In cadrul campaniei Europene „Connect with respect” lansata de Comisia Europeana si Organizatia INSAFE, Romania, prin Consortiul Sigur.info propune utilizarea unui nou acronim care sa solicite partenerilor de comunicare pe Internet respectarea netichetei.
Cu siguranta orice utilizator de Internet sau creator de continut s-a lovit cel putin o data de impolitetea si lipsa de respect din mediul online. Manifestate adesea din spatele unui profil anonim, acestea sunt concretizate in comentarii injurioase la sfarsit de articol sau in diverse discutii pe forumuri. Nici mail-urile, grupurile de discutii sau retelele sociale nu sunt scutite de astfel de situatii uneori ajungand chiar la hartuire.
In astfel de situatii, ati fi dorit cu siguranta sa aveti la indemana un instrument cu care sa le atrageti atentia utilizatorilor problematici asupra modului inadecvat de comunicare si ca pe Internet trebuie respectat un concept putin cunoscut in Romania: neticheta.
Ca raspuns la aceste probleme din mediul online, Organizatia INSAFE, propune pentru Ziua Sigurantei pe Internet 2013 (5 februarie 2013) abordarea acestui subiect la nivel European prin campania „Connect with respect”. In Romania, Consortiul Sigur.Info, format din Organizatia Salvati Copiii Romania, Positive Media si Centrul Focus pentru copii disparuti si exploatati sexual, lanseaza o campanie de constientizare si implicare denumita RESPLS! adresata tuturor celor care doresc sa actioneze impotriva lipsei de respect in comunicarea pe Internet.
Obiectivele campaniei RESPLS!
Campania RESPLS! are ca obiectiv principal sa lanseze utilizarea unui acronim de tipul celor folosite frecvent in comunicarea pe Internet ca metoda de reactie imediata la comentarii sau orice fel de comunicare care nu respecta neticheta. Prin intermediul acestuia, utilizatorii care sunt deranjati de limbajul altor utilizatori pot sa-si comunice dorinta de a fi respectati, intr-un mod rapid si concis, fara a dezvolta discutii ce pot degenera in conflicte verbale online.
Obiectivul secundar al acestei campanii este promovarea conceputului de neticheta printre utilizatorii romani. Acesta reprezinta un set de reguli privind comportamentul si interactiunea in mediul online. Conform principiilor acestui concept utilizatorii de Internet trebuie sa comunice fara a practica un limbaj agresiv si defaimator, fara adresarea de injurii, hartuire online (cyberbullying) sau orice alte actiuni care pot provoca neplaceri celorlalti utilizatori. Astfel, Consortiul Sigur.info urmareste sa aduca la cunostinta tuturor utilizatorilor de Internet ca au dreptul la respect si un limbaj adecvat in mediul online.
Semnificatia acronimului RESPLS!
Acronimul creat este de fapt si titlul campaniei: RESPLS! si vine de la termenul din engleza Respect Please! (Respect va rog!). Utilizarea acestui acronim intr-o discutie online evita lansarea intr-o disputa ce poate aluneca intr-un schimb de injurii si ii atrage atentia celui care coboara nivelul conversatiei ca trebuie sa revina la un standard de comunicare adecvat mediului in care se afla. Prin utilizarea acestui acronim ca reactie rapida comentariile sau conversatiile se pot pastra la un nivel corespunzator netichetei fara a degenera in schimburi dure de replici.
Cum te poti implica
Campania de promovare RESPLS! vizeaza implicarea a cat mai multor actori din media online in promovarea conceptului de neticheta si respect pe Internet: bloggeri, ziare online, portaluri, site-uri, utilizatori de social media, forumuri, grupuri de discutii si alte mijloace de comunicare online.
Acestia se pot implica prin crearea si promovarea de articole pe aceasta tema, postarea de mesaje de sustinere, sustinerea campaniei prin promovarea catre audienta proprie a conceptului de neticheta si a acronimului RESPLS!
Prin aceste actiuni fiecare creator de continut isi poate face constienti proprii cititori si utilizatori asupra influentei pe care o pot avea asupra celorlalti si ii pot determina sa fie activi in mentinerea unui climat de respect, pe site si in mediul online.
Pentru mai multe informatii
www.respls.sigur.info
[email protected].
Pingback: Comunitatea RESPLS! creste