul cu fata al aerului cald de la uscator. Pentru volum, foloseste bigudiuri care ridica parul, fara a exagera cu ondularea excesiva a varfurilor. Daca ai breton, nu il ondula! Parul tau va avea un aspect demodat.
Alege coada de cal pentru un look covarsitor
Ridicarea parului intr-o coada simpla, la spate, ii va da look-ului tau un aspect tanar si un aer de prospetime. Pozitionarea cozii in unghiul potrivit iti va evidentia trasaturile fetei instantaneu. Pentru a obtine locul perfect de prindere a parului, incepe prin a-ti pozitiona aratatorul in crestetul capului. Apoi stabileste distanta, masurand o lungime cat degetul mic din crestet, si prinde tot parul aici, intr-o coada clasica, neteda. Pentru a imblanzi firele rebele, aplica un gel pe lungimea firului de par si piaptana pe deasupra cu o periuta de dinti cu perii tari.
Reevalueaza-ti obiceiurile
Hormonii sunt cu siguranta cutite cu doua taisuri – stimuleaza, pe de o parte, cresterea parului, pe de alta, pierderea acestuia. Pe masura ce inaintam in varsta, productia de androgeni (hormoni prezenti atat la femei, cat si la barbati) creste, schimband aspectul si textura foliculilor. Pentru unii dintre noi, aceasta duce la ingrosarea firului de par, pentru altii se produce subtierea acestuia. Inlocuieste produsele. Daca parul tau devine mai aspru si mai uscat, opteaza pentru balsamuri hidratante cu o textura groasa, ce contin ingrediente emoliente precum glicerina, uleiul de soia si uleiul de bumbac. In plus, creste-ti aportul de biotina (doza zilnica recomandata este de 20-30 micrograme), care se regaseste in cereale, fructe si oua. Biotina, cunoscuta si ca vitamina H, vitamina B7 sau vitamina B8, te poate ajuta la mentinerea sanatatii parului tau, crescand rata metabolica astfel incat nutrientii consumati sa ajunga la foliculii de par.
Da un plus de personalitate cararii tale
Daca nu-ti place cum arata coafura ta dimineata, incearca urmatorul truc: da volum parului tau prin aplicarea unei carari in zig-zag. Pe parul proaspat spalat, aplica procedeul pornind din locul in care doresti sa se termine zig-zag-ul, pozitionand acolo un pieptene cu capat ascutit. Fixeaza-l si, pornind de acolo, deseneaza un zig-zag, separand parul pe masura ce inaintezi. Acest procedeu creeaza senzatia unui par usor dezordonat, stil care confera un aspect proaspat si tineresc. Pentru a impiedica tendinta parului de a reveni la forma normala, fixeaza-l cu o pulverizare fina de spray in fiecare parte.
Actioneaza din interior spre exterior
Daca pe interior organismul tau nu este hranit corect si sufera mari carente, imediat se reflecta si la exterior asupra parului. Un organism sanatos in interior este radiant la exterior. Consumand alimente abundente in grasimi bune, pe care le gasesti in peste si in nuci, bogate in acizi grasi Omega-3, vei contribui la mentinerea sanatatii scalpului si suvitelor tale.
Iata alte cateva alimente ce fac obiectul unui cocktail de frumusete:
- legumele de culoare verde-inchis: spanacul, broccoli si sfecla contin o cantitate mare de vitaminele A si C, si fier, care previne caderea parului;
- carnea slaba: proteinele sunt cheia. Fara ele, esti pe calea cea mai scurta de a-ti pierde parul;
- lactate sarace in grasimi: alimentele precum iaurtul si branza cottage contin calciu care ajuta la cresterea parului.
Ocupa-te de firele albe
A-ti vopsi parul nu inseamna neaparat colorarea intregii podoabe capilare intr-o singura nuanta. Pune-l in lumina prin diferite tonuri de culoare deoarece acestea iti asigura un look modern si tineresc, si te scuteste de cheltuirea unei sume de bani considerabile, necesare vopsirii in totalitate. Asigura-ti o tonalitate cromatica tinereasca cu o armonioasa combinatie de gri-uri pe care o poti solicita la salon, dar care nu este greu de facut nici acasa. Daca esti bruneta iar firele albe au rasarit ici colo, fa-le imposibil de localizat prin “asezonarea” cu suvite satene, castanii sau blonde in locurile in care apar primele semne ale imbatranirii. Daca parul tau este aproape carunt, aplica nuante mai deschise ale culorii tale naturale (eventual arunca un ochi peste fotografii din copilarie pentru a gasi nuanta potrivita), folosind aceeasi tehnica pentru estomparea numarului mare de fire albe.