Pielea fina din jurul ochilor necesita o ingrijire speciala, iar ridurile aparute in aceasta zona, precum si cearcanele sau pungile pot fi corectate prin alegerea unor metode minim invazive si nedureroase, adaptate varstei si tipului de modificare, astfel incat rezultatul final sa fie natural si sa se mentina o perioada cat mai lunga de timp. Dr. Oana Spanu, medic specialist in dermatologie-venerologie in cadrul S Clinic, ne ofera cateva sfaturi pentru o piele mai frumoasa si ne prezinta ultimele noutati din domeniu.
Cauzele aparitiei ridurilor, cearcanelor si pungilor in jurul ochilor
Regiunea perioculara este extrem de delicata si sufera cu trecerea anilor o serie de transformari atat la nivelul pielii, cat si al structurilor din profunzime: tesut adipos, musculatura, tesut osos. Oboseala cronica, lipsa de fier sau vitamine din organism, deshidratarea, anumite boli, pierderea elasticitatii pielii, a grasimii, a tonusului muschilor si a masei osoase prin procesul firesc de imbatranire, culoarea inchisa data de prezenta vaselor de sange aproape de suprafata pielii sau de pigment, toti acestia sunt factori care, asociati sau nu, in timp determina chipul nostru sa para obosit, trist si lipsit de vitalitate.
Care este diferenta dintre cearcane si pungi?
Cearcanele sunt cauzate de culoarea inchisa a pielii si de prezenta unor santuri care vor genera aparitia unor umbre sub ochi. Pungile sunt acele umflaturi de sub ochi ce apar ca rezultat al pierderii tonusului muscular si evidentierii grasimii de sub pleoapa inferioara, dar pot fi determinate si de retinerea de apa (edeme) si sunt mai greu de corectat.
Solutii pentru a scapa de cearcane si pungi
“Primul pas ar fi prezentarea la medicul specialist care va face o analiza amanuntita a zonei perioculare, dar si o evaluare completa a starii de sanatate si a modului de viata, stiind ca un deficit alimentar, fumatul si oboseala cronica pot determina sau intretine aceste modificari nedorite ale pielii. Se pot cere si examene de laborator pentru identificarea carentelor si corectarea acestora.”, explica Dr. Oana Spanu.
Cearcanele adanci pot fi umplute prin injectarea de acid hialuronic destinat acestei zone sau grasime proprie , sub anestezie locala. Aceste substante vor face mai putin vizibile si vasele de sange prezente in zona si vor atenua culoarea inchisa a pielii.
Pielea de culoare inchisa datorita pigmentului poate fi tratata prin aplicarea pe termen lung a unor creme cu agenti depigmentanti. Vasele fine din regiune se pot sterge cu tehnologie laser cu rezultate imediate.
Pentru ridurile fine din jurul ochilor, in special din coltul lateral, dar si pentru ridicarea portiunii laterale a sprancenelor si o usoara ridicare a pleoapei superioare se foloseste cu rezultate vizibile dupa 3-5 zile injectarea toxinei botulinice. Este o modalitate de stergere a ridurilor extrem de frecvent utilizata, prin care se pot trata si ridurile orizontale de pe frunte si cele verticale dintre sprancene.
Pungile de sub ochi necesita o atentie speciala, singurul tratament eficient fiind in multe cazuri inlaturarea chirurgicala, prin blefaroplastie, cu rezultate remarcabile.
Blefaroplastia poate inlatura chirurgical excesul de piele, grasime si muschi de pe pleope, rezultatul este permanent, recuperarea rapida, iar cicatricile aproape invizibile. Se recomanda in general persoanelor la care metodele neinvazive prezentate anterior nu ar fi foarte eficiente sau nu ar avea indicatie. Procedura determina rezultate spectaculoase imediate, se poate asocia cu injectare ulterioara de acid hialuronic, toxina botulinica sau aplicarea de tratamente laser pentru obtinerea unui chip odihnit si relaxat.
Noutati in domeniu si rezultatele obtinute
Corectia cearcanelor cu acid hialuronic de ultima generatie, creat special pentru aria din jurul ochilor si injectat printr-o tehnica aparte este o noutate in domeniu. Datorita particularitatilor zonei, cu o piele subtire si foarte transparenta, cu o arhitectura a tesuturilor delicata, cu prezenta superficiala a vaselor de sange, cu grasime care se poate evidentia usor si crea aspectul de pungi, extrem de neplacut si greu de corectat, industria de profil a tot incercat crearea unor substante care sa imite cat mai fidel caracteristicile locale, sa reintinereasca fara sa fie vizibil prezente si cu un minim de reactii adverse.
Acidul hialuronic se pare ca este solutia, insa unul cu proprietati aparte, care sa nu retina apa, disponibil sub forma unui gel foarte fluid, imbogatit cu aminoacizi, antioxidanti, minerale si vitamine, care se poate introduce in regiunea de sub ochi intr-o cantitate redusa pentru a corecta cearcanele intr-un mod cat mai natural.
Modalitatea de injectare este nedureroasa, de scurta durata (cateva minute), iar gelul se aseaza in mai multe planuri astfel incat sa se integreze perfect in tesut. Imediat dupa tratament se va observa atenuarea ridurilor fine si a santurilor de sub ochi, prezenta de tonus si luminozitate a pielii si stergerea umbrelor de pe pleopa inferioara, iar imaginea de ansamblu este extrem de naturala. Datorita originii non-animale a produsului nu exista risc de alergie. Efectul poate persista pana la 1 an, o perioada lunga comparativ cu alte produse folosite anterior pentru cearcane.
Despre Dr. Oana Spanu, medic specialist in dermatologie-venerologie
Dr. Oana Spanu este medic specialist in dermatologie-venerologie si doctorand in dermatologie la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Este coordonator si investigator principal in studii clinice multicentrice in dermato-cosmetologie și dermatologie, membru al mai multor asociatii medicale prestigioase: World Society Interdisciplinary Anti-Aging Medicine, Colegiul Medicilor Marea Britanie, European Academy of Dermatology and Venereology, Societatea Romana de Dermatologie, Asociatia de Medicina Anti-Aging si a urmat numeroase cursuri de pregatire in Londra, Paris si Munchen.
Dr. Oana Spanu activeaza in cadrul S Clinic din Bucuresti, cel mai nou centru de excelenta in chirurgia estetica si dermatologie, dezvoltat de catre dr. Constantin Stan, medic renumit ȋn chirurgia estetica. S Clinic este cel mai avansat centru medical din cadrul grupului de clinici Medical Service, din care mai fac parte unitatea cu acelasi nume de la Bacau si Villa Bella din Bucuresti.