Din graba sau neatentie, se intampla uneori sa scapam rujul sau fondul de ten pe canapea, covor sau pe haine. Curatarea petelor poate fi dificila uneori, insa majoritatea ne confruntam cu aceste situatii si trebuie sa stim cum sa actionam. Exista doua tipuri de produse de make-up, uleioase si neuleioase, fiecare necesitand o metoda speciala de curatare. Nu uita sa testezi materialele inainte sa folosesti produsele de curatare. Citeste in continuare cateva solutii care te ajuta in curatarea petelor de machiaj.
De ce ai nevoie:
- alcool izopropilic
- apa oxigenata
- solventi de curatare (terebentina, alcool mineral)
- inalbitor
- amoniac
- o carpa alba curata
Este mult mai usor sa indepartezi petele cat timp sunt proaspete, asa ca incearca curatarea petelor cat de repede poti.
Rujul
Rujul este un produs uleios si poate fi scos cu un detergent pentru curatarea petelor. Inainte de a pune haina la spalat, citeste eticheta pentru a vedea daca se poate curata chimic. Nu freca zona afectata pentru ca aceasta va adera si mai mult la material.
Sterge-o cu o carpa curata (poti folosi un material din catifea deoarece este mai eficient) si clateste-o cu apa calda. De multe ori, alcoolul izopropilic este o solutie eficienta pentru petele de ruj. Tamponeaza pata cu putin alcool, apoi pune putin detergent pe ea si spala haina.
Incearca si cu un betisor de urechi cu care sa stergi excesul de ruj, apoi pune bicarbonat de sodiu pe o periuta si freaca pata foarte usor cu ea, din exterior catre interior. Daca tot persista, cateva picaturi de otet alimentar alb ar trebui sa o stearga definitiv. In acelasi mod poti indeparta petele de creion de ochi si de buze.
Amoniacul este si el folositor. Inainte de toate, trebuie sa stergi pata si sa indepartezi cat poti de mult rujul. Pune putin amoniac peste pata, apoi spala si clateste haina. Amoniacul poate fi utilizat pe lana si matase. Daca te confrunti cu pete pe materiale speciale, du hainele la o curatatorie.
Pudra de fata
Cel mai bine este sa sufli imediat excesul de pudra de pe zona afectata. Daca praful deja a patruns in material, aplica un lichid pentru curatarea petelor si apoi freaca energic cu un burete umed.
Lacul de unghii
Lacul de unghii poate fi foarte usor curatat folosind acetona sau eter etilic, daca sunt tesaturi din fibre naturale, vegetale sau animale. In unele cazuri, lacul de unghii picat pe matase acetat sau pe fibre din policlorura de vinii poate provoca degradarea tesaturii (chiar gaurirea ei).
Daca pe o tesatura alba ai varsat oja de culoare aprinsa, in urma folosirii acetonei pe haina pot ramane urme vizibile. Poti scapa de ele prin stergerea zonei cu un burete inmuit in benzina, apoi presara niste talc pentru copii. In compozitia lacului de unghii intra si pulberea de aluminiu, care poate fi indepartat cu glicerina.
Manichiura Ombre, tendinta sezonului
Rimelul
Rimelul se indeparteaza in mai multe feluri. Una dintre ele o reprezinta solventii uleiosi; enzimele acestora sparg proteinele de lipici, eliberand petele din tesatura. Rimelul lichid poate fi curatat la fel, insa trebuie sa repeti pasul pentru a curata complet materialul. De asemenea, le mai poti elimina cu detergent de vase lichid.
Vopseaua de par
Daca in timpul procesului de vopsire a parului ai reusit sa-ti patezi putin si bluza, tamponeaza pata cu alcool izopropilic. Pe anumite materiale poti folosi terebentina sau alcool mineral.
Henna: un par sanatos, o culoare intensa
Daca pata de pe haina nu vrea sa iasa, nu te da batuta. Brodeaza ceva sau aplica un detaliu vintage sau o brosa pe locul patat. Citeste aici si sfaturile Marthei Stewart pentru curatarea petelor lasate de diverse lichide sau substante, cum ar fi vinul, fructele, legumele, grasimile, cafeaua, cerneala etc.