Atunci cand un obiect nu mai poate fi folosit il arunci la gunoi fara sa te gandesti prea mult la asta. Stii ca va ajunge la groapa de gunoi a orasului, alaturi de alte mii de deseuri menajere. Dar te-ai gandit vreodata ce se intampla atunci cand groapa de gunoi devine neincapatoare?
Depozitarea deseurilor la gropile de gunoi este problematica din mai multe puncte de vedere: gropile se umplu rapid, polueaza mediul si sunt greu de intretinut. Aceasta face ca problema debarasarii de gunoiul pe care il producem sa fie o problema alarmanta pentru tot globul.
Reciclarea in cifre
Fiecare roman genereaza saptamanal aproximativ 5 kilograme de deseuri. Anual, Romania trebuie sa gestioneze eficient, in medie, 36,7 milioane de tone de deseuri, adica aproximativ 100.000 de tone de deseuri pe zi. Cel mai recent studiu al Uniunii Europene cu privire la reciclarea deseurilor menajere arata ca proportia reciclarii in Romania este de numai 1%, in timp ce in Danemarca, Germania, Austria, Belgia, rata de reciclare este de peste 80%.
Ce este reciclarea si la ce ajuta aceasta
Reciclarea ajuta la reducerea poluarii si conservarea resurselor naturale. Procesul de reciclare incepe cu colectarea selectiva a deseurilor, unde ele se triaza in functie de materiale: sticla, metal, hartie-carton si deseuri nereciclabile. Apoi, fiecare categorie de obiecte refolosibile se indreapta spre o fabrica de reciclare unde sunt prelucrate, curatate si pregatite pentru a intra ca materii prime in procesul de fabricatie a unor noi obiecte. Astfel, vechiul caiet de matematica al fiului tau poate ajunge din nou pe raftul magazinului sub forma unei agende moderne.
In ceea ce priveste conservarea resurselor, procesul de reciclare presupune refolosirea obiectelor, astfel incat resursele naturale ca apa, lemnul sau mineralele sa fie pastrate. De asemenea, se reduce cantitatea de gunoi depozitata la gropile speciale, care erodeaza solul si il fac inutilizabil pentru lungi perioade de timp, afectand intregul habitat. Si energia este conservata cu ajutorul reciclarii: la producerea unui obiect din materiale reciclate se foloseste cu pana la 95% mai putina energie decat in procesul de fabricatie a unui produs din materii prime noi. In plus, se folosesc mai putini combustibili fosili, fiind reduse noxele care duc la crearea efectului de sera.
Din punct de vedere social, centrele de reciclare ofera numeroase locuri de munca, scazand costurile debarasarii de gunoi, atat pentru companii, cat si pentru gospodarii, programele de reciclare presupunand costuri mai mici decat depozitarea sau incinerarea gunoaielor.
Ce reciclam?
Pentru consumatorul de rand, reciclarea presupune colectarea deseurilor pe categoriile hartie, sticla si metal si aruncarea lor in containerele speciale, pe care le poti gasi atat pe bulevardele mari, cat si in cartierele rezidentiale, aproape de casa.
CE SE POATE RECICLA:
Sticla
sticle si borcane (verzi, maro sau incolore)
Hartie
ziare, reviste, plicuri, hartie de scris, ambalaje de carton, cartoane de oua, ambalaje de carton pentru produse lichide
Aluminiu
doze de bauturi, folie de aluminiu, ambalaje din folie de aluminiu
Otel
cutii de conserve, ambalaje de otel
Plastic
ambalaje din plastic diverse (sticle de plastic, pahare, farfurii, caserole, borcane, pungi etc.)
Unele companii specializate, precum RoRec recicleaza si aparate electronice si electrocasnice de mici si mari dimensiuni, aparate de iluminat, unelte electrice. Exista si centre specializate in colectarea aparatelor electronice vechi, dar le poti duce direct la magazine, unde vei primi o reducere la cumpararea unui produs nou.
Nu te gandi niciodata ca un produs reciclat nu conteaza, pe principiul “cu o floare nu se face primavara”; fiecare hartie, sticla sau PET care nu ajunge la groapa de gunoi poate ajuta la salvarea unui copac vechi de 100 de ani si la reducerea poluarii mediului in care traiesti tu si copiii tai.
Link-uri utile:
Centre de reciclare in Romania
Adrese centre de colectare din Bucuresti
O lista cu 320 de centre de colectare DEEE autorizate
Centre de colectare a hartiei grupate pe orase
Reciclare ambalaje
Reciclare electronice
Reciclare baterii in Bucuresti
Reciclare calculatoare