Vopsirea cu henna este un mod natural de colorare a parului. Mai mult, acest procedeu il mentine sanatos si aspectuos. Desi poate parea putin dificil la inceput, vei constata ca in timp modul de preparare va fi foarte usor, iar rezultatele dobandite vor fi pe masura.
O istorioara… rosiatica
Termenul de henna provine din arabicul hinna si reprezinta o planta cultivata de mii de ani in Egipt si India. Utilizarea acesteia a inceput inca din Epoca de Bronz, fiind intens folosita ca forma de arta in diferite festivaluri si evenimente. A fost mentionata ca si colorant pentru par in India, in Imperiul Roman, Siria, Egipt si Spania. Pe langa folosirea acesteia ca si colorant, aplicarea hennei a avut in special scopuri terapeutice. Efectele sale de racire a corpului si de coagularea a sangelui erau pretuite, iar ca si colorant, aceasta era utilizata si in vopsirea lanei, lemnului sau pieilor de animale. De asemenea, florile de henna stateau la baza crearii parfumurilor in cele mai vechi timpuri.
Dar unul dintre cele mai importante atributii ale hennei ramane, pana in prezent, faptul ca sta la baza realizarii tatuajelor. Acestea s-au folosit ca forma de arta, in special in India. De exemplu, o tanara ce urma sa se marite, pe langa rochia traditionala de mireasa, isi impodobea tinuta cu aceste tatuaje obtinute din henna. Intradevar acestea necesitau multa rabdare si meticulozitate, insa rezultatele erau fabuloase!
O alternativa sanatoasa pentru vopsirea parului
Aceasta planta se cultiva in zonele calduroase ale lumii, precum India, Arabia Saudita sau Egipt, temperaturile optime fiind cuprinse intre 35 si 45 de grade. Astfel, poti avea o sansa foarte mare sa gasesti henna in magazine cu specific arabesc sau indian. De altfel, si in plafar se regaseste. Bine de stiut este ca, desi in plafar sunt o multitudine de nuante de par pe care ti le poti alege, henna nealterata, 100% naturala ofera o culoare rosiatica portocalie la par. Asa ca urmatorul pas in alegerea culorii favorite este de a te uita pe spatele ambalajului pentru a vedea daca i s-au adaugat chimicale. Aceasta poate avea nuante inchise daca este combinata cu alte plante, dar foarte multi producatori opteaza pentru substante chimice, ce reduc capacitatea nutritiva a hennei.
Cum sa o pregatesti
Daca vrei sa optezi pentru o culoare indrazneata a parului, cum ar fi nuanta rosiatic-portocaliu (o culoare in tendinte) pentru ca ar fi 100% naturala, nealterata, dar totusi iti doresti sa fie mai inchisa, tot ce ai de facut este sa adaugi ceai negru.
Mod de preparare:
Henna se regaseste sub forma de pudra. Ca si cantitate, nu exista o regula batuta in cui. Se foloseste in functie de lungimea parului, eu spre exemplu masor din ochi. Iata cele necesare prepararii hennei:
- manusi
- un bol ( din ceramica e cel mai indicat pentru ca henna pateaza foarte rau si se imprima pe plastic)
- un ibric cu apa fiarta/ ceai negru- in cazul in care doresti o nuanta inchisa
- ulei de masline
- zeama de lamaie
- galbenus de ou (optional)
Etape:
- se pune apa la fiert (sau ceaiul)
- in acest timp pui henna in bol si adaugi o lingura de ulei de masline si una de zeama de lamaie.
- optional se poate adauga galbenus de ou deoarece are proprietati hranitoare
- dupa ce apa a fiert se adauga peste henna si se amesteca pana cand se obtine o pasta fluida.
Timpul de actionare depinde de preferinta fiecareia, dar nu mai putin de doua ore. Cu cat o lasi mai mult pe cap, cu atat efectele sale vor fi mai puternice, iar culoarea va fi intensa si mai inchisa. Arabii recomanda ca aceasta sa fie tinuta chiar si 8 ore, iar daca ai cum incearca sa prelungesti acele 2 ore! Vei observa la final, dupa samponare, o culoare intensa, naturala si un par sanatos, puternic, plin de volum.
Pingback: Apa de trandafiri are proprietati terapeutice | Trandafiri parfumați
Lucrez in domeniul infrumusetarii (salon) si am multe cliente care vin sa le scap de aceasta „alternativa sanatoasa” de colorare. NU voi intra in detalii din lipsa de chef (lene) am sa spun doar ca singurul lucru important de stiut este ca se scoate in general cu foarfeca de pe par , pateaza practic cuticula si nici pudra nu o poate scoate , iar ca si sprijin al spuselor mele , este chiar ceva scris aici pe pagina :
un bol ( din ceramica e cel mai indicat pentru ca henna pateaza foarte rau si se imprima pe plastic)
Daca se imprima pe plastic imagineaza-ti ce face parului tau , iar despre stralucire si volum nu se pune problema , usuca foarte grav firul de par , ii da un aspect tern si lipsit de orice volum .
henna nu acopera deloc firele albe. din proprie experienta, desi am tinut-o pe cap 8 ore, la urma nu am obtinut decat un par de o culoare palid galben verzuie (ca si de fumatoare). aproape nici o diferenta intre parul natural alb si cel ‘vopsit’ cu henna. daca chiar vopseste, sigur e in amestec cu chimice. e un fake: functioneaza pentru ca multe femei sunt interesate de o vopsea naturala, care inca nu s-a inventat 🙁 nu mai cadeti in plasa comerciantilor care va vand …minciuni