DILEMA:
Daca din greseala copilul meu aude pe cineva ca spune „Mos Craciun nu exista!”, cum pot indrepta aceasta gafa?
Afla de la specialistul nostru ce ar trebui sa ii spui micutului tau ca sa il faci sa inteleaga ca batranelul cu barba alba exista cu adevarat si cum sa ii pastrezi inocenta celor mai frumosi ani din viata.
RASPUNS:
In asteptarea lui Mos Craciun ne-am gandit sa iti oferim raspunsuri utile de la un psiholog pentru a gestiona cat mai corect cu putinta detaliile in privinta acestui personaj important care le marcheaza copilaria micutilor tai.
„In functie de varsta copilului, parintele trebuie sa decida daca „indreapta” gafa sau recunoaste adevarul. Cu cat este copilul mai mic, cu atat parintele are mai mari sansele sa fie crezut. Un copil mai mare va avea deja propriile sale indoieli referitoare la modul – cum intra Mosul la noi in casa – si va fi mai greu de convins ca Mos Craciun exista intr-adevar”, este de parere psihologul clinician Luciana Grosu.
Explicatii creative
Specialistul nostru ne propune o serie de explicatii creative care pot salva „pielea” Mosului, cu ajutorul tau, bineinteles.
- Daca deja copilul tau se afla la o varsta critica si este foarte greu sa mai indrepti gafa celui pe care l-a auzit spunand ca Mosul nu exista, poti incerca urmatoarea explicatie: „La copiii cuminti, vine Mos Craciun. La copiii mai putin cuminti parintii se imbraca in Mos Craciun pentru ca ei sa nu planga ca n-au primit cadouri”.
- Mai poti incerca o explicatie bazata pe imaginatia copilului tau, pe modelul „Adultii sau alti copii de varsta ta nu-l mai pot vedea pe Mos Craciun pentru ca nu mai cred in el”. Poti argumenta in continuare ca fiul sau fiica ta nu trebuie sa-si piarda increderea in batranelul cu barba alba doar pentru ca un adult sau un copil afirma ca nu l-a vazut si prin urmare nu exista.
- O alta explicatie creativa propusa de psihologul clinician este aceea ca Mos Craciun sterge memoria copiilor care, din intamplare, pot sa il vada in timpul operatiunii de plasare a cadourilor sub brad, de aceea nici un copil nu-si aminteste sa-l fi vazut aievea. Micutul tau ar putea crede acest lucru daca ii subliniezi ca sigur l-a vazut la un moment dat, doar ca nu isi mai aminteste.
- Un alt argument solid se bazeaza pe faptul ca nu conteaza ce a zis X sau Y. Tu trebuie sa ii prezinti fiului sau fiicei tale o serie de explicatii, incepand cu Mos Craciun exista pentru ca: „l-ai vazut la televizor”, „asa scrie in cartea de povesti”, „asa scrie pe internet” sau „stii ca i-ai trimis scrisoare la o adresa anume”.
- Pentru a concentra ideea ca o singura entitate este cea care conteaza intr-adevar, ii mai poti argumenta ca Mos Craciunii pe care ii vede in reclame, magazine sau la serbarile scolare sunt doar niste „ajutoare” umile ale batranelului cu barba alba, care impart cadouridin partea lui in fiecare continent, tara, oras. Iar concluzia sa fie ca Mos Craciun cel adevarat exista si vine doar o data pe an, chiar daca ajutoarele lui sunt cele care au parte de toata atentia copiilor.
- Mai poti aborda problema legata de existenta personajului Mos Craciun intr-un alt mod. Roaga-l pe micutul tau sa iti spuna cand a primit de Craciun un anumit lucru pe care nu il ceruse parintilor, dar pe care a recunoscut ulterior ca si-l dorea. Oare nu este aceasta cea mai buna dovada ca Mos Craciun exista?