Pierderea prematura a partenerului de viata inseamna o presiune emotionala si materiala uriasa, asupra vaduvei si copiilor. Sotul este cel mai bun prieten, confident, sfatuitor, gospodarul casei, marea iubire, barbatul vietii ei. Iar o data cu el pierde si prietenii, si statutul social, si stilul de viata de dinainte. Apar provocarile familiei mono-parentale.
Studiile de specialitate arata ca cea mai vulnerabila categorie sunt femeile tinere, cu mai multi copii minori, dintr-o clasa sociala saraca, fara loc de munca, fara relatii curente sau rude in apropiere, timida si foarte dependenta de sot.
“Multi dintre cei ce sunt in doliu nu primesc de la cei din jurul lor ceea ce au nevoie: cineva care sa ii asculte, care sa le acorde suport in aceasta situatie. Eu am trecut prin doliu de mai multe ori in trecutul meu si nu mi-a fost usor. Am avut sansa de a gasi pe cineva care sa imi acorde intelegere, ascultare si suport emotional, lucru pe care nu il voi uita niciodata.”, a declarat Liviu Caciuloiu, specialist psihoterapeut.
Abordarea terapeutica
Este crucial sa gasim timp pentru a reevalua si a intelege cu adevarat ce s-a intamplat. Comunicarea cu alte femei care au trecut prin aceeasi pierdere este una din cele mai eficiente moduri de a obtine prelucrarea durerii si identificarea unor mecanisme sanatoase de adaptare si reintegrare sociala. Tabara de sprijin pentru vaduve nu e fuga de durere, ci un cadru special creat pentru a intelege durerea care face acum parte din viata si a invata cum sa ne vindecam. E o atmosfera relaxanta, suportiva si pozitiva in care dedicam timp recuperarii fara intreruperile de zi cu zi.
“In primele luni ale lui 2012 am primit zeci de mesaje si de solicitari de sprijin de la femei din toata tara care si-au ingropat sotul mult mai devreme decat ti-ar fi imaginat vreodata. Femei de 25, 35, 50 de ani, majoritatea cu copii mici sau marisori. Ne-am dorit foarte mult sa putem ajuta cumva aceste familii sa se adapteze mai usor noii lor vieti. Asa am construit echipa, am scris proiectul si am castigat sponsorizarea care face posibila gratuitatea pentru 20 de beneficiare.”, a declarat Mihaela Vlad, coordonator proiect si fondatorul Asociatiei Exista viata dupa doliu!.
Schimbari in bine in viata celor 20 de participante
Tabara de sprijin pentru vaduve are drept scop invatarea femeilor sa gestioneze starile coplesitoare ale doliului astfel incat sa faca fata provocarilor de acasa si de la locul de munca si sa nu intre in depresie profunda.
- dobandirea increderii in sine ca vor reusi sa se descurce in perioada apasatoare a primilor ani;
- crearea unor relatii de prietenie durabile (email, telefon, forum);
- imbunatatirea relatiilor din familie (cu copiii, cu familia de origine, cu familia partenerului);
- cel putin 3 participante vor initia si co-facilita grupuri de sprijin in orasele de resedinta
Pana pe 15 martie 2013, inscrie-te la prima Tabara de sprijin pentru vaduve tinere din Romania. Formularul de inscriere este aici:
https://docs.google.com/forms/d/1BkHJTNgis7KI_oQr1yhKzISlN-y-QgfDMMRwZ0UCMA4/viewform
Perioada: 26-29 aprilie 2013
Locatia: Pensiunea “La Rotonde”, Predeal, judet Brasov.
Din program: Toate participantele vor fi incluse intr-un program terapeutic special creat pentru reechilibrare emotionala, sub indrumarea a 3 psihoterapeuti cu experienta: ateliere si sesiuni de terapie de grup de 2 ori pe zi, meditatie, mancare sanatoasa, plimbari in natura, multe materiale suport pentru acasa. Vom plange si vom reinvata sa zambim alaturi de alte femei care se afla in diverse momente ale calatoriei de doliu.
Costuri: totul este gratuit pentru participante (22.000 RON, cu finantare prin Raiffeisen Comunitati 2012 si fonduri proprii ale Asociatiei.)
Citeste si:
Februarie, luna celor indragostititi de un inger: campanie de informare si sprijin