Sebumul este o substanta secretata de glandele sebacee si acopera foliculii de par, ajungand la suprafata pielii prin pori; aici se combina cu lipidele si cu transpiratia, formand manta acida. Ea actioneaza ca o bariera, impiedicand virusurile si impuritatile sa penetreze pielea, pastrand-o in acelasi timp hidratata.
Excesul de sebum la nivelul scalpului
Cand ai parul gras, greu, stralucind in cel mai neatractiv mod posibil, stii ca ai de-a face cu excesul de sebum. Problemele firului de par, ale radacinilor si scalpului sunt cauzate de dezechilibrul glandelor sebacee, fie ca este vorba de supraproductie sau subproductie de sebum.
Excesul de sebum are ca efect radacinile subnutrite. Foliculii acoperiti de sebum sunt literalmente inecati in ulei, slabind astfel scalpul si suvitele de par. Acumulat in exces, sebumul se intareste si impiedica cresterea parului sanatos.
In acest caz, firele care cad nu sunt inlocuite din cauza foliculilor infundati, ceea ce duce la subtierea firului de par si, in cele din urma, la pierderea acestuia. De asemenea, subproductia de sebum are aceleasi consecinte, mai exact par uscat si fragil, cu tendinta de cadere, precizeaza hair.lovetoknow.com.
Conditii ale scalpului
Matreata. Conditia cunoscuta popular sub numele de matreata este, in forma sa cea mai usoara si cea mai comuna, mai mult decat o cadere normala a celulelor moarte de la nivelul scalpului. Cand glandele sebacee secreta uleiuri in exces, la radacina firelor de par se formeaza globuri de matreata (sau “matreata grasa”).
Matreata grasa neinsotita de inflamare sau mancarime poate fi o forma usoara de dermatita seboreica. In mod normal, scapam de matreata utilizand un sampon adecvat o data sau de doua ori pe saptamana. Pentru a da rezultate, acesta trebuie sa contina ketoconazol, piritiona de zinc sau oxid de seleniu.
Seboreea. Senzatia de scalp si par gras este una neplacuta pentru majoritatea persoanelor. Aceasta poate fi asociata cu acumularea de produse cosmetice combinate cu transpiratia. Seboreea trebuie diagnosticata de un dermatolog, pentru a exclude alte conditii si pentru a stabili cel mai bun tratament.
Dermatita seboreica. Este o afectiune cronica comuna care afecteaza persoanele de toate varstele; cu toate acestea, perioadele de varf ale aparitiei sale sunt pana la varsta de 3 luni si intre 30 si 70 de ani. Cele mai importante simptome ale dermatitei seboreice sunt: grasime excesiva la nivelul scalpului si firului de par, crusta galbuie care acopera pielea inflamata a scalpului si mancarimea intensa. Forma mai severa a dermatitei seboreice se aseamana cu psoriazisul si poate degenera intr-o stare numita sebopsoriazis, mentioneaza ishrs.org.
Cum sa-ti mentii parul sanatos
In sezonul cald, este tot mai greu sa-ti mentii parul aspectuos. Nu e nevoie sa folosesti o multime de produse de styling, ci doar sa urmezi cativa pasi simpli.
Periatul. Pentru a-ti pastra scalpul sanatos, e important sa-ti acorzi timp pentru a-ti peria parul. In acest fel stimulezi capilarele, crescand circulatia sangvina si transportul de substante nutritive si de oxigen; de asemenea, porii raman deschisi, retinand o cantitate adecvata de sebum.
Alege produsele potrivite. Alege produsele care sa-ti curate scalpil si sa regleze secretia de sebum. Uleiul de arbore de ceai este excelent pentru a remedia excesul de sebum, datorita proprietatilor sale antiseptice.
Curatarea parului. Este important sa iti cureti parul astfel incat sa previi subtierea firului si caderea lui. Iata ce trebuie sa faci.
– Spala-ti scalpul si parul cu apa calduta. Maseaza usor pielea capului prin tamponare cu varful degetelor pentru a ajuta la indepartarea depunerilor de sebum si a creste fluxul de sange la radacina firelor de par. Nu folosi unghiile, pentru a nu cauza rani si pentru a nu creste secretia de sebum. Se recomanda sa-ti speli parul o data la 2-3 zile, nu foarte des.
– Foloseste un sampon care sa nu contina ingrediente daunatoare scalpului si care sa nu-ti usuce parul.
– Aplica balsamul de par doar la varfuri, nu si la radacina. Clateste bine pentru a indeparta orice urma de sampon sau balsam.
– Nu folosi produse de styling in exces. In loc sa-ti ajute parul, ele il vor face sa para si mai gras.
Evita sa-ti atingi prea mult parul. Foloseste un pieptan cu dinti rari pentru a-ti descalci parul, nu degetele.
Remedii naturale pentru excesul de sebum
Otetul. Adauga otet in apa cu care iti clatesti parul. Aplicand otet, ceai sau suc de lamaie diluat pe scalp ajuti la reducerea cantitatii de sebum. Aceste produse contin acid tanic, un astringent natural, care lasa parul curat.
Pudra de talc. Aplica pudra de talc la radacina parului, folosind o pensula pentru farduri. Aceasta va absorbi sebumul excesiv. Daca ai parul inchis la culoare, poti folosi pudra de cacao sau fard maro/negru.
Masca cu galbenus de ou si miere. Combina 1-2 galbenusuri cu 2 linguri de miere si aplica amestecul pe scalp si lasa-l sa actioneze 30-40 de minute. Aceasta masca hraneste parul, elimina excesul de sebum si previne caderea lui.
Apa de levantica te scapa de aspectul gras al parului si ii ofera un miros placut.
Eu pentru excesul de sebum din scalp am folosit ulei 100% pur din arbore de ceai(Tea Tree Oil) de la Thursday Plantation.
La mine efectele au fost foarte eficient. De cand am inceput sa folosesc aceste ulei scapul meu e sanatos, excesul de sebum este sub control si nu imi mai apar cosuri la nivel scalpului.
Acuma mai folosesc tot de la firma asta pentru excesul de sebum si cosuri, un sapun organic cu ulei 100% pur din arbore de ceai si un sampon natural pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai.
Le recomand, pe mine m-au ajutat.
Pingback: Machiaj de vara - trucuri pentru frumusete 2013