Cu siguranta primesti ocazional vizita unor musafiri care ai prefera sa nu iti treaca pragul casei. In privinta celor bipezi nu te pot ajuta (incearca totusi sa ii pui la munca si mai mult ca sigur se vor face nevazuti), dar iti pot oferi cateva sfaturi referitoare la modurile in care poti scapa de cei cu mai multe picioare, fara sa folosesti chimicale daunatoare mediului inconjurator sau sa cheltuiesti o avere pentru eradicarea lor.
O prima regula generala in combaterea daunatorilor este sa blochezi caile de acces catre casa ta; astupa crapaturile, foloseste repelenti (lichide sau substante solide care, prin proprietatile lor organoleptice indeparteaza animalele, fara a le face rau), monteaza plase si ai grija sa nu aduci pasageri clandestini acasa. Daca totusi reusesc sa intre in locuinta, majoritatea pot fi prinsi destul de usor cu momeli precum hrana favorita sau mirosuri atragatoare specifice speciei (feromoni), scrie organicgardening.com.
Furnicile
Este un fapt inevitabil: furnicile aflate in cautarea zaharului reusesc sa intre in caminul tau prin cele mai mici fisuri. Imediat ce gasesc mancare varsata sau frimituri dau de veste coloniei si cat ai clipi se formeaza o autostrada cu doua sensuri plina de furnici care transporta resturile tale pana la furnicar.
Poti reduce riscul de a fi victima unei infestari cu furnici daca speli imediat orice se varsa si pastrezi alimentele in recipiente bine inchise. Astupa orice fisuri si presara in jurul intrarilor menta uscata, scortisoara sau cuisoare. De asemenea, spala cat mai des orice suprafata care a fost populata de furnici, pentru a le sterge urmele pe care le lasa (astfel nu ii mai pot ghida pe ceilalti membrii ai musuroiului catre mancare).
Daca nu reusesti sa pui capat invaziei atat de usor, foloseste o pasta de borax si zahar pentru a opri exodul furnicilor. Boraxul este destul de sigur pentru oameni (totusi nu trebuie sa il inghiti, sa ii lasi pe copii sa se joace cu el, deci nu il pune in mancare si fereste-l de manutele dibace), dar cand furnicile il cara in colonie, le va ucide pe toate. Amesteca o lingura de borax sau acid boric cu o lingura de zahar sau miere si adauga apa pana obtii o pasta, apoi pune amestecul intr-un borcan mic in locul unde ai vazut furnicile. Reumple-l de cate ori este nevoie, pana cand nu mai dispare. Poti gasi si in comert lichid pentru eradicarea furnicilor gata preparat, care contine borax si indulcitori.
Moliile de camara
In orice anotimp poti descoperi ca ai organizat fara sa vrei mici banchete din camara ta. Daca observi molii mici, de culoare gri-maronie bazaind prin casa sau gasesti tesaturi in recipientele cu alimente, inseamna ca ai molii de camara. Gandaceii negri sau maro din faina sau alte produse din cereale se numesc gandacei de faina. Prima masura impotriva insectelor trebuie sa fie lasarea recipientelor infestate in congelator pentru 1-2 zile pentru a ucide adultii. Arunca apoi toata mancarea contaminata in afara casei, la ghena sau containerul de gunoi. Verifica toate recipientele cu mancare si scapa de toate insectele. Daca nu vrei sa arunci mancarea care a fost afectata usor – de exmplu un borcan intreg de fasole care are doar cateva molii la suprafata (fasole cu proteine, cum se spune in popor), depoziteaza-l in congelator.
Micii musafiri nepoftiti pot ajunge in casa prin mancarea cumparata (inclusiv mancarea pentru animale), deci cumpara doar recipiente inchise ermetic si frecventeaza doar magazinele cu rafturi curate si multa clientela, unde alimentele se cumpara repede. Pastreaza mancarea in recipiente sau borcane de sticla (pungile de plastic nu vor tine departe insectele pentru multa vreme) sau depoziteaza ultimele cumparaturi in congelator pentru cateva zile, ca sa ucizi orice insecte adulte care s-ar putea ascunde inauntru (ouale mor in aproximativ o luna).
In privinta moliilor care deja zboara libere prin casa, vei avea ceva mai mult de furca pana scapi de ele. Curata orice mancare varsata si asigura-te ca alimentele stau in recipiente inchise ermetic. Pune o frunza de dafin in fiecare recipient; aceasta va tine departe daunatorii, fara sa iti faca tie rau.
Daca problema moliilor de camara este mai grava, cumpara capcane cu feromoni pentru a reduce populatia sau tine una aproape pentru a detecta primul semn al unei probleme cu zburatoare.
Moliile de haine
Moliile care isi fac veacul departe de camara sunt cunoscute drept molii de haine, care mananca lana (haine, paturi, carpete), blana si altele. Aspirarea fiecarui colt si crapatura a dulapurilor si birourilor ajuta la eradicarea acestora. Scufundarea obiectelor de lana in apa fierbinte (50°C timp de 20-30min) va distruge moliile si ouale lor, ca si tinerea obiectelor in congelator pentru cateva zile. Obiectele mari precum covoarele pot fi salvate de molii cu gheata. Pastreaza hainele de lana in pungi pentru a tine moliile departe, atunci cand nu le porti.
Pungutele cu lavanda, rozmarin sau aschii de cedru tin moliile departe, dar trebuie inlocuite cel putin anual. Dulapurile si scrinurile din cedru arata bine, dar nu te baza pe ele pentru a scapa de molii dupa primii doi ani de folosire. Evita bilutele de naftalina deoarece sunt toxice pentru oameni si animale. Poti cumpara capcane cu feromoni pentru a eradica moliile si pastreaza una pentru a te atentiona cand apar iarasi problemele.
Gandacii de bucatarie
Gandacii de bucatarie sunt cei mai frecventi musafiri nepoftiti. Daca nu detii o populatie domestica, ii poti importa fara sa vrei in cutii sau obiecte care au fost pastrate intr-o casa infestata, deci ai mare grija pe cine aduci acasa o data cu diverse obiecte. Gandacii se ascund deseori in obiectele electronice si electrocasnice, iar dupa ce le aduci acasa incep sa iasa din vechile locuinte pentru a inspecta caminul tau.
Fiindca pot raspandi boli si agraveaza alergiile este important sa tii sub control aceste insecte, dar nu apela la substantele toxice. Foloseste amestecul de borax si zahar si impotriva gandacilor sau prepara alt insecticid non-toxic din zahar, faina, bicarbonat de sodiu, grasime alimentara vegetala sau animala, ceapa tocata si apa. Amesteca-le pana obtii o coca si modeleaz-o sub forma de bilute, pe care sa le pui in locurile unde vezi des gandaci. Dupac e sunt mancate, aceste bilute explodeaza in interiorul insectelor, distrugandu-le.
Metodele naturale de exterminare a insectelor sunt ecologice, nu dauneaza mediului si nici animalelor de casa sau copiilor si sunt mai ieftine decat insecticidele toxice din comert. Incearca aceste metode si vei vedea ca nici un musafir cu multe picioruse nu iti va mai vizita casa.
Pingback: Ghidul De Sanatate Santaderm ParasiteS tine capusele si tantarii la distanta – Ghidul De Sanatate
Interesante ideile, orice este ecologic este binevenit intr-o lume atat de plina de chimicale.