Reciclarea iti da ocazia sa fii si inventiva in decorarea casei tale. Poti crea propriile decoratiuni originale si pline de personalitate, dand noi utilizari unor obiecte pe care nu le mai folosesti, fie din cauza unor mici defectiuni, fie din cauza trecerii vremii, conform wholeliving.com.
Noi am gasit 25 de idei care te ajuta sa transformi obiectele care ar fi luat calea cosului de gunoi in unele noi care sa iti usureze viata sau sa dea un aspect sic caminului tau. Acestea sunt doar cateva idei de refolosire a obiectelor diverse care pot dauna mediului, fie prin acumularea ca deseuri, fie prin eliminarea compusilor daunatori, dar tu poti fi si mai inventiva!
Tine minte ca aproape totul se poate recicla, iar caminul tau va capata o nota foarte personala atunci cand il decorezi cu obiecte originale realizate chiar de tine.
1. Aranjament cu sticle
Aranjate impreuna pe o tava si umplute cu frunze si flori, sticlele si borcanele folosite alcatuiesc un aranjament decorativ de succes. In numar mare, vasele simple pot arata uluitor.
Cum poti obtine si tu acest efect?
Colectioneaza diverse sticle si borcane, de dimensiuni variate, cum sunt sticlele de parfum, maioneza, gem, ulei (sau cumpara-le cu cativa lei de la targ) si aranjeaza-le pe o tava cat mai aproape una de alta. Pune in cateva dintre ele flori sau frunze si ai obtinut un aranjament decorativ de efect, ecologic si ieftin, costurile fiind aproape nule. Daca ai rabdare, poti umple sticlele micute cu nisip sau scoici.2. Scaune tapitate
Transforma un set de scaune obisnuite imbracandu-le in bucati de pulovere purtate. Modul de lucru: taie niste pulovere purtate (poti folosi propria imbracaminte pe care nu o mai porti din anumite motive sau poti lua cateva haine de la second-hand) astfel incat sa decupezi gulerul si manecile, pastrand o bucata de material un pic mai mare decat sezutul scaunului. Demonteaza perna scaunului, scotand suruburile in care este prinsa – le gasesti de obicei pe partea inferioara, dar depinde in functie de modelul scaunului. Acopera pernele originale cu bucatile de pulover, prinzandu-le cu ajutorul unui capsator sau piuneze, taie excesul de material si monteaza perna la locul ei.
3. Tacamuri de bambus
Tacamurile de bambus sunt o alternativa ecologica si eficienta a celor din lemn. Bambusul creste repede, iar obiectele fabricate din acesta sunt mai usoare, ceea ce il face un inlocuitor eficient al lemnului. In plus, tacamurile de bambus sunt elegante. Pretul unui set de 2 tacamuri incepe de la 20 de lei.
4. Lumanari rustice
Topeste ramasitele lumanarilor si fa unele noi in ghivecele pe care nu le mai folosesti, oferind o noua viata ambelor obiecte. E foarte simplu; cauta niste ghivece vechi si curate-le in interior, lasand exteriorul atins de patina timpului. Pune o moneda deasupra gaurii de scurgere din fundul acestora. Adauga un fitil de bumbac (gasesti la magazinul de bricolaj sau in targ) al carui capat il legi de un creion pe care il sprijini de marginile ghiveciului. Topeste ramasitele de lumanari desupra focului si toarna cu grija ceara fierbinte in ghivece. Lasa-le sa se raceasca peste noapte si apoi taie fitilul. Et voila! Tocmai ai obtinut niste lumanari de efect!
5. Tavi supraetajate
Ai seturi de vesela incomplete si te intrebi ce sa faci cu ele? Foloseste-le pentru a confectiona o tava supraetajata, perfecta pentru servirea prajiturilor la cafea sau ca depozit al nimicurilor de prin casa. Cum se face: strange trei farfurii si doua cani; cu cat mai diferite, cu atat mai bine. Asaza canile intre farfurii, formand un turn (ai grija sa nu semene cu cel din Pisa) si foloseste un lipici puternic ca sa le asamblezi. Pentru a evita excesul de lipici, aplica doar pe gura canilor, nu si pe farfurii. Lasa lipiciul sa-si faca treaba peste noapte si apoi spala noua tava. De acum iti poti uimi prietenele cu creativitatea ta cand le inviti la un ceai.
6. Recipiente de sticla pentru mancare
Probabil obisnuiesti sa depozitezi mancarea si resturile in cutii de plastic. Ce nu stii este ca atunci cand sunt incalzite, recipientele de plastic pot elibera chimicale in mancare. Recipientele de sticla, refolosibile si ecologice, sunt mult mai sanatoase pentru tine si familia ta. Foloseste-le cu incredere si renunta la cele din plastic.
7. Prosoape din microfibra
Pentru curatenia zilnica, prosoapele de hartie sunt scumpe, creeaza mult gunoi si se rup usor. Inlocuieste-le cu prosoape lavabile din microfibra, pe care le poti refolosi, fiind mai eficiente la stergerea prafului si a lichidelor varsate. Cost: 16 ron fiecare, aici.8. Sticla pentru sapun
De multe ori cumparam produse de curatenie in cantitati mari, pentru a face economii, dar nu este deloc practic sa tii langa chiuveta o sticla imensa de sapun lichid. O sticla de ketchup refolosita poate fi rezolvarea simpla a acestei probleme: dupa ce ai terminat continutul, spala bine sticla si umple-o cu sapun lichid, umpland-o la nevoie.
9. Tocator din dopuri de pluta
Dopurile de pluta pot sa te ajute mai mult decat sa mentina prospetimea vinului: pot alcatui un fund pentru oalele fierbinti. Cum anume? Strange cel putin 50 de dopuri si apoi aranjeaza-le intr-un cerc, punand in jurul lor o tija metalica cu clema – se gaseste usor in magazinele de instalatii. Strange bine “cureaua” metalica si tocmai ai obtinut propriul tocator din dopuri de pluta care te va ajuta sa protejezi suprafetele de recipientele fierbinti sau umede.
10. Servetele Oxford
Camasa la “patru ace” a partenerului tau si-a dat obstescul sfarsit si te pregatesti cu parere de rau sa o arunci? Stai un pic! De ce sa nu faci niste servete “la patru ace”, care sa te scape de multitudinea de servetele de hartie? Cu cat mai purtata, cu atat mai bine. Ecosezul estompat si diverse alte imprimeuri arata foarte bine. Modul de lucru: spala bine camasile si taie-le in bucati de dimensiuni egale, patrate de aproximativ 30 cm. Poti lasa marginile asa cum sunt sau le poti coase un tiv, pentru un aspect mai ingrijit.
11. Uscatorul de pungi de plastic
Considerate de unica folosinta, pungile de plastic pot fi spalate si refolosite cu succes. Pune betigase de lemn intr-un suport de periute de dinti nefolosit, spala bine pungile de plastic cu apa si sapun, apoi aseaza-le cu fata in jos pe betigasele de lemn, lasandu-le sa se usuce la aer.
12. Creioane din ziare
De ce sa folosesti padurea virgina cand poti refolosi ziarele vechi? Noua generatie de creioane ecologice te scapa si de maculatura si protejeaza padurile. Sau le poti cumpara de la aici.
13. Cutiute metalice
Dupa ce mananci si ultima bomboana mentolata, nu te grabi sa arunci cutiuta metalica: este perfecta pentru a depozita diverse consumabile pentru birou precum piuneze, capse sau agrafe de hartie. Tot ce trebuie sa faci este sa etichetezi capacul pentru a stii noua destinatie a cutiutei. Si daca tot vorbim de cutii metalice si consumabile, poti schimba si destinatia cutiilor in care au fost acele delicioase prajituri belgiene, transformandu-le intr-un recipient de depozitare a micilor obiecte din gospodarie.
14. Carnetelul din hartie reciclata
Ai un maldar de hartie scrisa pe o singura fata si nu ai vrea sa o arunci, dar nici nu stii la ce sa o folosesti? Da, toti trecem prin aceasta dilema, mai ales daca suntem studenti/elevi sau avem unul in casa. Pe langa folosirea hartiei ca ambalaj, iti poti confectiona un carnetel sic. Modul de lucru: taie hartiile la aceleasi dimensiuni si aranjeaza-le intr-o stiva, apoi gaureste-le in 2-3 locuri pe una dintre margini. Dintr-o cutie de pantofi taie doua bucati cu 2-3 mm mai mari decat foile si gaureste-le in aceleasi locuri, avand grija ca gaurile sa se potriveasca. Adauga despartitoare din pungi de plastic dupa coperti si prinde tot ansamblul cu inele pentru chei. Poti acoperi copertile cu hartie colorata sau alt material sic.
15. Recipiente transparente pentru depozitare
Borcanele mari de muraturi sau alte recipiente transparente cu gura larga pot fi niste spatii de depozitare ideale pentru diverse consumabile pentru baie, cum sunt sapunurile, prosopelele, fasele sau betisoarele pentru urechi. Cand te grabesti sa fii gata, este bine sa vezi ce este inauntru.
16. Super bureti
17. Aromaterapie la tine acasa
Ai racit? Iata un remediu simplu care te va ajuta sa te simti mai bine. Cumpara o legatura de eucalipt (gasesti la florarii sau in magazinele de bricolaj) si leag-o de galeria perdelei de la dus, apoi bucura-te de aroma sa timp de cateva saptamani. Caldura si aburul ajuta la activarea uleiurilor esentiale din plante si la decongestionare.
18. Manusi exfoliante din bambus
Bambusul este un inlocuitor eficient al lemnului, dar poate fi folosit si la fabricarea tesaturilor, fiind un material absorbant, cu proprietati antibacteriene naturale, ceea ce il face perfect pentru manusile exfoliante de masaj.19. Cosuri sic
Pastreaza hartia igienica, fardurile si alte mici obiecte care se inghesuie pe etajera in cosuri din ratan si zambila. Preturile lor incep de la 25 de lei, aici.20. Perne din tricouri
Revigoreaza aspectul canapelei cu pernute decorative din tricouri vintage. Daca nu cosi, poti sa duci materialul la un croitor si sa ii ceri sa faca tivurile pentru tine. Cum obtii pernutele? Taie doua bucati identice din tricouri vechi (fata si spate), suprapune-le cu fata exterioara spre interior si apoi coasele pe trei parti. Intoarce pe fata noua perna si umple-o cu material (gasesti la magazinele de bricolaj sau poti folosi material dintr-o perna veche), apoi coase si ultima latura. Daca esti creativa te poti juca cu formele si poti crea perne-inimioare, perne dreptunghi.
21. Suporturi din mocheta
Inlocuirea mochetelor creeaza o cantitate impresionanta de gunoi – aproximativ 1.75 milioane de tone anual in SUA. Daca vrei sa iti schimbi mocheta, pastreaza bucati din cea veche si transforma-le in suporturi pentru pahare. Atunci cand se murdaresc le poti spala si lasa la uscat.
22. Perdea pentru dus fara PVC
Majoritatea perdelelor pentru dus sunt fabricate din vinilin sau PVC, un material plastic care elibereaza numerosi poluanti in aer. O poti inlocui cu o perdea ecologica, din fibre naturale, din bumbac, care pot fi spalate si dezinfectate cu usurinta.23. Aprinzatoare de foc din plante
Conurile de brad si plantele uscate precum rozmarinul, frunzele de salvie si betisoarele de scortisoara sunt aprinzatori de foc ideali si nu se bazeaza pe chimicale, fiind o solutie 100% ecologica. Fa mici legaturi din conuri si plante uscate, inveleste-le in ziare si strange-le la capete, legandu-le cu rafie sau sfoara. Cand umpli cu lemne soba, plaseaza boccelutele printre lemne, astfel incat marginile de ziar sa ramana la vedere. Cand aprinzi focul, aprinde intai ziarele, iar amestecul din interior va lua foc si va permite lemnelor sa se aprinda mai usor.
24. Paturica din fulare
Fularele vechi uitate in dulap pot alcatui o paturica sic. Aduna mai multe fulare, de culori si texturi diferite, taie-le la aceeasi dimensiune si coase-le unul langa altul. Daca vrei o paturica groasa, o poti dubla cu un material relativ asemanator si vei obtine o patura originala cu doua fete. Daca nu ai la dispozitie fulare, poti folosi si prosoape sau diverse bucati de material ramase de la haine mai groase pe care sa le cosi impreuna.
25. Scara transformata in raft
Ai o scara prin curte pe care nu o mai folosesti? Intoarce-o pe orizontala si pune tot felul de obiecte (carti, rame foto, bibelouri) pe latura lunga a scarii. Daca nu-ti place cum arata in stare naturala, vopseste-o in culoarea preferata si agat-o de perete. Vei obtine o piesa de mobilier originala, pe care familia si prietenii cu siguranta o vor adora.