Parul este ceva cu care ne mandrim si de care avem grija: il spalam, il tundem, il coafam sau il vopsim pentru a ne simi bine si a fi in pas cu moda, de aceea, orice afectare a podoabei capilare va avea un impact profund asupra noastra. Citeste in continuare cum te poti bucura de un par sanatos si recomandarile specialistului pentru ingrijirea parului.
Care sunt cauzele caderii parului?
Inainte de a intra in panica, trebui sa stii ca parul poate sa cada in anumite limite: majoritatea oamenilor pierd aproximativ 50-100 fire de par zilnic, ca urmare a ciclului normal al folicului pilos.
Pierderea in exces a firelor de par poate fi datorata unor cauze multiple, ca urmare este important sa consulti specialistul dermatolog pentru a stabili cu exactitate cauza caderii parului. Aceasta poate fi difuza, cand afecteaza intreg scalpul sau caderea parului poate fi limitata la anumite zone (alopecia areata, alopecia androgenetica).
Anumite medicamente, anemia, unele boli cronice, afectunile tiroidiene, malnutritia sau curele de slabire pot fi raspunzatoare de o cadere difuza a parului. Sarcina in trecutul apropiat sau oprirea contraceptivelor pot sa determine caderea parului. In termeni medicali aceasta afectiune poarta numele de efluvium telogen, iar pilozitatea se reface odata ce stimulul a fost indepartat.
Alopecia areata este o afectiune cu caracter autoimun in care apar, la nivelul scalpului, placi total lipsite de par. Patogenia este complexa si evolutia imprevizibila: se poate remite spontan sau poate evolua spre generalizare, cu pierderea completa a parului.
Alopecia androgenetica este o forma particulara ce poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Se caracterizeaza printr-o rarefiere a parului in regiunile fronto-parietale. La femeie, se poate asocia cu sindromul de ovar polichistic si necesita investigatii privind nivelul hormonilor sexuali.
Tricoscopia: o noua metoda pentru diagnosticul caderii parului
Tricoscopia (videodermoscopia parului si a scalpului) reprezinta examinarea parului si a scalpului cu ajutorul unui dermatoscop sau videodermatoscop, care este, in esenta, o lupa speciala.
Metoda a capatat popularitate in ultimii ani si este utilizata pentru diagnosticarea diverselor afectiuni ale parului si scalpului, cum ar fi psoriazisul sau dermatita seboreica; de asemenea, ajuta la identificarea tuturor formelor de cadere a parului (alopecia areata, alopecia androgenetica, efluvium telogen, etc).
Este o procedura nedureroasa, comoda pentru pacient si extrem de utila pentru medic, inlocuind, prin informatiile aduse, investigatii mai agresive, precum biopsia scalpului. Inainte de a incepe orice tratament, vorbeste cu medicul dermatolog despre cauza posibila a caderii parului si despre cel mai bun tratament indicat in cazul tau particular.
Sursa: Reteaua privata de sanatate Regina Maria