Cand ne gandim la o imbunatatire a functionalitatii organismului, glanda tiroida ar trebui privita ca un punct de maxima importanta. De ce? Pentru ca o problema la acest nivel poate determina incetinirea metabolismului si destabilizarea nivelului de zahar din sange.
Astfel, iti va fi aproape imposibil sa slabesti, dar vei castiga in greutate pana si la alimentele cu calorii reduse. Alte efecte: lipsa energiei si aparitia apatiei, care va determina cresterea nivelului de stres.
Se estimeaza ca 1 din 8 femei vor dezvolta afectiuni ale tiroidei de-a lungul vietii. Depistarea timpurie a afectiunilor tiroidei (tiroidita Hashimoto, hipotiroidism, hipertiroidism, cancer tiroidian) te fereste de complicatii periculoase si iti ofera posibilitatea urmarii unui tratament adecvat. Iata cateva intrebari care ar trebui sa-ti ridice niste semne de intrebare:
1. Dieta ta nu da rezultate?
2. Cresti in greutate, desi urmezi o dieta?
3. Esti mai obosita, irascibila si lipsita de energie?
Daca raspunsul este DA la cele 3 intrebari, atunci iti recomand sa consulti medicul. Insa este de precizat faptul ca acestea pot avea si alte cauze, dar este de bun augur sfatul unui specialist si prevenirea oricarei probleme, indiferent de natura lor!
Mary J. Shomon este autoarea cartii Dieta tiroida (The Thyroid Diet), adresata persoanelor care sufera de tiroida. Motivul care a stat la baza focusarii pe aceasta latura este faptul ca ea insasi a avut probleme de greutate cauzate de tiroida.
Autoarea subliniaza ca problemele tiroidiene nediagnosticate pot incetini metabolismul si pot perturba echilibrul hormonal. Acest lucru face dificila pierderea in greutate chiar si atunci cand restrictionezi caloriile. Diagnosticul si tratamentul adecvat te pot ajuta sa restabilesti buna functionare a metabolismului tau si sa incepi procesul de slabire.
Posibilitati de alimentatie pentru o tiroida sanatoasa
Cartea The Thyroid Diet nu include un regim alimentar specific. Mai degraba se explica argumentele pro si contra asupra unor varietati de diete populare pentru a te ajuta sa decizi ce va functiona cel mai bine pentru tine.
Iata ce trebuie sa faci pentru a imbunatati echilibrul hormonal si a sprijini sanatatea tiroidei:
⇒ elimina glucidele prelucrate si simple
⇒ mananca mai multe alimente bogate in fibre
⇒ evita alimentele bogate in zahar
⇒ evita deserturile, mai ales dupa mese copioase
⇒ ia un mic dejun bogat in proteine
⇒ consuma mai multe alimente bogate in calciu
Produse din dieta tiroida pe care le poti consuma daca suferi de afectiuni ale tiroidei: cascaval degresat, iaurt, oua, ansoa, sardine, carne de vita macra, cotlet de porc, piept de curcan, fasole, linte, mazare, morcovi, vinete, dovleac, ciuperci, cartofi, ardei, spanac, cartof dulce, avocado, mere, fructe de padure, kiwi, pere, prune, cereale din tarate, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, migdale, nuci, ulei de seminte de in, ulei de cocos, ierburi si condimente, ceai verde.
Ce alimente sa eviti daca suferi de afectiuni ale tiroidei
Unele alimente contin goitrogeni, substante care pot determina incetinirea glandei tiroide. Astfel, daca suferi sau banuiesti ca ai hipotiroidism trebuie sa eviti consumul de alimente goitrogene: broccoli, conopida, varza, ridichi, spanac, napi, capsuni, piersici, alune, soia.
Daca suferi de hipertiroidism (tiroida este foarte activa si produce prea multi hormoni), evita laptele, iaurtul, inghetata, sosurile cu smantana, faina rafinata, pastele, painea alba, alte produse care contin zahar sau indulcitori artificiali (bauturile racoritoare, ciocolata, bomboanele, prajiturile, produsele de patiserie, clatitele, jeleul si siropul), cafeina si alcoolul.
Exercitii in dieta tiroida
Se recomanda efectuarea unor exercitii special concepute pentru a stimula functia tiroidiana. Exercitii T-TAPP reprezinta un sistem de antrenament efectuat fara greutati, sarituri sau aerobic de mare impact. Este nevoie de mai putin de o ora si ar trebui sa se faca cel putin trei ori pe saptamana.
cum sa slabesc usur