Aproape toate complexele fizice si-au gasit solutii prin interventii medicale de tot felul, singurul lucru care ii ramane acum de facut pacientului este pregatirea pentru o noua viata cu un nou corp. Operatia pentru impplant mamar este una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale in alegerile femeilor de peste tot.
Decizia de a-ti face implant mamar trebuie totusi facuta cu cap, multe paciente avand idealuri eronate si temeri nejustificate. „Cand o pacienta este dornica de un bust mai generos, vine si se prezinta in fata medicului specialist cu sperantele si asteptarile sale. Cel mai adesea, implantele se vor a fi cat mai mari şi mai vizibile, dar totusi sa para naturale. Ei bine, lucrul acesta e imposibil. Pentru ca sanii sa aiba un aspect natural, acestia trebuie sa fie adaptati toracelui, adica zonei in care se aplica implanturile de silicon.”, sustine medicul specialist in chirurgie estetica, dr. Calin Dobos.
Operatia de augumentare mamara consta in crearea unei incizii prin care se va realiza „buzunarul” in care se va introduce proteza mamara. Timp de 50-60 de minute pacienta va fi sub anestezie generala, un somn din care se va trezi cu bustul dorit, cu visul implinit. Cicatricile sunt plasate in asa maniera incat sa nu fie foarte vizibile, timpul si grija fiind elementele care vor garanta vindecarea.
Tipuri de implant mamar
Protezele mamare au cunoscut, odata cu evolutia tehnologiiilor medicale, numeroase forme, compozitii si marimi. Invelisul care il acopera este compus din silicon si presupune doua optiuni: nedet sau texturat. Cel texturat e mai bun.
Din punct de vedere al continutului, un implant mamar poate fi umplut cu silicon sau cu ser fiziologic. Cel mai frecvent folosit este cel cu silicon deoarece este asemenea sanului, natural la atingere. Implantul cu ser fiziologic, desi presupune incizii mai mici, este mai tare la atingere, iar in timp se dezumfla. Cand vorbim de forma, implantul poate fi rotund sau anatomic. Cel anatomic e mai natural si umple mai bine partea de sus a sanului (fiind mai inalt). Decizia asupra implantului mamar se ia impreuna cu medicul specialist dupa o informare exhaustiva, inclusiv asupra complicatiilor posibile si a durabilitatii in timp.
Ce trebuie sa faci si sa nu faci inainte de interventia de marirea a sanilor
Dr. Calin Dobos, chirurg estetician, ne spune cum trebuie sa ne pregatim pentru operatie: „Cu doua saptamani inainte de operatie este interzisa administrarea medicamentelor care contin aspirina. In zilele ce preced interventia, pacienta trebuie sa se spele cu un sapun antibacterian si cu o zi inainte sa renunte la aplicarea cremelor de corp. In cele 6-8 ore dinainte de operatie nu se mananca, iar in ultimele 4 ore si consumul de apa este interzis. De asemenea, este indicat ca pacienta sa aiba macar o unghie nevopsita, pentru pulsoximetrie.”
Dupa interventie, pacienta va trebui sa poarte haine lejere si comode care se incheie in fata. Recuperarea va decurge mai rapid daca somnul se va face pe o suprafata putin inclinata, astfel incat implantele sa stea intr-o pozitie cat mai naturala, doar in primele 2 nopti. De asemenea, evita intinderi care ar forta operatia.
Despre Dr. Calin Dobos
Dr. Calin Dobos detine o vasta experienta in domeniul chirurgiei estetice, acumulata in cei peste 10 ani de lucru in tara, dar si prin participarea la diferite congrese internationale in aproape toate tarile din Europa, pe continentul American, SUA, Canada si Asia. Acesta a reusit sa aduca la noi in tara cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice. Stagiile de perfectionare in strainatate, pregatirea timpurie facuta inca de pe bancile facultatii, dar si sutele de cazuri solutionate anual, reprezinta cartea de vizita a Dr. Calin Dobos. Dr. Calin Dobos poate fi gasit la clinica Hyperion din Galati si in Bucuresti la Centrul Medical Focus.