Astazi, 5 februarie, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti a avut loc conferinta de presa organizata de Asociatia Exista viata dupa doliu!, in cadrul careia s-a lansat prima „Tabara de sprijin pentru vaduve din Romania”.
In premiera in Romania, a avut loc o informare publica despre problemele cu care se confrunta persoanele care raman vaduve (de tinere) si despre caile prin care pot fi sprijinite sa isi regaseasca locul in societate.
Nevoia de a demara acest proiect
„In primele luni ale lui 2012 am primit zeci de mesaje si de solicitari de sprijin de la femei din toata tara care si-au ingropat sotul mult mai devreme decat ti-ar fi imaginat vreodata. Femei de 25, 35, 50 de ani, majoritatea cu copii mici sau marisori. Ne-am dorit foarte mult sa putem ajuta cumva aceste familii sa se adapteze mai usor noii lor vieti. Asa am construit echipa, am scris proiectul si am castigat sponsorizarea care face posibila gratuitatea pentru 20 de beneficiare.”, a declarat Mihaela Vlad, coordonator proiect si fondatorul Asociatiei Exista viata dupa doliu!.
Pana in luna februarie 2013, peste 50.000 de femei si barbati romani sub 60 de ani trebuie sa invete cum sa traiasca dupa moartea partenerului de viata. Ei parcurg (deseori singuri) o criza majora de identitate, izolare, imbolnaviri, multe responsabilitati noi. Luna februarie, cu Sfantul Valentin si Dragobete (cadouri si declaratii, excursii romantice in toate mass-media) inseamna chin pentru cei care iubesc un inger, pentru ca ei nu il vor mai saruta, imbratisa si simti mangaiere, cere ajutor la cumparaturi ori cu cei mici, sopti si auzi „Te iubesc!” niciodata.
„In 2009, moartea sotului meu m-a lovit pana in temeliile fiintei mele. Am experimentat durerea pierderii la numai 35 de ani. In acel moment, lumea mea s-a prabusit asemenea unui castel de nisip, iar proiectele noastre de viitor s-au spulberat… A urmat un travaliu lung si dureros, cu multe emotii negative (furie, frica, culpabilitate, disperare, tristete, panica, plans, insecuritate), am beneficiat de insotire specializata (sedinte de psihoterapie individuala) pe parcursul perioadei de doliu, suport emotional din partea parintilor, colegilor si prietenilor mei pentru traversarea acestei perioade de criza din viata mea. De-a lungul acestor ani, am ,,cazut” de nenumarate ori, dar am ales sa ma ,,ridic” de fiecare data, fiind motivata de dorinta de a cinsti memoria sotului meu prin desavarsirea mea ca om si ca profesionist. In prezent, pot afirma ca tot acest travaliu mi-a fost necesar pentru ca m-am reconstruit, am dat un alt sens existentei mele, am integrat aceasta pierdere in viata mea.”, a marturisit Mihaela Costas, specialist psihoterapeut.
Ce cuprinde programul de sprijin dedicat celor indragostiti de un inger
Toti cei interesati trebuie doar sa completeze un scurt formular, disponibil pe site-ul Asociatiei Exista viata dupa doliu! (www.existaviatadupadoliu.ro) sau sa sune la 0745.55.66.02 si vor fi informati despre:
- Un set de materiale (self-help): exercitii terapeutice, poezii, povesti ale altor vaduvi, pliant.
- Webinar live pe 9 martie 2013 – “Mi-e dor de sotul meu / sotia mea – abordari terapeutice”
- Intalniri cu un psihoterapeut fata in fata sau pe internet (Skype)
- Intalniri de sprijin cu alte vaduve si vaduvi, atat online, cat si la biblioteca publica din oras.
- Tabara de sprijin pentru vaduve (doar femei): 26-29 aprilie 2013, Predeal. Inscrie-te pana pe 15 martie 2013 aici: https://docs.google.com/forms/d/1BkHJTNgis7KI_oQr1yhKzISlN-y-QgfDMMRwZ0UCMA4/viewform
Serviciile sunt gratuite in limita fondurilor existente din donatii, 2% si sponsorizari.
„In Tabara, vom invata impreuna ca este in regula sa cerem si sa primim ajutor in loc sa ne ingropam in singuratate si depresie. Imi doresc ca zilele pe care le vom petrece impreuna acolo sa aduca doamnelor care vor participa mai multa liniste, speranta si dragoste pentru ele insele! Vor vedea ca nu sunt singure, ci foarte utile celor din jur si chiar celor care au trait pierderi ca si ele, isi vor putea relua viata profesionala si vor putea fi mai prezente alaturi de rudele sau copii lor.”, a explicat Livia Caciuloiu, specialist psihoterapeut.