Pentru majoritatea populatiei, orice problema de natura sanatatii orale se trateaza la dentist. Sunt foarte putine acele persoane care cunosc sau inteleg termenul de parodontologie si importanta unui specialist in acest domeniu atunci cand este nevoie de interventii complexe precum implanturile dentare. Clinicile de specialitate lucreaza cu o echipa formata din dentisti si experti in parodontologie pentru a obtine rezultatele ideale in urma interventiilor de acest tip.
Parodontologia, o ramura indispensabila stomatologiei moderne
O mare parte dintre cei care au nevoie de serviciile de specialitate ale medicilor dentisti sufera in general si de boli parodontale mai mult sau mai putin grave. Dintre acestea, cea mai cunoscuta este parodontoza, o boala a gingiilor ce poate avea consecinte extrem de grave, provocata in principal de prezenta bacteriilor in smaltul dintilor. Aceste bacterii produc toxine si acizi ce ataca dintii, dar si gingiile.
In cazurile sale cele mai grave, parodontoza duce la retragerea gingiilor si la caderea dintilor. Prezenta diverselor forme ale parodontologiei poate impiedica aplicarea cu succes a unui implant dentar datorita faptului ca, pentru reusita acestei interventii, este nevoie de gingii si oase ale maxilarului sanatoase.
Parodontologia este ramura stomatologiei care se ocupa exact de acest tip de afectiuni. In momentul actual, stomatologia de calitate nu ar putea exista fara avansurile facute in domeniul parodontologiei. Atunci cand exista o afectiune a gingiei, aceasta trebuie tratata inainte de orice alt tip de interventie. Situatia este intrucatva similara cu aceea de pe un santier de constructii, nici o cladire nu poate si nu va fi ridicata pe o fundatie instabila. In stomatologie, „fundatia” este reprezentata de gingii si osul maxilarului, iar in tratarea acestora este nevoie de cunostiinte extensive de parodontologie.
De ce este parodontologia importanta?
Orice vizita la un cabinet stomatologic de specialitate ar trebui sa inceapa cu o analiza atenta a gingiilor pentru a descoperi semnele timpurii ale afectiunilor parodontale. Aceste semne pot fi superficiale si usor de trecut cu vederea de catre pacienti:
- o linie subtire, rosie la baza gingiei
- gingii usor umflate
- sangerari usoare la periaj
- forme usoare ale gingivitei (inflamarea a gingiei)
Descoperite din timp, aceste simptome pot fi tratate usor si pot preveni probleme mai grave de genul parodontozei. Netratate, aceste afectiuni pot impacta negativ lucrarile efectuate de medicul stomatolog, slabesc rezistenta dintilor si fac imposibila interventia cu tehnologie de ultim moment precum implanturile dentare.
Din fericire, chiar si in cazurile de boli avansate ale gingiei, exista numeroase proceduri de tratament ale zonelor inflamate si chiar ale portiunilor de os afectate. Aceste proceduri sunt insa costisitoare, iar recuperarea este de lunga durata. Poate fi vorba de o perioada de asteptare de cateva luni sau poate chiar un an intre tratarea afectiunilor de natura parodontologica si momentul in care dentistul poate interveni in siguranta pentru repararea danturii.
Din acest motiv, preventia si informarea sunt extrem de importante. Se recomanda prezentarea la cabinetele stomatologice de incredere de la prima aparitie a unor simptome ce pot fi atribuite bolilor gingiilor pentru a evita complicatiile viitoare ce pot deveni dureroase sau neplacute din punct de vedere estetic si extrem de costisitoare.