Postul Pastelui este considerat cel mai aspru dintre posturile calendarului ortodox, prin urmare trebuie sa te pregatesti cu numeroase retete de post satioase si delicioase, pentru a nu ceda tentatiilor culinare din restul anului. Timp de sase saptamani, crestinii reflecteaza in special asupra vietii si credintei lor. Multi dintre noi decidem in aceasta perioada cum sa ne indeplinim angajamentul moral; unii renunta la lucrurile favorite, fie activitati sau mancare, altii incearca sa faca mai multe fapte bune.
In aceasta perioada, alimentatia are un rol important. Catolicii practica ritualuri stricte de post si abstinenta. Daca esti adepta meselor fara carne si lactate, fie din motive religioase sau de sanatate, articolul acesta este pentru tine. Oricare ar fi regulile dupa care te ghidezi in Postul Pastelui, iti recomand cateva retete de post la indemana si foarte gustoase.
Supa de post cu legume (6- 8 portii)
Ingrediente
1 ceapa medie, taiata julien
1 ardei rosu mediu
2 catei de usturoi
1 varza mica, tocata
500 g de rosii cherry, tocate
3 morcovi rasi
6 cani cu supa de legume
2 dovlecei mici
3 linguri cu sos pesto
1 lingura de otet
1 lingura cu vin rosu
2 linguri cu ulei de masline
Patrunjel
Sare
1 lingurita de zahar
Piper proaspat macinat
Mod de preparare
- Intr-o oala mare, caleste ceapa in uleiul de masline pana cand se inmoaie. Adauga ardeiul rosu, usturoiul, varza si rosiile si lasa-le la sotat, apoi pune morcovii si amesteca de cateva ori.
- Adauga supa de legume, adu amestecul in punctul de fierbere, apoi lasa-l sa fiarba la foc mic.
- Adauga restul ingredientelor si fierbe 30 de minute, pana cand legumele sunt fragede.
- Serveste supa cu patrunjel tocat deasupra si cu paine prajita.
SFAT: In afara postului, poti servi supa de legume cu o lingura de branza de capra deasupra.
Paste de post la cuptor (4 portii)
Ingrediente
250 g de paste
1 conserva de suc de rosii
1 conserva de rosii tocate
1 lingura cu ulei de masline
1 ceapa medie, tocata
1 legatura de telina, tocata
300 g de spanac
1-2 catei de usturoi / pudra de usturoi
2 conserve de fasole, clatita si scursa
1 cana cu supa de legume
Sare
Piper negru
Optional: oregano, busuioc, cimbru
Mod de preparare
- Preincalzeste cuptorul la 200 de grade C.
- Fierbe pastele al dente si scurge-le.
- Intre timp, caleste ceapa si telina in ulei de masline pana cand se inmoaie. Adauga usturoiul si gateste 1-2 minute, amestecand din cand in cand.
- Adauga sucul de rosii, rosiile tocate, fasolea, supa de legume, sarea, piperul, oregano, cimbrul si busuiocul. Adu-le in punctul de fierbere, apoi redu focul la mediu si adauga spanacul.
- Amesteca pastele cu sosul de legume si muta totul intr-un vas pentru cuptor. Coace pana cand centrul este moale, iar partea de sus aurie.
SFAT: Pentru zilele in care nu tii post, rade cascaval deasupra pastelor inainte de a le pune la cuptor.
Cartofi rosii si sparanghel la cuptor (6 portii)
Ingrediente
1 kg de cartofi rosii, taiati in bucati potrivite
1 legatura de sparanghel proaspat, taiat in bucati de 3-4 cm
8 catei de usturoi, taiati fin
2 linguri cu ulei de masline
4 linguri de rozmarin uscat
4 linguri de cimbru uscat
Sare
Piper negru
Mod de preparare
- Preincalzeste cuptorul la 220 de grade C.
- Intr-un vas termorezistent, amesteca cartofii cu o lingura de ulei de masline, usturoi, rozmarin, cimbru si sare. Acopera cu folie de aluminiu sau cu un alt vas si lasa la cuptor pentru 20 de minute.
- Adauga sparanghelul, uleiul ramas si presara putina sare. Acopera si mai lasa la copt pana cand se inmoaie cartofii.
- Apoi scoate folia sau vasul de deasupra si mai coace 5-10 minute, pana se rumenesc cartofii.
- Condimenteaza cu piper si serveste preparatul cald.
Prajitura cu ciocolata de post
Ingrediente
3 cani de faina
2 linguri de bicarbonat de sodiu
6 linguri de cacao
1 lingurita de sare
2 cani de zahar granulat
3 linguri cu otet alb
2 lingurite de extract de vanilie
¾ cana cu ulei
2 cani cu apa rece
1 cana de nuci maruntite (optional)
Zahar pudra
Mod de preparare
- Cerne faina, adauga bicarbonatul de sodiu, sarea si pudra de cacao si amesteca cu un tel.
- Intr-un bol separat, amesteca zaharul, otetul, extractul de vanilie, uleiul si apa. Mixeaza pana cand zaharul este dizolvat si ingredientele umede se combina.
- Adauga ingredientele uscate peste cele umede si amesteca pana cand se formeaza un aluat neted. Pune peste acesta nucile maruntite.
- Toarna amestecul in tava de copt unsa cu ulei si lasa aproximativ 45 de minute. Daca vrei sa faci din acest aluat briose, redu timpul de coacere la 20 de minute.
- Dupa ce se raceste, serveste prajitura ornata cu zahar pudra.
Biscuiti maltezi de post (12- 15 bucati)
Ingrediente
300 g de faina
1 lingura cu ulei de masline
150 g de zahar
300 g de migdale macinate
1 lingura de cacao
1 lingurita de scortisoara
½ lingura de cuisoare macinate
1 lingura cu apa de flori de portocal
Coaja rasa de lamaie
Coaja rasa de portocala
200 ml de apa
2 linguri cu miere
2 linguri de fulgi de migdale
Mod de preparare
- Amesteca faina si uleiul de masline, adauga migdalele macinate, zaharul, pudra de cacao, scortisoara, cuisoarele, apa de flori de portocal, coaja de lamaie si cea de portocala.
- In mijlocul amestecului fa o gaura, toarna apa si framanta usor pentru a forma un aluat moale si omogen. Lasa coca sa se odihneasca aproximativ 15 minute.
- Intinde foaia si taie forme patrate de 1 cm grosime si 7-8 cm latime. Lasa sa stea 1-2 ore inainte de coacere.
- Coace desertul timp de 25 de minute la 180 de grade C. Dupa ce s-au racit, serveste biscuitii maltezi de post unsi cu miere si presarati cu fulgi de migdale.
Chiar daca nu tii tot postul, incearca sa prepari aceste retete de post sanatoase si delicioase macar in zilele de miercuri si vineri. Te vei simti mult mai bine atat din punct de vedere fizic, cat si spiritual!
Pofta buna!
Pingback: Rețete delicioase pentru Postul Paștelui 2024. Mâncăruri de post, ușor de pregătit care îți vor da sațietate - WOWBiz