Prezenta cainilor in cartier si in parcuri si scaparile ocazionale ale stapanilor lor, care uita sa ii tina in lesa sau sa le puna botnita, duc la intamplari nefericite, in care cel mai adesea copiii sunt atacati de patrupede. Chiar gesturile foarte simple si neamenintatoare pot declansa agresivitatea cainilor. Ce poti sa faci pentru a preveni astfel de atacuri? Si cum poti sa actionezi dupa ce acestea au avut loc? Afla in continuare ce masuri de protectie impotriva cainilor agresivi trebuie sa iei imediat.
Date statistice
In fiecare zi in care copilul tau merge la scoala, se plimba cu bicicleta sau pur si simplu se joaca cu prietenii lui, este expus riscului de a fi muscat de caini. Pare greu de crezut, insa muscatura de caine este cea de-a doua cea mai comuna leziune din timpul copilariei care necesita ingrijiri la camera de urgenta, mentioneaza Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Atlanta. Alte grupuri vulnerabile sunt reprezentate de persoanele in varsta si de curierii pedestri. Imaginea unui caine urmarind postasul nu este doar un stereotip. In Statele Unite, 2% din populatie se confrunta cu acest gen de atacuri, numarul deceselor avand drept cauza muscatura de caine fiind de aproximativ 10-20.
Comportamentul cainilor
Specialistii spun ca poti identifica semnalmentele unui caine agresiv cu mult timp inainte ca el sa atace. De obicei e tanar, mascul si nesterilizat, nedresat ori tinut legat intr-un spatiu foarte mic, fapt ce ii alimenteaza starea de nervozitate. Accidentele se intampla fie pentru ca unii detinatori nu stiu sa-si stapaneasca animalele de companie, fie pentru ca acestea au fost victime ale nepasarii noastre si au ajuns pe strada.
Exista mai multe motive pentru care un caine ataca: ii este frica, protejeaza un teritoriu sau stabileste dominatia asupra unei persoane. Agresiunea nascuta din dominatie se indreapta spre fata si maini daca te afli prea aproape de patruped sau daca pozitia corpului tau il ameninta in vreun fel. Frica il face pe caine sa te atace in zona gambelor si coapselor, mai ales atunci cand te intorci cu spatele. In cele din urma, pentru a evita agresivitatea dominatoare, este recomandat sa te misti cat mai putin si sa pastrezi linistea, precizeaza petplace.com.
Invata-ti copilul sa previna atacul cainilor
Daca in fata blocului unde locuiesti se afla un caine maidanez, asigura-te ca este sterilizat. Apoi invata-ti copilul cum sa se fereasca de un eventual atac. Iata cateva sfaturi de protectie impotriva cainilor pe care sa i le dai juniorului tau, sugerate de vetstreet.com.
1. Nu te apropia de un caine liber, chiar daca pare prietenos. Evita-i si pe cei legati care se afla intr-un perimetru ingradit; acestia isi apara foarte serios teritoriul. Atunci cand cainele este in compania stapanului sau, copilul trebuie sa ceara permisiunea inainte de a mangaia animalul; apoi se poate apropia, lasand cainele sa-i miroasa mainile sau picioarele. In plus, mangaierile trebuie sa fie directionate in zona gatului sau a pieptului; invata-ti copilul sa evite miscarile rapide in jurul patrupedului, intrucat acestea pot declansa un comportament agresiv.
2. Cand un caine se apropie de tine, ramai nemiscat, cu picioarele lipite, cu pumnii stransi sub barbie si cu coatele spre piept. Evita contactul vizual, deoarece unii caini il vad ca pe o provocare. Fuga este un raspuns normal in caz de pericol, insa in prezenta unui caine este cel mai putin recomandat act, caci astfel vei declansa instinctul animalului de a urmari si de a musca. Daca stai neclintit, cei mai multi caini te vor mirosi si apoi vor pleca.
3. Foloseste o jacheta sau o geanta pentru a bloca atacul cainelui. Aceste obiecte vor tine departe dintii patrupedului de corpul tau.
4. Daca un caine fioros te-a pus la pamant, adopta urmatoarea pozitie: ghemuit, cu fata in jos, picioarele lipite, cu pumnii acoperind ceafa si antebratele peste urechi. Astfel iti protejezi zonele vitale si previi un atac fatal.
Discuta aceste comportamente cu copilul tau si exersati-le pentru a sti ce sa faca atunci cand se afla in preajma cainilor. In general, aceste simple sfaturi de protectie impotriva cainilor ii pot salva viata.
Masuri de protectie impotriva cainilor
Exista patru situatii in care copilul tau poate sa fie muscat de un caine:
– cainele familiei musca copilul (cel mai obisnuit caz);
– cainele unui vecin sau al unui prieten musca copilul;
– copilul tau se apropie prea mult de un caine (chiar un caine in lesa);
– un caine liber il ataca pe copil.
Pentru a-ti proteja micutul de un atac al cainilor, iti recomandam sa fii precauta si sa iei urmatoarele masuri de protectie impotriva cainilor:
1. Nu lasa niciodata un copil singur in prezenta unui caine, chiar daca este animalul de companie al familiei sau al prietenilor si pare foarte bland. Nu conteaza rasa patrupedului, nici daca este de talie mica sau mare.
2. Daca cel mic se joaca sau se plimba intr-o zona cu caini, indeparteaza-l de acest loc.
3. Invata-ti copilul sa pastreze distanta fata de orice caine, chiar daca este plimbat in lesa de catre stapanul sau. Sfatuieste-l sa ceara permisiunea inainte de a se apropia de patruped.
4. Masculii nesterilizati sunt mai agresivi. Daca ai copii, sterilizeaza cainele.
Pentru cei care s-au aflat in preajma cainilor si iubesc animalele, aceste masuri par extreme. Ti se par ridicole pana cand se intampla o tragedie. Oricat de prietenosi iti par cainii din fata blocului sau din parcuri, aminteste-ti ca instinctul animalic poate determina cel mai imprevizibil comportament.
Tu ce masuri de protectie impotriva cainilor ai luat pentru siguranta copilului tau?