Fara un loc de munca si cu doi copii de varsta scolara acasa, care cer de mancare, tanti Lenuta a batut la portile noului magazin social din sectorul 6. Timp de 4 ore a calcat haine, a sters geamurile si a maturat in interior. Totul pentru 30 de puncte, noi-noute, care s-au transformat pe loc in produse: 2 litri de ulei, 3 conserve de carne, 2 kg de faina, 10 napolitane. Tot tanti Lenuta a mai ales din rafturile magazinului o cutie cu detergent si un sapun, plecand cu mai putine griji spre casa.
Este doar un exemplu de cum functioneaza SocialXchange, magazinul social inaugurat pe 19 martie 2015 in Bucuresti, pe raza sectorului 6.
Care este scopul magazinului social
Gandit ca un intermediar intre cei care doresc sa faca acte caritabile si cei care au nevoie de astfel de gesturi, magazinul simplifica procedura de donatie a unor bunuri, dar si conditioneaza accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activitati de munca in folosul comunitatii.
Noul proiect al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 a aparut ca urmare a nevoii de a stimula atat actele de caritate, cat si sentimentul de responsabilitate in randul asistatilor social, dar si din dorinta promovarii unor principii, precum respectul fata de donator, protejarea demnitatii beneficiarului si echitatea sociala.
Ca element novator, magazinul ofera donatorilor un pachet de servicii de abilitare si agrement precum salinoterapie, cursuri de limbi straine, parenting, activitati sportive si divertisment. La fel de inovator este si sistemul de puncte pe baza caruia functioneaza acest concept, care exclude aportul banilor din intregul proces, accentuand si mai mult ideea de sistem caritabil, non-profit, cu destinatie specific sociala.
In cadrul magazinului sunt acceptate ca donatii alimente neperisabile, cu termene de valabilitate care sa permita depozitarea lor pe o perioada rezonabila, precum si produse de igiena, imbracaminte, jucarii, articole pentru copii, rechizite, carti, articole sportive etc.
Cine poate beneficia de donatii la SocialXchange
Beneficiari ai produselor donate sunt persoane asistate social de pe raza sectorului 6, care au acces la serviciile magazinului pina la depasirea situatiei de criza si gasirea unui loc de munca stabil, in economia reala. Sunt acceptate numai persoane adulte, apte de munca sau tineri care indeplinesc conditiile legale pentru a munci.
Doamna Laura, o tanara mamica, beneficiara a serviciilor oferite prin intermediul SocialXchange, ne-a marturisit ca acesta idee a ajutat-o foarte mult. Desi trece printr-o perioada plina de lipsuri, poate sa aprovizioneze totusi locuinta cu toate produsele de care are nevoie.
„Este un proiect minunat, menit sa ajute oamenii care pot trece in mod pasager printr-o situatie grea din punct de vedere financiar. Vin aici si in schimbul muncii mele, plec acasa la copii cu desaga plina in primul rand de alimente si de produse de curatenie, dar pot sa beneficiez si de rechizite sau jucarii, pentru ca zambetul copiilor mei este foarte important. Cei care s-au gandit la acest concept si-au dat seama ca sunt oameni care au demnitate si care vor sa munceasca, nu sa primeasca de pomana, plus ca nevoile fiecaruia sunt diferite de la caz la caz si daca azi am nevoie de detergent pentru rufe, maine as vrea sa iau o carte de povesti sau produse alimentare. Aici se poate!”
Magazinul SocialXchange este situat pe Calea Crangasi nr. 3, intr-o locatie cu spatiu generos de depozitare, usor accesibila pentru cetatean, intr-o zona linistita, in apropierea unui parc.
Sub deviza „Indrazneste! Pas cu Pas facem Diferenta!”, magazinul ii asteapta pe toti bucurestenii sa doneze si sa contribuie la succesul acestui proiect.
Informatii suplimentare pe www.socialxchange.ro
Primele rezultate
La doar o saptamana de la lansarea proiectului Magazin caritabil SocialXchange.ro, 26 de oameni nevoiasi s-au prezentat la munca, conform Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6. Au venit, au prestat servicii in folosul comunitatii si au plecat acasa cu mancare si alte produse necesare traiului zilnic.
Prima institutie care s-a mobilizat din dorinta de a sublinia importanta proiectului SocialXChange a fost chiar Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6. Toti angajatii s-au mobilizat timp de o saptamana si au donat alimente (ulei, zahar, faina, malai, paste fainoase, conserve, biscuiti, orez, napolitane, etc.) si produse de curatenie.
Premiul lunii
Incepand din luna aprilie, la SocialXchange se va premia Donatorul Lunii. Astfel, persoanele/companiile/organizatiile care se implica activ si doneaza produse la magazinul SocialXchange vor putea castiga un premiu lunar. Castigatorul lunii va fi selectat in functie de cantitatea/calitatea produselor donate, precum si de implicarea activa in sustinerea si promovarea proiectului.
Donatorul lunii Aprilie va castiga o cina romantica pentru doua persoane la Restaurantul Mesogios, restaurant cu specific grecesc, situat in str. Jean Louis Calderon nr. 49, Bucuresti. Premiul are o valoare de 400 lei si nu se poate transforma in bani.