„Unii oameni se nasc pur si simplu cu noroc” – aceasta sintagma este din ce in ce mai des folosita de catre un numar larg de persoane care, in contextul unei vieti aglomerate, nu mai au dispozitia necesara pentru a cauta sau chiar a constientiza oportunitatile din viata de zi cu zi care stau la baza crearii propriului noroc.
Insa, dupa cum zice vechea zicala romaneasca „Norocu-i dupa cum si-l face omul”, a fi pregatit pentru a actiona intr-un prilej favorabil mareste sansa de a ne merge mai bine, de a crea propriul noroc. Acest lucru a fost dovedit de catre un expert in domeniul psihologiei, dr. Richard Wiseman in cartea sa numita The Luck Factor. Acesta a confirmat faptul ca propriile atitudini si comportamente influenteaza „norocul”.
Controlul asupra acestor situatii si imbunatatirea modalitatilor de a actiona iti pot aduce numai zile cu noroc! Iata ce pasi trebuie sa urmezi:
Fii hotarata si proactiva!
Lucrurile pe care le faci trebuie realizate in propriul tau mod, creativ si inovativ. Acestea din urma trebuie fructificate intens. Desi sansa presupune un noroc aleator, imbunatatirea „norocului” nu inseamna sa te bazezi pe o oportunitate aleatoare, nici sa-ti asumi riscuri inutile. In schimb se poate lua atitudine fata de situatia in care te afli.
Ai incredere in obiectivele tale
Poti cumpara un carnetel pe care sa-l tii tot timpul langa tine si atunci cand iti vin idei care ar putea ajuta la indeplinirea obiectivelor tale sa le notezi, conturand astfel o schita. Desi la inceput ea poate parea dezordonata, in timp si prin revizuirea lor pot capata o forma. Orice idee este binevenita! Daca nu ai o agenda, atunci poti nota pe orice hartie gasesti, inclusiv pe servetel, insa esential este sa pastrezi acele hartii.
Stabileste-ti termene limita pentru fiecare scop
Termenele limita te ajuta sa faci progrese. Punctul de plecare il reprezinta planul de actiune, ce trebuie urmat cu strictete, dar incearca totusi sa ramai deschisa spre noi oportunitati. Un bun pont ar fi indeplinirea scopurilor pe termen scurt, indiferent daca asta inseamna in fiecare zi sau saptamana. Obiectivele trebuie clasate pe categorii pentru ca simpla enuntare a lor ar putea crea confuzie, iar pentru fiecare obiectiv, pasii ce trebuie urmati pentru a-l indeplini. Daca exista vreun dubiu in orice privinta mediteaza asupra lucrurilor legate de obiectivele tale. In momentul in care te loveste inspiratia, noteaza fiecare idee in carnetel ca sa nu o uiti!
Creste-ti asteptarile!
Este foarte important sa-ti intaresti obiectivele prin orice mijloc necesar si sa ti le duci la un alt nivel. Nu ezita sau nu astepta fara un motiv bun, oamenii norocosi se concentreaza pe ce au de facut. Mai mult, nu-ti cauta scuze pentru a da inapoi!
Lucreaza inteligent, nu din greu
Pentru indeplinirea obiectivelor este esentiala relatia cu cei din jur. Foloseste-te de conexiunile cu ceilalti, cauta-ti un partener de lucru daca acel domeniu te depasteste intr-un punct si gaseste noi metode pentru a duce lucrurile la bun sfarsit. De exemplu, atat Steve Jobs, cat si Bill Gates au avut la inceput ca partener un inginer IT specializat.
Cauta noi experiente
Atunci cand te-ai decis care sunt prioritatile pentru tine in viitor, urmatorul pas este de a le consolida in timp prin construirea unei vaste experiente de viata. Aceasta poate fi obtinuta prin studiu, prin interactiunea cu ceilalti si observarea lor. Spre exemplu, intr-o discutie aprinsa este bine de stiut cand este momentul sa te retragi, cand te poti folosi de umor.
De asemenea, a fi un bun ascultator reprezinta o calitate. Astfel, prin contactul permanent cu cei din jur inveti pe parcurs moduri de a te comporta in functie de personalitatea fiecaruia. Insa nu numai acest aspect social conteaza, ci si ideea de a te implica in activitati ce vor aduce beneficii in evolutia personala. De exemplu, daca nu poti tine un discurs in fata unui public poti urma cursuri specializate, ce te vor ajuta sa fii persuasiv si deschis catre ceilalti.
Fii pozitiva!
O fire increzatoare in propriile puteri si o atitudine pozitiva ajuta la imbunatatirea vietii profesionale. Un pas in a face acest lucru consta in a intreprinde cu placere activitatile de zi cu zi. A utiliza intelept timpul si a gasi frecvent surse de inspiratie aduce cu sine bucurie si implinire pe orice segment al vietii: la servici, in relatia de cuplu, in familie, cu prietenii, etc..
Fii perseverenta!
„Sarguinta este mama norocului”, cum spunea Benjamin Franklin, una dintre cele mai cunoscute personalitati din istoria Statelor Unite. O cale de a pune mana pe noroc consta in a termina ceea ce ai inceput ori de a gasi noi modalitati de a le realiza. De retinut este faptul ca, indiferent de domeniul de activitate (agent de vanzari, cantaret, actor) cel mai important lucru, pe langa calitatile personale, este de a fi persistent si de a crede cu adevarat in ceea ce vrei sa faci.
De retinut!
- Evalueaza-ti progresul, reciteste obiectivele si intareste-ti credinta in propriile puteri, realizand cate din ele le-ai dus la bun sfarsit.
- In cazul in care simti ca nu ai inspiratie, pune-ti carnetelul deoparte, dar nu te lasa condusa de ideea de a renunta!