Pe 13 iunie 2013 a avut loc ceremonia de premiere UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Stiinta”. In cadrul evenimentului au fost desemnate castigatoarele celor doua burse pentru cercetare in domeniul Stiintelor Vietii si al Stiintelor Fizice, fiecare in valoare de 42.000 lei.
Cele doua castigatoare ale editiei a patra a programului de burse pentru cercetare nationale UNESCO – L’Oréal sunt Edina RUSEN, proiect castigator Cristalele fotonice cu aplicatii laser (sectiunea Stiintele Fizice) si Cornelia BRAICU, proiect castigator Combinarea efectului chimioterapeutic al doxorubicinei cu terapia tintita cu ARN de interferenta in tratamentul cancerului de san triplu negativ (sectiunea Stiintele Vietii).
Programul de burse pentru cercetare UNESCO-L’Oréal „Pentru femeile din Stiinta” sustine de 4 ani tinerele cercetatoare din Romania
„Prin intermediul programului de burse pentru cercetare L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Stiinta” ne dorim sa incurajam cat mai multe tinere sa se concentreze asupra activitatii de cercetare in decursul carierei lor. In Romania ne aflam deja la a patra editie si suntem mandri sa observam ca proiectul L’Oréal – UNESCO evolueaza de la an la an, aducand un aport important in crearea unor adevarate modele de urmat pentru tinerele cercetatoare din Romania. Ne bucuram sa putem sustine in acest fel progresul stiintific al comunitatii locale”, declara Gilles ANTOINE, Country Managing Director L’Oréal Romania.
„De patru ani tinerele cercetatoare din Romania beneficiaza de programul de burse UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din stiinta” si suntem onorati sa remarcam progresul pe care sustinerea oferita de noi il aduce in cercetarea romaneasca. Ne bucuram ca programul a evoluat constant de la o editie la alta, atragand un numar din ce in ce mai mare de participante si proiecte inscrise. Speram ca si prin aceasta editie am reusit sa impulsionam tinerele cercetatoare din Romania sa mearga mai departe si sa nu uite ca «Lumea are nevoie de stiinta, iar stiinta are nevoie de femei»”, spune Ani MATEI, Secretar General Comisia Nationala a Romaniei UNESCO.
„Cercetatoarele din Romania au nevoie in primul rand de incurajare, susținere si exemple de succes, de modele cu care sa se identifice, atat din mediul stiintific international, dar mai ales din spatiul romanesc. Pe langa bursa acordata tinerelor cercetatoare, programul L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din stiinta” ofera posibilitatea impartasirii unor astfel de povesti inspirationale despre tinere cercetatoare de la noi si din intreaga lume”, afirma Mirela NEMTANU, Corporate Communications & Public Affairs Manager, L’Oréal Romania.
Juriul a fost format din personalitati stiintifice de prestigiu ale comunitatii stiintifice din Romania: Acad. Maya SIMIONESCU, Presedinte al Sectiei de Stiinte Biologice a Academiei Romane si Director al Institutului de Biologie si Patologie Celulara „N. Simionescu”; Dr. Maria ZAHARESCU, Sef laborator Combinatii Oxidice si Stiinta Materialelor din Institutul de Chimie Fizica „Ilie Murgulescu” al Academiei Romane; Dr. Raluca VAN STADEN, Sef Laborator de Electrochimie si PATLAB Bucuresti din cadrul Institutului National de Cercetare pentru Electrochimie si Materie Condensata; Dr. Marius ENACHESCU, Director General al Centrului de Stiinta Suprafetei si Nanotehnologie, Universitatea Politehnica Bucuresti; Dl. Ani MATEI, Secretar General Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO si Dl. Gilles ANTOINE, Country Managing Director, L´Oréal Romania.
Castigatoarele editiei a patra a programului de burse pentru cercetare UNESCO-L’Oréal „Pentru Femeile din Stiinta” din Romania
Edina Rusen este sef de lucrari in cadrul departamentului de Bioresurse si Stiinta Polimerilor in cadrul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialor in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, iar proiectul castigator a avut ca tema cristalele fotonice cu aplicatii laser.
„Programul de burse pentru cercetare L’Oréal – UNESCO Pentru femeile din stiinta ofera oportunitatea incurajarii tinerelor cercetatoare. Acest fapt este foarte important si de apreciat luand in considerare gradul ridicat de dificultate al afirmarii acestora intr-un mediu aflat intr-o concurenta acerba. Latura sensibila a femeii se regaseste in stiinta prin creativitatea deosebita de care acestea dau dovada. Prin acest concurs, L’Oréal – UNESCO stimuleaza aceasta trasatura a cercetatoarelor si ofera un suport financiar necesar in dezvoltarea proiectelor si carierei”, spune Edina Rusen, castigatoarea sectiei de Stiintele Fizice.
Cornelia Braicu este inginer Biochimist si Coordonator Laborator Genomica Functionala, Centrul de Cercetari pentru Genomica Functionala, Biomedicina si Medicina Translationala al Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca. Proiectul ei castigator a avut ca tema combinarea efectului chimioterapeutic al doxorubicinei cu terapia tintita cu ARN de interferenta in tratamentul cancerului de san triplu negativ.
„Pana in prezent am aplicat toate cunostințele dobandite, iar rezultatele obtinute au fost pe masura, cum este si aceasta nominalizare in calitate de finalista in sectiunea Pentru Femeile din Stiinta a burselor nationale UNESCO – L’Oréal. Sunt intr-o continua cautare, in stiinta tot timpul este ceva nou de descoperit, este ca un labirint de stradute intortocheate, insa pofta mea nu se mai termina pentru mai multe proiecte care vor fi benefice pe o scara mai mare, si pentru societate in ansamblu”, declara Cornelia Braicu, castigatoarea sectiunii Stiintele Vietii.
Programul de burse pentru cercetare UNESCO – L’Oréal se adreseaza cercetatoarelor din Romania cu varsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii acreditate de invatamant superior din tara. 2013 este al patrulea an consecutiv in care programul de burse nationale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Stiinta” continua sa ofere suport comunitatii stiintifice locale.
Perioada de aplicatie pentru cea de a patra editie a programului de burse pentru cercetare UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Stiinta” a durat din noiembrie 2012 pana la finalul lunii martie 2013. Anul acesta au fost inregistrate 49 de aplicatii: 25 in categoria Stiintele Vietii si 24 in sectiunea Stiintele Fizice. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale tarii, printre care Bucuresti, Timisoara, Cluj, Baia Mare, Mures, Iasi. In comparatie cu anul trecut, a fost inregistrata o crestere de 58% in ceea ce priveste numarul de aplicatii.
Programul „For Women in Science”, la nivel international
Lansat in 1998 de L’Oréal si UNESCO, programul „For Women in Science” a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetator a fost recunoscuta la nivel international, prin acordarea unor premii dedicate. Astazi, premiile acordate la nivel international sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care incurajeaza urmarea vocatiei in domeniul stiintei si recunoaste realizarile profesionale ale femeilor cercetator din intreaga lume.
Din 1998, 77 de premii pentru excelenta in domeniul cercetarii au fost acordate la nivel international pentru femeile cercetator care au avut o contributie exceptionala la domeniul stiintei, devenind modele pentru tanara generatie.
De asemenea, 260 cercetatoare au primit burse la nivel international (doua dintre acestea fiind cercetatoare din Romania – Adriana Jalba in 2003 si Dr. Elena Luminita Bradatan in 2004). La nivel national, programul „For Women in Science” se desfasoara in 108 de tari si a permis, pana in prezent, unui numar de peste 1700 de tinere sa isi continue activitatea de cercetare.