Cand ne confruntam cu reprosuri venite din partea partenerului si cu un limbaj al corpului care denota superioritate, incercam sa ne pastram demnitatea si sa contracaram. Atat unul, cat si celalalt, aducem toate argumentele contra celuilalt si in favoarea noastra, escaladand rapid un conflict cu efecte de ambele parti.
„Este important sa ne amintim ca furia este declansata de sentimentele vulnerabile.”, sustine psihologul american Lorri Craig. Reactionam percepand critica, ceea ce conduce la sentimentul de umilinta, declansand furia; urmatorul pas este sa insiram argumente care sa demonstreze ca celalalt greseste, de multe ori intr-un mod agresiv. La randul lui, celalalt se simte nedreptatit si urmeaza parcursul nostru emotional; astfel am ajuns la un conflict in toata regula.
Discutiile in contradictoriu nu sunt neaparat semnul unei relatii esuate sau al iubirii stinse; sunt dovezi ale individualitatii fiecarui partener. Unele duc la amaraciune si indepartare, altele la o mai buna comunicare si cunoastere.
Conform workingresources.com, unele certuri se reiau de atatea ori fara a fi rezolvate, deoarece ele nu se desfasoara in jurul subiectului propriu-zis; discutiile despre copii sunt de fapt despre autoritate, cele despre bani au la mijloc puterea, sexul ascunde intimitatea, iar gelozia si fidelitatea sunt masti ale maturitatii.
Certurile cu partenerul reprezinta situatii dificile si stresante care va consuma atat fizic, cat si psihic. Conflictele dese fac convietuirea voastra inconfortabila, supunandu-va unei nesigurante constante. Acestea sunt rezultatul diferentelor de opinie, al problemelor din trecut sau al diverselor stari emotionale. Din fericire, exista cativa pasi pe care sa-i parcurgeti pentru gestionarea conflictelor in cuplu intr-un mod cat mai corect.
1. Realizeaza impactul cuvintelor tale asupra partenerului
Certurile pot porni si de la proasta intelegere a celor spuse. Actioneaza empatic si inainte de a vorbi gandeste-te cum interpreteaza celalalt discursul tau. Daca la randul tau simti ca nu stii ce sa crezi, intreaba: „Ce ai vrut sa spui cu…?”.
2. Identifica cauza conflictului
Puneti-va intrebari reciproc pentru a va da seama de unde a pornit totul. In loc sa tipati unul la celalalt, dezbateti problema pana cand motivul real iese la iveala. Pentru a avea succes in gestionarea conflictelor in cuplunu evitati adevarul, oricat de deranjant ar fi acesta.
3. Accepta ca nu poti avea intotdeauna dreptate
Nu e important sa ai dreptate, ci sa abordezi problema cu franchete. Recunoaste cand gresesti si incearca sa vezi lucrurile si din prisma partenerului. Compara cele doua puncte de vedere, imbina-le; este posibil sa-ti fi scapat cateva aspecte ale conflictului din cauza carora nu intelegi situatia. Aminteste-ti: este mai important sa fii fericita decat sa ai dreptate.
4. Foloseste persoana I
Exprima-ti sentimentele referindu-te la tine („Ma simt neglijata.”, nu „Tu ma neglijezi.”). In acest fel iti asumi responsabilitatea pentru starile tale, fara sa-l faci pe celalalt sa para un inamic. De asemenea, elimina critica si cinismul din discutie.
Evita cuvintele ca „trebuie”, „mereu” sau „niciodata”; folosirea lor te transforma in parintele partenerului tau, oriunde voi sunteti egali in cuplu. Mai mult, formuleaza-ti argumentele pe un singur subiect. Exprima-ti nemultumirea fata de un singur aspect odata, nu divaga si nu aduce in discutie toate greselile trecutului.
5. Cere-ti scuze
Daca simti ca ti-ai suparat partenerul si esti capabila sa-ti ceri scuze intr-un mod sincer si deschis, atunci fa-o. E foarte dificil uneori sa faci asta fata de un om care simti ca a gresit mai mult decat tine, insa toti suntem supusi erorii. „Imi pare rau ca ne-am certat.” este impaciuitorul perfect atunci cand il rostesti cu onestitate si convingere.
6. Practica ascultarea activa
Nu judeca si nu-ti intrerupe partenerul cu propriile opinii in timp ce vorbeste. Pur si simplu asculta-l si ia in considerare tot ce spune. Lasa-l sa-si termine toate ideile, reflecteaza la cele zise si incercati sa ajungeti la o solutie pe care o agreati amandoi.
Potrivit livestrong.com, pentru a-ti imbunatati abilitatile de ascultare, exerseaza cu o prietena sau cu un membru al familiei. Apoi cere-le feedback, intreaba-i daca sunt de parere ca i-ai ascultat cu atentie si interes si daca ai mentinut contactul vizual.
7. Acordati-va timp
Cand simtiti ca o cearta este pe cale sa se declanseze, oferiti-va putin timp pentru a va calma. Stati in camere separate sau iesiti putin afara, apoi reveniti la activitatea de dinainte. Retine ca trebuie sa-i spui partenerului ce vrei sa faci, ca sa nu se simta abandonat si astfel sa-i alimentezi furia.
8. Asterne-ti gandurile intr-un jurnal
Scrie-ti nemultumirile in jurnal, asterne-ti acolo supararile si furia. E posibil ca in acel moment sa gasesti argumente pertinente cu care sa-ti sustii punctul de vedere in fata partenerului. Evita sa pornesti conflictul exact in momentul in care ti-ai dat seama ca te deranjeaza ceva. Reflecteaza!
Contrazicerile frecvente pot deteriora relatia daca nu sunt rezolvate la momentul potrivit. Este important sa stiti cat de implicati sunteti in acest cuplu si care va sunt asteptarile. Dezvoltarea unei legaturi nesanatoase te face sa fii responsabila pentru fericirea celuilalt.
O relatie armonioasa de lunga durata are nevoie de doua persoane mature, independente, capabile sa-si sustina dorintele si idealurile de-a lungul timupului. Totusi, atunci cand simtiti imposibilitatea unei reconcilieri, apelati la terapia de cuplu.