Amprenta noastra de apa este suma amprentelor de apa ale tuturor bunurilor si serviciilor pe care le consumam. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Twente, Olanda, amprenta de apa medie globala pentru fiecare consumator in perioada 1996-2005 a fost de 3 800 l/zi (1 385 m3/an), iar in cazul unui consumator spaniol a fost de 6 700 l/zi (2 461 m3/an), conform generationawake.eu.
Studiul a aratat, de asemenea, ca tipul si volumul nostru de consum influenteaza direct amprenta noastra de apa. O persoana care consuma multa cafea si mananca in mod regulat carne, de exemplu, are probabil o amprenta de apa mult mai mare decat un vegetarian care bea apa de la robinet.
In plus, este important sa se faca diferenta intre amprentele de apa interne si externe. Pentru tari care se bazeaza in mare masura pe resurse de apa din afara granitelor proprii, efectele directe ale consumului si poluarii lor sunt externalizate, si anume tara care furnizeaza apa este cea direct afectata. Este cazul celei mai mari parti a Europei. De fapt, unele tari europene, precum Italia, Germania, Regatul Unit si Tarile de Jos, au amprente de apa externe, reprezentand 60-95 % din amprenta lor de apa totala.
Iti poti calcula propria amprenta utilizand calculatorul disponibil in cadrul Water Footprint Network (Reteaua amprentei de apa): http://www.waterfootprint.org/
Cum poti reduce amprenta de apa
Amprenta noastra de apa face legatura intre apa pe care o consumam in viata de zi cu zi si problemele legate de deficitul de apa si poluarea existente in alte parti ale lumii. Este important sa inchizi robinetul atunci cand te speli pe dinti si sa reduci timpul pe care il petreci sub dus, insa acest consum direct de apa reprezinta doar un procent foarte mic (in jur de 4 %) din amprenta noastra de apa totala. Amprenta noastra indirecta este cea care nu numai ca indica cea mai mare parte din apa pe care o consumam, ci poate avea un impact direct asupra vietilor oamenilor din alte colturi ale lumii.
- arunca mai putine alimente;
- manca mai putina carne;
- cumpara mai putine tricouri si perechi de incaltaminte anual;
- cumpara mai multe produse second-hand in loc de produse noi;
- utilizeaza mai multa hartie reciclata;
- cumpara produse alimentare locale sau de sezon;
- redu consumul de produse cu un continut ridicat de zahar;
- alege sa consumi aceeasi cantitate dintr-un produs, stiind ca acesta provine dintr-o regiune cu un deficit mai mic de apa.
Unele intreprinderi din industria alimentara au inceput deja sa calculeze amprenta de apa a produselor lor alimentare. Iar in Statele Unite, National Geographic a dezvoltat un instrument interesant de evaluare a produselor: http://environment.nationalgeographic.com/.