Mancarea se strica – repede! Poate nu te gandesti imediat la asta, dar atunci cand arunci mancare stricata sau resturi faci mult rau. O data tie, mai exact bugetului tau, si inca o data, mediului inconjurator, fiindca toata mancarea aruncata la gunoi ajunge sa fermenteze la gropile de gunoi, unde emana gaze nocive ce produc efect de sera.
Din fericire, poti lua masuri imediat pentru a reduce cantitatea de alimente aruncate si a-ti proteja finantele. Tot ce trebuie sa faci este sa aduci cateva modificari stilului de viata. Prevenirea risipei mancarii incepe atunci cand faci lista de cumparaturi, continua cu modul eficient de cumparare, apoi depozitare si cu momentul gatirii alimentelor.
Cumpara cat consumi
Majoritatea mancarii pe care o aruncam consta in alimente perisabile ca fructele, legumele si lactatele. Mai exact, alimentele pe care le aruncam cel mai des sunt painea, merele, cartofii, salatele (peste 50% din cantitatea cumparata), carnea, pestele si lactatele. Tocmai de aceea este indicat sa planificam ce cantitati ne sunt necesare din fiecare, pentru a nu cumpara in cantitati prea mari care se vor altera pana sa fie folosite. Data viitoare cand mergi la cumparaturi tine cont de urmatoarele sfaturi pentru a evita achizitionarea alimentelor de care nu ai nevoie.
Cum sa cumperi eficient
- Nu te duce la cumparaturi infometata – o sa cumperi mai mult decat ai nevoie!
- Daca faci cumparaturi pentru toata saptamana, planifica mesele din timp pentru a sti exact de ce ingrediente ai nevoie. Planificarea meniului saptamanal te va ajuta sa cumperi doar ceea ce iti trebuie si sa eviti aruncarea in cosul de cumparaturi a ceea ce crezi ca vei folosi. Fa-ti un plan si urmeaza-l. Daca este nevoie, scrie meniul saptamanii pe usa frigiderului. Atunci cand pierzi notiunea timpului, iar ingredientele pentru ciorba incep sa se vestejeasca, treci la planul B: foloseste-le la alta mancare, mai simplu de facut.
- Verifica provoziile din frigider, congelator si camara inainte sa pleci la cumparaturi si ia doar ce iti lipseste.
- Fa o lista de cumparaturi. Si respect-o!
- Stai departe de ofertele speciale! Pentru produsele non-alimentare, reducerile sunt perfecte, dar cand vine vorba de mancare vei fi tentata sa cumperi alimente pe care nu le vei manca doar pentru a face un chilipir.
- Cumpara fructe si legume la vrac – poti lua exact cantitatea de care ai nevoie. Astfel eviti sa umpli frigiderul cu o plasa mare cu lamai, de exemplu, atunci cand ai nevoie de 1-2 fructe pentru prajitura.
- Verifica data expirarii – nu cumpara alimente care expira curand si nu ai timp sa le consumi.
- Mic truc: cauta in spatele rafturilor alimente cu data expirarii mai mare; in marile supermarketuri alimentele cu termen de expirare mai scurt sunt intotdeauna cat mai in fata, pentru a fi luate primele si a salva magazinul de eventuale pierderi.
- Acelasi principiu il poti aplica in propriul frigider: dupa ce ai facut cumparaturi,asaza in fata alimentele mai vechi.
- Cumpara ceea ce stii sigur ca mananci, nu ce ai vrea sa mananci. (Dupa mecanismul: de maine incep dieta cu pepene – nu o vei incepe, stim amandoua…)
Depozitarea inteligenta
Cat de des gasesti in frigider mancare care nu mai poate fi consumata? Sau fructe si legume de care ai uitat? Se intampla tot timpul si de obicei este din cauza ca uitam ce avem. Dar asta ne costa – de fiecare data cand aruncam o bucata de branza sau paine.
Ce poti face pentru a te asigura ca pastrezi cat mai bine mancarea? Utilizarea mancarii de sezon este una dintre solutii. Alimentele de sezon sunt mai ieftine si se pastreaza mai bine decat cele din extra-sezon, fiind o solutie buna atat din punct de vedere ecologic, dar si economic.
Iata cateva sfaturi de pastrare a alimentelor:
- Asigura-te ca fructele si legumele sunt depozitate in locul potrivit.
- Daca nu stii unde sa depozitezi un aliment, inspira-te dupa magazine: unde il pastreaza supermarketurile, care au interesul de a-l mentine proaspat cat mai mult timp?
- Pastreaza toate lactatele in frigider.
- Daca nu folosesti imediat carnea sau pestele, congeleaza-le. Sau congeleaza o parte din ele si gateste doar cat ai nevoie.
- Foloseste congelatorul, dar nu uita ce ai in el ani intregi.
- Asigura-te ca frigiderul si congelatorul sunt bine intretinute si merg la capacitatea potrivita, in functie de nivelul de umplere si de anotimp – asa vei economisi la factura de lumina si mancarea va fi racita asa cum trebuie.
Foloseste resturile
Foloseste toata cantitatea de alimente pe care o ai, inclusiv resturile. De exemplu, daca ti-a ramas o jumatate de ceapa sau un ardei gras dupa ce ai facut mancare, foloseste-le la o salata. Ai uitat painea pe masa si s-a intarit? Nu o arunca – rupta cu mana in bucati rustice sau taiata in cubulete si perpelita apoi pe gratar, paine veche se transforma in crutoane delicioase, numai bune de pus in supele-crema. (Incearca reteta noastra delicioasa de supa crema de morcovi cu portocale.) Pe acelasi principiul, atunci cand iti ramane carne tocata dupa ce ai facut chiftele, adauga-i putin orez si ai obtinut niste perisoare gustoase!
Si daca tot am adus vorba despre congelator, trebuie sa stii ca acesta este subestimat. Nu te teme sa folosesti congelatorul si sa pui la pastrare alimentele pe care nu le poti consuma inainte sa se strice. Cu atat mai mult cu cat aproape orice poate fi inghetat. Ce zici de niste cuburi de cafea inghetate intr-o zi calduroasa de vara?
Reducerea cantitatii de alimente aruncate depinde in totalitate de tine. Impune-ti sa devii mai constienta de ceea ce arunci si de implicatiile pe care le are aruncarea unui aliment. Astfel vei gasi metode sa folosesti la maximum ceea ce ai si vei ajunge sa previi risipa, fapt care iti va aduce beneficii personale imediate, dar si satisfactia de a te implica in salvarea mediului inconjurator.
Aplicatii online ajutatoare: