De la telefoanele mobile pana la vecinii galagiosi, zgomotul este omniprezent: ne streseaza si ne imbolnaveste, incet dar sigur, iar majoritatea oamenilor nu incearca sau nu stiu cum sa puna o bariera intre ei si poluarea fonica.
Viata cotidiana este plina de zgomote de fundal, indiferent daca locuim in centrul orasului, la periferie, sau chiar la tara – de la claxoanele asurzitoare pana la zumzetul permanent al televizorului, aparatului radio si al masinii de spalat. Chiar daca inchizi toate aceste dispozitive galagioase, tot vor ramane alte zgomote care sa le ia locul, cum este bazaitul frigiderului sau al aerului conditionat. Sansa de a asculta linistea deplina este atat de rara, incat atunci cand se intampla, ni se pare ceva artificial.
Ce spun specialistii
“Suntem inundati de atatea sunete incat nu mai stim cum sa fim singuri”, spune Dr. Arline L. Bronzaft, psiholog al mediului si membru al Consiliului pentru Mediu din New York, care studiaza sunetele de peste 30 de ani. “Primul lucru pe care il fac oamenii cand intra in casa este sa deschida aparatul de radio sau televizorul, doar ca sa existe un zgomot de fond. Nu petrec destul timp cu ei insisi, cu gandurile si sentimentele lor, meditand – toate aceste activitati necesita liniste”, adauga specialistul.
Nimeni nu a masurat exact cat de zgomotoasa a devenit societatea in care traim, dar in ultimii 30 de ani “a existat o crestere a nivelului de zgomot fara precedent”, afirma Les Blomberg, director al organizatiei non-profit Noise Pollution Clearinghouse, care are ca scop reducerea nivelului de zgomot. Comparativ cu anii ’70, traficul auto a crescut cu pana la 175%, iar cel aerian cu 273%; omenirea a inventat noi surse de poluare fonica, cum ar fi alarmele masinilor, jocurile video stridente, jucariile care canta, etc.
3 milioane de romani sunt afectati de zgomot
Romania este una dintre cele mai galagioase tari europene. Orasele mari din tara noastra nu respecta normele de poluare fonica acceptate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Uniunea Europeana. Peste 60% din populatia urbana este afectata de zgomot, din cauza traficului rutier intens, Bucurestiul avand procentul cel mai ridicat al locuitorilor expusi zgomotului, de 85%, potrivit firmei de audit in domeniul masurariilor acustice Enviro Consult.
In capitala, in special in zona centrala, avem depasiri frecvente ale normelor maxime admise de zgomot si vibratii. Cele mai zgomotoase zone ale capitalei sunt Bulevardul Magheru (zona Nottara), Zona Oltenitei, Bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasedeu), Bulevardul Ghencea si Pantelimon (zona Morarilor). Bucurestiul are si el cateva zone linistite, cum ar fi strazile din spatele blocurilor din Drumul Tabereri, Rahova, 1 Mai sau in cartiere ca Primaverii si Giulesti. Pentru a afla nivelul de zgomot al orasului in care locuiesti, acceseaza site-ul primariei si cauta harta de zgomot. Daca vrei sa citesti mai multe informatii despre zgomot sau sa vezi harta de zgomot a municipiului Bucuresti, intra pe www.zgomot.ro.
Cum te afecteaza poluarea fonica
Studiile au demonstrat ca exista o stransa legatura intre poluarea fonica si bolile cardiovasculare, problemele gastrointestinale; este si o cauza majora a insomniei, care duce la oboseala, iritabilitate si scaderea performantei la locul de munca si la scoala. Numeroase simptome au fost atribuite expunerii la zgomot, inclusiv greata, durerile de cap, scaderea libidoului, anxietatea, pierderea apetitului sau a auzului si chiar nasterea prematura. Sunetul nu trebuie sa fie tare ca sa ne afecteze: un studiu publicat acum cativa ani in revista Journal of Applied Psychology a aratat ca femeile care lucreaza in birouri cu un nivel scazut de zgomot, prezinta in urina o crestere a epinefrinei – un hormon care indica prezenta stresului.
Gandeste-te la poluarea fonica ca la fumatul pasiv. Chiar si cand iti vezi de treaba, trebuie sa o suporti. Ca si cum ai opri la semafor langa o masina cu muzica data la maximum, atat de tare, incat ii simti vibratiile. Sau cand esti la restaurant si telefonul unui strain incepe sa sune cu un ton de apel iritant.
Cand lucrez la biroul de acasa iar cei doi caini ai mei incep sa latre la unison fiindca au vazut ceva afara (un ciclist, un postas, un caine vagabond), nici macar nu imi pot auzi gandurile. Cu cat imi ignora comanda de a se linisti, cu atat ma enervez mai tare. Iar pe masura ce se repeta scena pe parcursul unei zile, devine clar ca zgomotul este mai mult decat o provocare pentru concentrarea mea: imi afecteaza starea fiziologica. Mi se accelereaza pulsul, incep sa simt ca ma incalzesc si transpir si devin atat de anxioasa incat imi vine sa tip.
Exista o explicatie logica pentru aceste simptome si are legatura cu procesul evolutiv al speciei umane, afirma David Simon, doctor in medicina, co-fondator si director medical al centrului Chopra din Carlsbad, California, specializat in medicina holistica. In vremurile preistorice, oamenii se trezeau din somn chiar si la cel mai mic fosnet, exact la timp pentru a se feri de muscatura unui sarpe sau a unui tigru. Acum, inca reactionam la orice zgomot ca in fata unui pericol. “Sistemul nervos este construit sa accelereze bataile inimii, tensiunea arteriala si respiratia si sa secrete hormonul stresului atunci cand percepe un pericol”, spune Simon.
Liniste, va rog!
Pentru a contracara acest efect trebuie sa reducem poluarea fonica din viata noastra si sa redescoperim linistea adevarata. Oamenii care fac asta “incep sa remarce sunete care erau mereu prezente, dar nu le-au mai auzit pana acum”, spune Dr. Alice Domar, fondator si director al Mind/Body Center for Women’s Health din Boston si autor al cartii Self-Nurture. „Am pacienti care spun”. Bate tot timpul. Insa viata este prea zgomotoasa pentru a le mai putea auzi”.
Vrei sa traiesti un sentiment magic? Descopera un moment atat de linistit incat sa ai ocazia sa auzi cantecul unui greiere sau ciripitul unei pasari. Cercetatorii au descoperit ca oamenii percep sunetele naturii ca fiind calmante. Aceasta are legatura tot cu evolutia noastra. Trilurile pasarilor si bazaitul insectelor erau semne ca suntem in siguranta; daca un pradator aparea, sunetele se schimbau brusc. De aceea apare sentimentul de relaxare atunci cand asculti pasarile si insectele.
Am decis sa incerc si eu tratamentul linistii. Am inchis aerul conditionat din dormitorul meu. In primele nopti mi-a luat mai mult cu 10 minute sa adorm, dar m-am obisnuit repede cu linistea. Asadar, am dus mai departe experimentul si am oprit alarma telefonului mobil si aparatul radio din masina. Aceste mici schimbari m-au facut sa fiu mult mai calma. Oprirea sunetului din jur ii da o sansa creierului sa se odihneasca, spun specialistii. Daca asculti mereu, nu te relaxezi niciodata cu adevarat.
Pe masura ce am eliminat poluarea fonica din viata mea, mi-am gasit calmul si linistea. Chiar si timpul pare sa treaca mai incet. Cand ceva ma deranjeaza, in loc sa imi las mintea sa zburde pe versurile celui mai nou cantec, reflectez in liniste si gasesc rezolvarea problemei. Pe termen lung, o viata linistita inseamna o viata mai sanatoasa. Te relaxezi, te calmezi si incepi sa comunici mai bine cu tine insuti. Asta este benefic pentru corpul, mintea si spiritul tau.
Cinci metode simple de a aduce linistea in caminul tau
- Fa din casa ta un rai al linistii. Pentru atenuarea sunetelor, pune covorase de cauciuc sub aparatura de uz casnic, covoare pe podea si draperii la geamuri. Cand cumperi electrocasnice, ai grija sa aiba un nivel redus de zgomot.
- Redu sonorul. “Ma pot cuibari langa copiii mei atunci cand se uita la Tom&Jerry, iar daca intorc capul catre fereastra, vad copacii si incep sa visez cu ochii deschisi, fara sa mai aud televizorul. Este uimitor cat de usor poti reduce zgomotul”, spune Domar
- Creeaza senzatia de calm. Cercetarile au aratat ca meditatia si relaxarea musculara progresiva, practicate intr-o camera linistita, duc la obtinerea relaxarii depline. Pulsul si tensiunea arteriala scad, respiratia se rareste iar muschii se relaxeaza. Pentru a face asta, inchide aparatul radio, televizorul si computerul, inchide-ti ochii si relaxeaza-te, inspirand si expirand adanc. La fiecare expiratie rosteste unul dintre cuvintele “calm” sau “tacut”. ”Daca faci asta timp de 20 de minute, poti scapa de anxietate, dureri de cap si probleme gastrointestinale”, afirma Domar.
- Acorda-i o pauza creierului tau. Cand zgomotul din jur devine stresant, dar nu ai control asupra acestuia (traficul aerian, de pilda), pune-ti castile si asculta o banda goala (cunoscuta si ca “zgomot alb”) si delecteaza-te cu un moment de serenitate. “Daca te concentrezi asupra ta, mintea se relaxeaza o data cu tine”, explica Domar.
- Vorbeste. Daca o persoana galagioasa te deranjeaza, spune-i. Vorbeste cu instructorul de aerobic sa dea muzica mai incet la ora, cere-i vecinului sa nu mai foloseasca bormasina inainte de ora 9 a.m.. “Oamenii trebuie sa isi faca obiceiul sa ceara. Avem dreptul la liniste”, spune Bronzaft.
Aplicand aceste metode simple de reducere a zgomotelor din casa ta, vei reusi sa te relaxezi mai repede, sa te odihnesti mai bine si vei avea o viata mult mai sanatoasa, deoarece nu vei mai fi stresata si tensionata.