Evenimentul de lansare, realizat in parteneriat cu Fundatia Sensiblu si Fundatia IREX/Programul Biblionet, va avea loc luni, 26 noiembrie, orele 11.00 – 13.00, la Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Filiala Ion Creanga, BiblioLounge. Astfel, in cadrul unei mese rotunde, vor participa numerosi reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale si ai institutiilor publice cu atributii in prevenirea si combaterea violentei in familie.
De asemenea, cu acest prilej va avea loc lansarea celei de-a treia editii a Concursului National de Eseuri, Poezii, Arta, Spectacol de Teatru si Fotografie, in cadrul celor 16 Zile Internationale de Activism impotriva Violentei asupra Femeii. Concursul este deschis la nivel national tuturor elevilor interesati din scolile generale, liceele, organizatiile si bibliotecile din Romania. In acest fel, organizatorii isi doresc sa ii incurajeze pe elevi sa vorbeasca despre acest fenomen si sa constientizeze efectele sale.
Statistici ingrijoratoare despre violenta in familie
In primele 10 luni ale anului 2012, Inspectoratul General al Politiei Romane a inregistrat la nivel national 1.060 de infractiuni cu violenta comise intre membrii aceleiasi familii, din care 88 de omoruri si 800 de loviri sau alte violente.
La nivelul Municipiului Bucuresti, in urma unei analize a datelor completate de victimele violentei in familie la depunerea plangerilor penale la sectiile de politie, s-a constatat ca aproximativ 90% dintre victime sunt de sex feminin si mai mult de jumatate dintre acestea au studii liceale si superioare (informatii furnizate de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti).
„Consideram ca este datoria noastra de luptatori impotriva violentei asupra femeilor sa incurajam si chiar sa determinam o schimbare de atitudine la generatia urmatoare, astfel incat fiicele si fiii nostri sa traiasca in siguranta, cu respect pentru fiinta umana si pentru viata in general!”, a declarat Cristina Horia, Director Executiv al Fundatiei Sensiblu.
Tot luni, 26 noiembrie, specialistii invitati vor prezenta informatii relevante despre situatia femeilor victime ale violentei in familie, despre instrumentele legislative pe care le pot folosi in apararea lor, serviciile la care pot apela in situatii de criza, precum si campaniile menite sa aduca in atentia publicului gravitatea violentei in familie. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.