Cartea autorului Joey Green, Amazing Pet Cures(Rodale, 2011) este plina de sfaturi care ne vor ajuta sa rezolvam cat mai repede si intr-un mod eficient problemele pe care le poate crea un patruped.
Puricii
Stim ca exista deja garda de purici sau sampoanele speciale, insa acestea pot contine substante toxice. Recomandarea lui Green: Detergentul de vase. Insa nu oricare, ci unul care sa nu contina petrol sau agenti duri de curatare. Urmatoarea miscare consta in omorarea puricilor cu sarea de masa. Ea deshidrateaza puricii si ii omoara, insa trebuie sa o lasi sa actioneze peste noapte. Pune sare in locurile unde animalul isi petrece timpul, cum ar fi in culcusul lui, pe canapea ori pe covor. Apoi curata locul respectiv a doua zi.
Calatoriile din timpul verii
Daca obisnuiesti sa iei pisica sau cainele in vacanta, trebuie sa faci mai multe opriri pe drum. Daca un patruped este transportat cu masina, miscarea poate deveni derutanta pentru el. Opririle nu sunt necesare doar pentru satisfacerea nevoilor, ci si pentru relaxarea lui – va avea sansa sa iasa afara, sa alerge si astfel va accepta mai bine calatoria. De asemenea, ar trebui sa ai la indemana apa rece pentru patrupedul tau (ia la tine cuburi de gheata in termos) si jucarii (ii distrag atentia).
Surprizele neplacute din gradina
Toti avem probleme cu stapanii de caini care ies la plimbare si nu le strang mizeria. Mai ales daca obisnuiesc sa isi faca nevoile in acelasi loc, in fiecare dimineata, si se dovedeste a fi chiar in fata curtii tale sau a scarii de bloc. Solutia lui J. Green? Presara piper rosu in zona respectiva, dimineata. Dupa vreo doua saptamani va renunta la acest obicei prost din cauza mirosului puternic. Stai la curte si ai un caine care obisnuieste sa intre in gradina ta cu flori sau legume si sa sape incontinuu? Amesteca 50 g de piper rosu cu 70 g de pudra de mustar si 100 g de faina si toarna mixtura in locul respectiv.
E timpul pentru baie!
Nu mai stii cum sa iti convingi cainele sa stea cuminte in timpul baitei? Taie o bucata de material elastic si leaga-l in jurul botului, dar nu foarte strans. El va respira usor si nici nu te va putea musca. Pentru a-i usura acest moment, unge-i ochii cu o picatura sau doua de ulei de masline, ca sa nu se irite, si pune-i bile de bumbac in ambele urechi, ca sa nu-i intre apa sau sampon. Sau, daca nu reusesti sa-l tii la baie, incearca cu un sampon uscat. Bicarbonatul de sodiu, faina de porumb sau de ovaz şi amidonul absorb grasimea, murdaria si mirosurile neplacute. Presara-i pe blana oricare dintre produsele mentionate, freaca-l pana se curata si piaptana-l.
Accidentele
Chiar si cel mai bine antrenat patruped poate trece printr-un incident nefericit, si nu doar pe timpul verii! Tot ce trebuie sa faci pentru ca aceste mici accidente sa nu-ti distruga definitiv covorul este sa cureti petele inainte sa se usuce, recomanda Green. Pentru a curata murdariile lichide, apeleaza la scutece absorbante si apa minerala carbogazoasa sau sifon. Pune scutecul pe pata si tine-l apasat. Polimerul va absorbi lichidul din covor inainte de a intra in tesatura. Apoi toarna sifonul peste zona – actiunea de efervescenta rezultata va scoate la suprafata tot lichidul. Sterge din nou cu scutecul. Dupa ce ai indepartat lichidul, sterge zona cu otet alb pentru a-i schimba mirosul. Si gata, operatiunea de salvare a covorului a luat sfarsit!
Arsurile solare
O expunere indelungata la soare ii poate arde pielea cainelui tau sau poate duce la aparitia cancerului de piele. Este dificil sa ii acoperi mereu nasul, urechile si pieptul (zonele cele mai predispuse la arsuri solare) cu produse chimice de protectie solara suspecte. De aceea, cel mai indicat ar fi sa il tii in casa in clipele calduroase ale zilei (daca stau la geam, trage draperia). Totusi, daca nu te poti intelege cu el, plimba-l numai prin locurile cu umbra. Si nu uita sa-l imbraci cu o hainuta speciala pentru animale care sa-i protejeze zona stomacului.