Te-ai gandit vreodata sa iti remodelezi nasul? Situat in centrul fetei, atrage atentia interlocutorului inca de la primele momente ale interactiunii. Astfel, orice dizarmonie va crea frustrari “posesorului”, acesta putand deveni retras, asocial, izolat. Din fericire, insa, astazi putem beneficia de rinoplastie: operatia de modelare a nasului care corecteaza orice neplacere, fie ca nasul este prea mic, prea mare, prea lat sau prea lung.
Importanta unei fizionomii cel putin agreabile este de la sine inteleasa, din moment ce rinoplastia este una dintre cele mai populare operatii estetice, atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, nu oricine este eligibil pentru o operatie de rinoplastie si, in plus, exista temeri foarte mari cu privire la acest tip de interventie.
„Rinoplastia efectuata in urma unui accident sau unei tumori se numeste reconstructiva, in timp ce aceea efectuata pentru a corecta urmelor lasate de un traumatism sau pentru a face un nas mai frumos se numeste rinoplastie estetica, aceasta din urma fiind cea mai frecventa si cunoscuta.”, explica dr. Calin Dobos, chirurg estetician.
Costul variaza intre 1500 – 1700 euro, incluzand controale si internare de o zi.
Cine este eligibil pentru rinoplastie?
Daca esti nemultumit de propriul nas, atunci ar putea fi suficient sa mergi la doctorul chirurg, ca sa il remodeleze. Fie ca vrei sa corectezi un defect din nastere, o problema medicala sau ca vrei sa corectezi semnele lasate de vreme, rinoplastia poate oferi un echilibru al proportiilor care sa te satisfaca.
Este foarte important, insa, urmatorul aspect: nu esti un bun candidat la rinoplastie daca te astepti ca operatia sa iti transforme viata in mod miraculos. Te poti astepta sa ai un nas mai frumos, mai bine proportionat raportat la dimensiunile fetei, dar nu incerca sa atingi astfel perfectiunea.
Cei care doresc sa isi remodeleze nasul, dar au sub 16 ani, mai au de asteptat, intrucat de abia la aceasta varsta nasul inceteaza sa mai creasca.
„Mai nou, unii medici au incercat sa corecteze imperfectiunile prin injectari cu acid hialuronic sau substante pe baza de calciu sau toxina botulinica. Efectul lor e temporar si corecteaza imperfectiuni mai mici, discrete. Ca urmare s-a ajuns sa fie folosite in defecte minore, mai ales dupa rinoplastii, insa chirurgia ramane cea care aduce rezultate stabile, iar daca operatia este un succes, rezultatul e pe viata”, adauga dr. Calin Dobos, chirurg estetician.
Ar trebui sa te gandesti la o operatie de rinoplastie daca te confrunti cu:
- cocoasa mai mare sau mai discreta
- varf lung (cazut), gros sau bilobat-ascutit
- nasul gros la privirea din fata
- columela (partea inferioara dintre nari) sa fie prea cazuta sau prea ridicata
- nasul sa plece fie prea din frunte, fie cu o scobitura nefiresc de adanca intre radacina lui si frunte.
- narile prea mari
- deviat lateral fie varful, fie tot
- linia dorsala franta
- alte deformari date de traumatisme, etc.
Pregatirea pentru rinoplastie
Desigur, fiecare pacient va primi indicatiile medicului in functie de tipul de rinoplastie ales si starea sa de sanatate. Este foarte probabil, insa, ca medicul sa ceara pacientului sa renunte la fumat, deoarece poate incetini recuperarea si provoca infectii. De asemenea, cu cel putin 6 ore inainte de operatie, pacientul nu trebuie sa manace si sa bea nimic. In majoritatea cazurilor, rinoplastia este efectuata sub anestezie generala. Dupa operatie este foarte probabil sa stai in spital o noapte sau doua, pentru supraveghere si schimbarea pansamentelor.
Recuperarea postoperatorie
Pana la trecerea efectelor anestezicului, este necesara odihna. Dupa aceea, pentru a calma durerea post-operatorie, este posibil sa fie necesare calmante. O zi sau doua vei avea in fiecare nara un pansament care sa te impiedice sa respiri pe nas. De asemenea, vei avea nevoie de o persoana apropiata care sa te ajute in primele 24 de ore dupa operatie si sa te duca acasa de la spital.
Efecte secundare temporare
Exista bineinteles cateva simptome postoperatorii, dar acestea sunt temporare. Cele mai frecvente sunt:
- senzatie de durere, umflaturi, vanatai in jurul ochilor
- amorteala – mai ales in varful nasului
- dificultate in a respira penas, care este redusa pe masura ce zona se desumfla
- sangerari minore, timp de o zi sau doua
Despre Dr. Calin Dobos
Dr. Calin Dobos detine o vasta experienta in domeniul chirurgiei estetice, acumulata in cei peste 10 ani de lucru in tara, dar si prin participarea la diferite congrese internationale in aproape toate tarile din Europa, pe continentul American, SUA, Canada sau Asia. Acesta a reusit sa aduca la noi in tara cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice. Stagiile de perfectionare in strainatate, pregatirea timpurie facuta inca de pe bancile facultatii, dar si sutele de cazuri solutionate anual, reprezinta o adevarata carte de vizita a Dr. Calin Dobos. Dr. Calin Dobos poate fi gasit la clinica Hyperion din Galati si in Bucuresti la Centrul Medical Focus. www.drdoboscalin.ro
Articole recomandate:
Chirurgul estetician iti raspunde: Cum sa te pregatesti pentru operatia de implant mamar
Chirurgul estetician iti raspunde: Un implant mamar unde ar trebui sa fie plasat? Deasupra muschiului sau sub el?