O mare parte dintre persoane petrec 90% din timp in spatii inchise (acasa, in birou, mijloace de transport, magazine, localuri). Insa calitatea aerului interior poate fi de 5 ori mai toxica decat cea de afara, avand un impact mare asupra sanatatii tale.
Specialistii au identificat aproximativ 8.000 de substante chimice care contamineaza spatiile interioare, cei mai importanti poluanti fiind: bioxidul de carbon (provenit din respiratie, ardere etc.), fumul de tigara, formaldehida (folosita des in tehnologia actuala pentru produsele cosmetice si de toaleta, ambalarea alimentelor), radonul, azbestul si particulele biogenice; la acestia se adauga mirosurile si umiditatea.
Toti acesti agenti toxici care se afla in casa ta iti pot afecta sanatatea: fie iti agraveaza conditiile deja existente, cum ar fi astmul, alergiile, alte probleme respiratorii, fie iti provoaca dureri de cap, iritatii ale ochilor si pielii, dureri in gat, raceli si gripe, pierderi de memorie, ameteli, stari de oboseala si depresii. Efectele pe termen lung ale expunerii la particulele toxice din aer pot include boli de inima, disfunctii reproductive, sterilitate si chiar cancer.
Poluarea din interiorul locuintelor provoaca aproximativ 2 milioane de decese in intreaga lume, cele mai multe fiind legate de pneumonie, boli pulmonare cronice si cancer, conform unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Exista numeroase metode prin care poti sa elimini poluantii din interiorul locuintei tale, in functie de substantele existente si de nivelul lor de toxicitate. Ti-am pregatit in continuare cateva idei pe care le poti pune in practica pentru a pastra aerul curat in spatiile inchise.
Fa curatenie constant in casa
Primul pas in mentinerea calitatii aerului din interior este chiar tinerea sub control a curateniei din casa. Dezordinea nu trebuie sa aiba loc in viata ta. Sterge praful periodic si curata eficient pentru a minimaliza substantele iritante din aer. Si nu uita sa aerisesti de doua ori pe timp, timp de aproximativ 15 minute. Incearca sa cumperi produse cat mai naturale, cu ambalaje ecologice, mobila din materiale neiritante.
Alege un purificator de aer
Exista pe piata o gama variata de purificatoare de aer, insa nu toate sunt la fel de eficiente in curatarea aerului. Atunci cand alegi un purificator de aer, ai grija sa dispuna de:
Filtru HEPA – cel mai eficient tip de filtru pentru reducerea bacteriilor din aer, impotriva prafului si alergenilor.
Filtru de Carbon Activ – ajuta in retinerea chimicalelor, gazelor, mirosurilor diverse si fumului de tigara. Trebuie schimbate la fiecare 3-6 luni.
Lumina UV – distruge toate impuritatile din aer, microorganismele precum germeni, virusi, spori de ciuperci, bacterii.
Curata aerul cu ajutorul plantelor
Metoda cea mai naturala de a curata aerul din interior este prin folosirea plantelor. Ele te pot ajuta sa elimini pana la 87% din cantitatea de toxine din aer. Exemple de plante purificatoare: plantele paianjen, feriga, palmierul areca, filodendronul, dracena, crinul pacii, iedera, ficusul, limba soacrei.
Masoara calitatea aerului interior
Dispozitivele speciale de control a calitatii aerului interior se pot dovedi uneori scumpe, insa sunt eficiente in gasirea sursei de poluare. Aceste instrumente sunt folosite pentru detectarea zonelor care provoaca alergii ori simptome asemanatoare. Pot detecta cu succes mucegaiul, gazele ori chimicalele emise de materialele de constructie, vopsea, rugina, mochete.
Dupa ce ai masurat cu acest aparat calitatea aerului interior si ai descoperit ca problema este grava, apeleaza la un specialist din zona ta. El iti va recomanda cea mai buna solutie pentru a scapa de poluantul respectiv.
Buna ziua. Ce parere aveti de ionizatoarele de aer pentru apartament? Sunt eficiente pentru mentinerea calitatii aerului?