Cand ne gandim la divort, percepem aceasta notiune cu o anume lejeritate deoarece a devenit un eveniment destul de frecvent intalnit. Aceasta tendinta este foarte explicabila daca ne uitam numai prin prisma surselor mass-media, prin care se urmaresc diverse relatii. Iar cel mai adesea apar in presa nereusitele unor relatii celebre, astfel ca omul obisnuit a fost acomodat cu idee de divort. Insa este foarte frapant cand acest lucru se intampla chiar in cadrul relatiei cu partenerul nostru de viata.
In anul 2012 s-au prezentat statistici la nivel mondial legate de rata divorturilor din lume, care arata ca barbatii moderni sunt mai inclinati sa se dedice relatiei in ordine ca aceasta sa functioneze. Aceste statistici dateaza din 1993.
Dar in Romania, cel putin in urma recensamantului, in anul 2011 s-au inregistrat cele mai multe divorturi din cadrul Uniunii Europene. Este de mentionat ca odata cu recesiunea, cel putin teoretic, rata divorturilor ar trebui sa scada, deoarece mediul socio-economic influenteaza extrem de mult aceste evenimente.
Chiar daca avem nenumarate povesti de divort pe langa noi, in momentul in care se petrece acest lucru devine foarte greu sa ne adaptam, deoarece consecintele nu sunt intotdeauna intuite sau chiar daca sunt nu le poti controla 100%.
In primul rand, ca femeie, ti se se schimba statutul, astfel nu mai esti sotia lui x, esti doar tu. De asemenea, un divort presupune despartirea legala, pe cale juridica, implicit o suma de bani, plus conflicte in ceea ce priveste impartirea lucrurilor ce inainte erau la comun.
Al doilea factor important este existenta unui copil, intrucat ca mama te gandesti cum il poate afecta un divort. Este foarte important sa iti comunici sentimentele cu copilul tau dar nu sa-l impovarezi cu problemele tale, ci sa-l incurajezi sa priveasca cu optimism in viitor.
De asemenea, indiferent ce conflicte exista intre tine si partener nu ti le varsa asupra copilului si nu incerca sa-i deformezi imaginea pe care o are asupra tatalui, ba chiar sa-i arati sprijin si sa-l incurajezi sa nu raceasca relatiile cu el.
Cum sa treci mai usor peste un divort
Un alt aspect important este sa iti acorzi atentie si sa te recompensezi pentru fiecare pas facut in a trece peste acest eveniment dificil. Iata cateva sfaturi scurte si la obiect care te pot ajuta sa treci mai usor peste un divort:
1. Acorda-ti timp pentru a te descarca. Este foarte important sa lasi tristetea sa se consume ca sa te recuperezi treptat decat sa te prefaci ca ti-e bine, dar sa te roada in interior!
2. Fii activa si sociabila. Lasa familia si prietenii sa te ajute, eventual niste iesiri in oras nu strica!
3. Discuta cu un terapeut. Consilierea maritala poate fi costisitoare, dar ai siguranta rezultatelor.
4. Acorda-ti timp pentru a te recupera. La fiecare persoana in parte durata recuperararii este diferita, poate dura luni sau chiar ani, dar tot ce conteaza este sa te vindeci din punct de vedere emotional.
5. Gaseste-ti noi hobby-uri! Te vor distra si iti vor crea o rutina de care sa te legi.
Tu ai trecut printr-un divort sau cunosti pe cineva? Spune-ne printr-un comentariu cum ai facut fata.
Pingback: Divortul parintilor. Cum il ajuti pe copil sa treaca peste separare