Vrei sa ai propria sera de legume sau flori? Urmeaza exemplul persoanelor care fac agricultura si aleg metodele ecologice, care sa nu afecteze foarte mult planeta.
Chiar daca nu esti experta in gradinarit, prezenta unei sere in propria curte te va ajuta sa duci un stil de viata sanatos, mancand legume cultivate chiar de tine. Si poti avea propria gradinita de flori.
Ti-am pregatit o idee eco despre cum poti sa construiesti o sera mica si prietenoasa cu mediul inconjurator. Tot ce trebuie sa faci este sa reciclezi sticlele de plastic si sa ai cateva bucati de lemn si stalpi pentru construirea scheletului. Vrei ca sera sa aiba o anumita culoare sau sa fie transparenta ca sa poti arunca un ochi si din exterior? Atunci colecteaza sticlele potrivite.
Cum sa construiesti o sera ecologica in 8 pasi
- Aduna aproximativ 1.000 de PET-uri goale, de 2 litri.
- Spala sticlele si indeparteaza-le eticheta cu apa si detergent. Scoate dopurile si taie-le fundul cu o foarfeca.
- Fixeaza cu ciment 4 stalpi din lemn 10 cm x 10 cm in pozitie verticala pe pamant pentru a forma colturile serei. Pune pe post de podea o placa sau materiale protectoare (scoarta de copac, paie, compost) pentru a suprima cresterea buruienilor.
- Fa un cadru pentru fiecare parte a serei (acoperis, usa, perete). Foloseste lemn tratat de 5 cm x 5 cm facut in cadre cu colturi oblice si insurubate impreuna.
- Ia o scandura de lemn subtire si incepe sa pui sticlele astfel incat sa intre una in alta si sa formeze siruri lungi. Ai grija ca ultima sticla introdusa sa fie in opozitie cu celelalte.
- Asaza stalpii din sticle pe cadrul realizat la punctul 4 astfel incat sa se potriveasca si sa formeze un perete.
- Foloseste o bormasina cu capse metalice sau bate cuie obisnuite pentru a fixa pe rama ambele capete ale stalpilor. Fixeaza fiecare cadru pe stalpii verticali folosind suruburi.
- Acoperisul poate fi plat sau in forma triunghiulara. Daca alegi sa fie in panta, fa doua cadre triunghiulare pentru cele doua parti de acoperis. Capseaza stalpii din PET-uri ca in procedeul anterior.
- Peretii si acoperisul serei se formeaza asezand unul langa altul sirurile realizate din peturi de plastic. Poti izola sera cu bucati mari de folie de plastic, aplicata peste peretii sau acoperisul din sticle.
Avantajele unei sere din sticle de plastic
- Costuri mici
- Asigura caldura
- Are propriul sistem de irigatii
- Ajuti la protejarea naturii
- Este rezistenta in timp
Lucrurile nu stau chiar asa ….
1. Daca ploaia patrunde prin acoperis si cade pe plante nu e tocmai benefica … sa luam un caz cand ploua cu soare iar in interior temperatura e mai mare decat afara … ce se intampla cu planetele care se „autoiriga”? Se ard.
2. Vantul nu trebuie sa sufle printre peretii din sticle ca poate raci plantele, fenomen care trebuie eliminat din start.
3. Rezistenta acoperisurlui la o zapada e foarte slaba.
4. De ce as mai aplica folie pe spatele sticlelor??? Atunci de ce mai folosim sticlele?
Propun:
1. Sticlele sa fie foarte etanse intre ele…la pereti cel putin, iar daca ne gandim sa folosim aceste sticle si la acoperis clar trebuie dublat cu o folie cu rol de a feri plantele de apa de sus.
2. Printre sticle as petrece un otel beton care sa aiba rol de rigidizare al peretelui… in acest caz constructia nu mai este ieftina deloc.