Esti insarcinata si ai in vedere nasterea in apa? Aceasta a devenit de curand populara si spitalele iti ofera acum aceasta posibilitate. Insa nasterea in apa este in continuare considerata o metoda alternativa si nu toti medicii sunt convinsi de siguranta ei. Asa ca, inainte de a te hotari pentru aceasta varianta, afla beneficiile si riscurile ei.
Multe persoane se simt foarte confortabil in apa, poate pentru ca ne incepem viata inconjurati de lichid amniotic in uter, iar aceasta senzatie ne ramane familiara pentru tot restul vietii. Legatura fiintelor umane cu apa este reprezentata in cazul copiilor care inoata foarte usor si natural chiar inainte de a invata sa stea in sezut.
Bebelusii stiu instinctiv ca nu trebuie sa respire atunci cand au capul scufundat in apa; ei asteapta pana cand ajung la suprafata pentru a respira. Se pare ca abia mai tarziu oamenii pierd acest instinct si devin mai predispusi la inec.
Cum se desfasoara nasterea in apa
Nasterea in apa are loc intr-o cada cu apa calda. Unele femei aleg doar travaliul in apa, altele decid sa incheie tot procesul nasterii in acest fel. Teoria din spatele nasterii in apa sustine ca, din moment ce copilul a trait timp de 9 luni in sacul amniotic, nasterea intr-un mediu similar este mai blanda pentru el si mai putin stresanta pentru mama.
Cand o femeie in travaliu se relaxeaza intr-o cada cu apa, fara ca atractia gravitationala sa actioneze asupra ei, cu stimulare senzoriala redusa, corpul ei secreta mai putini hormoni ai stresului; in schimb, produce endorfine inhibatoare de durere. Noradrenalina si catecolaminele, hormonii eliberati in timpul stresului, maresc tensiunea arteriala si inhiba travaliul.
Cand poti apela la nasterea in apa
Doar femeile cu o sarcina lipsita de complicatii pot lua in considerare nasterea in apa. De asemenea, nu trebuie sa ai infectii, bacterii in sange, herpes genital sau sangerare excesiva; aceste infectii se pot transmite copilului prin intermediul apei. Apeleaza la aceasta varianta daca ai o sarcina la termen sau dupa 37 de saptamani. Insa daca ai gemeni / tripleti sau daca pozitia copilului este cu fundul sau cu picioarele inainte, consulta medicul cu privire la nasterea in apa.
Siguranta nasterii in apa
Cercetarile realizate pana in prezent arata ca bebelusii nascuti in apa sunt la fel de sanatosi precum cei nascuti intr-un mediu uscat. Multe femei spun ca au avut un travaliu mai usor in apa, precizeaza mumsnet.com.
Nu exista recomandari privind temperatura apei, insa, in linii mari, in timpul primei etape a travaliului, aceasta trebuie sa aiba 35-37°C, iar in a doua etapa, 37-37.5°C. Este important sa se mentina o temperatura confortabila in incapere si sa se pastreze nivelul lichidelor.
In timpul travaliului, moasa trebuie sa monitorizeze cu regularitate bataile inimii bebelusului folosind un monitor cardiac fetal subacvatic. Cea mai mare ingrijorare o consituie nasterea propriu-zisa in apa; nu exista date care sa dovedeasca o rata a mortalitatii perinatale mai mare decat in cazul nasterilor normale sau cazuri care sa fi necesitat o atentie speciala. Totusi, copiii trebuie adusi la suprafata incet, cu atingeri minime la nivelul capului si fetei, pentru a nu le stimula reflexul respiratiei.
Beneficiile nasterii in apa
In cazul mamei, avantajele nasterii in apa sunt numeroase, conform americanpregnancy.org.
– Apa calda este linistitoare, reconfortanta, relaxanta.
– S-a demonstrat ca, in ultimele etape ale travaliului, apa creste energia femeii.
– Efectul de flotabilitate diminueaza greutatea mamei, permitand miscarile libere si noile pozitionari. De asemenea, faciliteaza contractiile uterine si imbunatateste circulatia sangelui, ducand la o mai buna oxigenare a musculaturii uterine (dureri mai putine pentru mama, oxigen mai mult pentru copil).
– Scufundarea in apa ajuta la reducerea tensiunii arteriale cauzate de anxietate.
– In apa scade productia de hormoni ai stresului, corpul eliberand endorfine care actioneaza ca inhibitori ai durerii.
– Apa face ca perineul sa fie mai relaxat si mai elastic, reducand riscul ruperii si necesitatea epiziotomiei si a copcilor.
– Reduce nevoia de medicamente suplimentare, inclusiv anestezia epidurala si somniferele.
– Apa ofera un sentiment mai mare de intimitate, reducand inhibitiile, anxietatea si temerile.
In ceea ce priveste bebelusul, acesta se va naste intr-un mediu similar sacului amniotic, sporindu-i astfel sentimentul de siguranta.
Riscurile nasterii in apa
In ultimii 30 de ani, nasterea in apa a devenit din ce in ce mai populara, insa nu exista foarte multe studii referitoare la riscurile ei. Unele cercetari din Europa au aratat rate similare ale mortalitatii perinatale atat in cazul nasterilor in apa, cat si in cazul nasterilor conventionale.
Potrivit unui articol publicat de Colegiul Regal de Obstetrica si Ginecologie, exista un risc teoretic de embolie in apa, care apare atunci cand apa patrunde in sangele mamei. Desi British Medical Journal declara ca nasterea in apa este 95% sigura, cercetatorii vad un posibil risc de aspiratie a apei.
In cazul in care copilul se confrunta cu stres in canalul de nastere sau in cazul in care cordonul ombilical se rasuceste, bebelusii ar incerca sa respire, existand posibilitatea de a inhala apa. Aceasta este o situatie rara, intrucat copiii nu inhaleaza pana cand nu sunt expusi la aer. Ei continua sa primeasca oxigen prin cordonul ombilical pana cand incep sa respire pe cont propriu.
Avantajele pentru care trebuie sa iei in considerare nasterea in apa sunt numeroase. Ofera-i bebelusului tau sansa sa vina pe lume intr-un mod placut si fara ca tu sa cunosti chinurile travaliului. Nu toate spitalele ofera facilitati pentru nasterea in apa si nu au moase pregatite in acest sens. In Romania poti apela la nasterea in apa la Maternitatea Regina Maria din Bucuresti, Clinica Eva din Brasov si Isis Medical Center din Constanta.