Laptele este un aliment ce contine toate principiile nutritive si care este recomandat la toate varstele. Datorita compozitie sale, laptele este perisabil si expus la lumina isi pierde din valoarea nutritiva. O data ambalat, laptele trebuie protejat de lumina atat naturala, cat si artificiala, deoarece poate avea un efect distructiv asupra multor vitamine (in special asupra vitaminei B2).
Ambalajul utilizat asigura protectia produsului, ii conserva valoarea nutritiva si continutul de vitamine pe toata durata de valabilitate. Dupa cum stii, in magazine gasesti lapte ambalat in sticle din plastic, in cutii de carton “captusite” cu un strat subtire de plastic sau aluminiu ori, mai rar, in sticle returnabile.
Sticlele sau pungile din plastic
Plasticul se descompune greu iar sansele ca sticlele, odata aruncate la gunoi, sa ajunga la reciclare, sunt foarte mici. In SUA, spre exemplu, sticlele folosite la ambalarea laptelui nu sunt facute din materiale reciclate, din cauza ingrijorarii legate de contaminarea cu diverse bacterii. La randul lor, aceste sticle sunt refolosite la fabricarea periutelor de dinti, ghivecelor de flori sau a jucariilor. Dar se pare ca doar 28,9 % dintre ele ajung la reciclare, restul fiind lasate spre descompunere, ce poate dura sute de ani, in depozitele pentru deseuri.
Recipientele din sticla
Principalele componente ale sticlei, nisip, sare si calcar, nu sunt reciclabile dar le gasim din abundenta. La producere unei sticle se consuma multa energie, daca luam in calcul si faptul ca este produsa la peste 1.400 de grade Celsius. Totusi, returnarea, sterilizarea si refolosirea lor este mai ieftina decat producerea ambalajelor de carton. Dezavantajul sticlei este greutatea. Dintr-un transport de lapte, sticla constituie aproape o treime din volum, in timp ce ambalajele din plastic ocupa 5% iar cele din carton 7%.
Ambalajele din carton
Hartia, dupa cum se stie, este obtinuta din lemn, deci o resursa regenerabila. Insa, fabricarea hartiei este dificila, necesita cantitati mari de apa, substante chimice si combustibil. Din cauza reciclarii defectuoase, multe din aceste ambalaje ajung din nou in descompunere, la gropile de gunoi, fara a putea fi refolosite.
Care este cea mai buna optiune
Potrivit unui studiu efectuat in 2010 in Marea Britanie de catre organizatia WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production), procurarea materiei prime si producerea ambalajelor consuma foarte multa energie. In acelasi timp, refolosira sticlelor returnabile nu este economica. Ambalajele din carton, chiar daca implica cele mai mari costuri la fabricare, sunt inca folosite deoarece prin sticla sau plastic patrund razele ultraviolete si distrug vitaminele A, D si riboflavina din lapte.
HDPE (polietilena de inalta densitate), cea din care sunt produse sticlele de plastic, ar fi cea mai buna alegere, atata timp cat, dupa folosire, ambalajele sunt reciclate si nu sunt lasate sa se descompuna la voia intamplarii, in sute de ani.