In Europa exista milioane de entuziasti ai activitatilor de bricolaj (do-it-yourself – DIY). In fiecare an, proprietarii de case cheltuiesc miliarde de euro pe lemn, vopsele, lacuri si alte materiale pentru proiecte de bricolaj.
Insa poti reduce impactul pe care il ai asupra mediului reutilizand materialele, asigurandu-te ca lemnul pe care il cumperi provine din paduri gestionate durabil si cumparand vopsele mai ecologice. Respectand anumite reguli simple in ceea ce priveste vopseaua, poti aduce beneficii semnificative mediului.
Atunci cand alegi vopseaua, lacul pentru finisare sau protectie, cauta produsul cu cel mai mic impact asupra mediului inconjurator. Estimeaza cantitatea de care vei avea nevoie si incearca sa nu cumperi prea mult – o mare parte din vopseaua pe care oamenii o cumpara nu ajunge sa fie folosita si se transforma intr-un deseu problematic.
Daca ai de ales, selecteaza un produs fara o eticheta de avertizare (in majoritatea tarilor, simbolul este negru pe un fundal patrat, portocaliu sau galben, cu descrierea pericolului). Vopselele, laptele de var si varul stins cu eticheta „natural” sau „complet natural” contin adesea substante mai putin nocive decat vopseaua obisnuita, iar unii producatori ofera chiar si vopsea reciclata. Cauta Eticheta Ecologica Europeana pentru vopselele de interior. Acest lucru inseamna ca au un impact mai redus asupra mediului.
Sursa: www.generationawake.eu