Doliul este o reactie naturala dupa moartea unei fiinte iubite si este considerat normal in limitele a doua luni de la deces. Vrei sa-ti ajuti un prieten sa treaca printr-o situatie de durere acuta si sa ajunga sa-si incheie travaliul de doliu? Citeste in continuare recomandarile oferite de psihologul Livia Caciuloiu.
Asculta. Ofera-i atentia ta
Nu ai o bagheta magica pentru a ii aduce instant zambetul sau usurare in suflet. Pana se regenereaza emotional, poti fi doar oaza sa de liniste.
Respecta-i spatiul personal si reactiile
Uneori va dori sa discute cu tine, alteori nu, pentru ca are nevoie sa se gandeasca si la altceva. Tot ce se intampla este coplesitor si orice ai spune tu este luat foarte personal. Poate avea stari schimbatoare, poate trece de la ras la plans sau poate fi foarte iritabill/a. Accepta-i latura aceasta, stiind ca sunt reactii spontane, care pornesc din adancul unei inimi foarte ranite, si stiind ca nu au legatura cu tine.
Nu intreba cum poti sa ajuti
Tu decizi cand oferi sprijin emotional si cand sprijin practic, nu ii cere sa ia decizii in locul tau. Ajuta in organizarea si incheierea treburilor casnice. Pregateste un fel de mancare, mergi la cumparaturi sau fa curatenie, plateste o factura! Va conta enorm sa stie ca se poate baza pe tine cu 1-2 responsabilitati gospodaresti.
Telefoneaza-i, trimite-i mailuri, mergi in vizita
Daca nu stii sa faci conversatie, marturiseste-i ca iti este greu, insa ca ii vei fi alaturi pentru ca tii la el/ea. Chiar daca simti ca nu il/o mai recunosti, nu poti pretinde sa fie la fel ca inainte. Evita comparatiile cu alte persoane care si-au pierdut o ruda sau o persoana apropiata.
Accepta-i dorintele
Poate uneori va dori sa vorbeasca despre persoana draga, poate nu va dori sa vorbeasca deloc. Poate va dori sa te asculte pe tine vorbind, poate va dori sa iti arate poze sau lucrurile lor preferate. Uneori vei vedea ca nu stie ce isi doreste, insa cu siguranta va sti sa iti spuna ce NU isi doreste sa faca. Foloseste informatia!
Nu intreba “ce mai faci?” daca nu vrei sa stii cu adevarat
Nu folosi expresii ca “viata merge mai departe”, “e intr-un loc mai bun”, “macar nu mai sufera”, “macar ai intalnit dragostea adevarata” sau “esti tanar/a, ai o viata inainte”.
Fa-i mici surprize placute
Aeriseste-i camera si adu-i un buchet de flori, iesiti la o plimbare in parc, mergeti impreuna la munte, etc.
Participa la o intalnire deschisa cu tema: Sanatatea familiei in perioada de doliu
Daca ai pierdut pe cineva drag sau un prieten apropiat trece prin aceste momente, apeleaza cu incredere la Asociatia “Exista viata dupa doliu!” (www.existaviatadupadoliu.ro), care face eforturi pentru ca serviciile oferite sa fie gratuite (asa cum se intampla in SUA sau Marea Britanie) si ca fiecare beneficiara sa primeasca ghidarea unui terapeut profesionist sau a unui voluntar instruit in psihologia pierderii.
Sambata 23 martie, intre 10.00-12.30 va avea loc o noua intalnire lunara la Biblioteca Marin Preda, Bucuresti. Pentru a confirma participarea, suna la numarul de telefon 0745.55.66.02, scrie un mesaj pe mail la [email protected] sau completeaza acest formular daca este pentru prima data cand participi: https://docs.google.com/forms/d/1xbLo3a6_RANXAMGpa_DPLSnyArgColeiKHJKuFyLVJw/viewform.
La intalnire exista un invitat special si o carte extraordinara: Anda Mogos este prima autoare romancă a unei carti tip „self help” pentru perioada de doliu „Drum prin doliu”, lansata chiar la inceput de marte si vor avea multe exemplare disponibile acolo. Participarea este GRATUITA.
Pingback: Cum ajuti o persoana indoliata: sfaturi practice | Livia Caciuloiu's Blog