In orice moment al zilei observam – voit sau nu – modul in care persoanele din jurul nostru aleg sa se exprime prin hainele pe care le poarta. Ne oprim la o anumita tinuta in functie de bugetul pe care ni-l permitem si il alocam pentru cumpararea vestimentatiei, cerintele impuse de locul de munca, de asteptarile celorlalti etc.
Astfel, conform unor studii realizate de compania de cercetare Alternative Research in colaborare cu firma de consultanta People First, numai bucurestenii cheltuiesc in medie 1.051 de euro pe an pentru a-si procura imbracaminte si incaltaminte, respectiv 550 de euro pentru haine si 500 de euro pentru incaltaminte.
Insa nu toti isi permit sa-si cumpere haine ori de cate ori se trece intr-un alt sezon. Mai mult, indiferent cate haine am cumpara, aspectul ingrijit al acestora depinde doar de noi. Prin urmare, o modalitate de economisire a banilor si de a fii in pas cu moda este ingrijirea potrivita a obiectelor vestimentare. Iata cateva ponturi:
Casmir
Pentru a minimaliza strangerea scamelor pe material, spala hainele pe dos si indeparteaza-le usor cu roller de indepartat scamele. Sau poti incerca cu partea abraziva a unui burete de bucatarie curat. Cel mai bine este sa eviti folosirea aparatelor speciale, cu baterii si lame, pe materialele cu fibre delicate precum casmirul, mohairul,etc. Acesta este indicat doar in cazul lanei, bumbacului si in majoritatea sinteticelor.
Nylon
Se spala in apa calda, folosind programul de spalare delicata a masinii. Daca folosesti inalbitor, ai grija ca acesta sa contina oxigen activ, altfel materialul de nailon se va degrada sau ingalbeni. La programul de uscare temperatura trebuie sa fie scazuta, deoarece poti risca ca materialul sa se miscoreze. Se gaseste in compozitia unor obiecte vestimentare precum: lenjeria intima, dresuri, corsete sau costume de baie.
Spandex
Fie ca speli articolele din spandex de mana sau la masina, foloseste apa calda si un detergent obisnuit. Pentru uscare este recomandat ca articolul respectiv sa fie atarnat pe sarma deoarece temperaturile foarte ridicate deterioreaza materialul in timp. Spandexul este adesea folosit in conceperea lenjeriei intime ori a costumelor de sport.
Vascoza (sau matasea artificiala)
Fibra vascozei se subtiaza cand acest material este ud, de aceea se recomanda spalarea de mana in apa calda cu un detergent slab alcalin. Dupa spalare, impatureste materialul intr-un prosop pentru a indeparta excesul de apa, apoi pune-l sa se usuce la lumina soarelui.
Piele
Sterge cu o carpa moale si curata. Foloseste o perie de haine foarte moale pentru indepartarea impuritatilor de pe material. Spala cu un burete folosind un sapun obisnuit, apoi sterge-l bine cu o carpa uscata.
Piele de caprioara
Perie pielea murdara sau incalcita cu un burete abraziv, de preferat un pic umed.
Matase
Spala matasea atent si grijuliu de mana si lasa aerul sa o usuce. Tine-o departe de lumina soarelui si nu folosi apa foarte calda deoarece aceasta tinde sa deterioreze fibra materialului.
Fibre din acetat (celuloza)
Majoritatea acestor haine se spala numai la masina, dar daca stii sigur ca le poti spala si de mana, atunci asigura-te ca folosesti apa calduta. In niciun caz sa nu le storci sau sa le rasucesti, iar daca ai oja pe unghii care contine acetona foloseste manusile, deoarece aceasta va afecta materialul.
Fibre acrilice
Evita folosirea apei fierbinti si uscarea lor pe o suprafata plata sau prin atarnarea lor de franghie cat inca sunt imbibate cu apa.
Dantela
In cazul acestor haine este indicat sa le introduci intr-o husa speciala si abia apoi sa le pui la spalat ca sa nu prinda scame de la celelalte articole. Programul masinii de spalat pe care-l setezi nu trebuie sa includa stoarcerea.
Panza
Poate rezista la o spalare normala, dar sfatul meu este de a folosi un program special deoarece acest material este pretentios. Daca il vei calca des, la temperaturi ridicate vei observa ca in timp se rupe.