Scris de Andreea Toma
Relatiile amoroase reprezinta un domeniu crucial in adaptarea sociala unde abilitatile emotionale joaca un rol important pentru ca implica intimitate si implicare. IE (inteligenta emotionala) are capacitatea de a decoda semnalele nonverbale si emotionale, gestionand emotiile in asa fel incat sa conduca la o satisfactie mai mare in cuplu.
Conform unui studiu publicat in revista Journal of Sexual Medicine, inteligenta emotionala este in stransa legatura cu frecventa orgasmelor la femei. Cercetatorii de Universitatea King’s College din Londra au realizat acest studiu pe un esantion de 2.035 de gemene, cu varsta cuprinsa intre 18 si 83 de ani. Ele au fost puse sa completeze un chestionar care evalua inteligenta emotionala si comportamentul sexual.
Studiul bazat pe subiecti gemeni identici si non-identici le permite cercetatorilor sa estimeze in ce masura un comportament poate fi explicat prin gene. Gemenii non-identici au in comun o educatie asemanatoare. Gemenii identici impart acelasi bagaj genetic (genele lor sunt identice). Cercetarea arata ca inteligenta emotionala explica o parte din variatiile de atingere a orgasmului la femei, factorul genetic avand o pondere de 34-45%.
“Inteligenta emotionala pare sa aiba un impact direct asupra comportamentului sexual, influentand capacitatea de a comunica asteptarile si dorintele sexuale”, explica Andrea Burri, autorul studiului. “Un sentiment de control sau capacitatea de a integra stimularea fizica si fanteziile pot contribui la capacitatea de a atinge orgasmul, in egala masura ca o mai buna cunoastere a propriului corp”, adauga ea.
Cel mai bine este sa ajungi la radacina problemei si sa iti dezvolti permanent inteligenta emotionala. In continuare, iti propun cativa pasi pentru a porni pe calea regasirii de sine, a sanatatii emotionale si a acceptarii placerii in viata ta.
- Eliberarea de stres. Nivelul ridicat de stres poate sa suprasolicite mintea si corpul in asa fel incat sa nu mai fii atenta la raspunsul celuilalt si sa nu te mai concentrezi asupra sentimentelor tale. Esential intr-o interactiune personala este sa devii atat de relaxata incat sa pornesti cu dreptul in comunicarea cu celalalt.
- Constientizarea emotiilor. Capacitatea de a recunoaste si de a-ti controla in fiecare moment emotiile te face constienta de influenta lor asupra gandurilor si actiunilor tale, lucru care te ajuta sa te intelegi mai bine.
- Comunicarea nonverbala. Comunicarea inseamna mai mult decat abilitati verbale. Adesea ceea ce spui e mai putin important fata de cum o spui – gesturile pe care le faci, felul in care te asezi, etc. Modul in care transmiti un mesaj trebuie sa se potriveasca cu sentimentele pe care le ai.
- Folosirea umorului in fata provocarilor. Umorul, rasul si jocul sunt antidoturi naturale in fata problemelor. Rasul te relaxeaza si te energizeaza in acelasi timp, te elibereaza de stres si chiar te face mai creativa.
- Rezolvarea conflictului intr-un mod constructiv. Certurile sunt inevitabile intr-o relatie, insa rezolvarea conflictului intr-un mod pozitiv poate sa intareasca increderea si sa consolideze relatia.