Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere. O demonstreaza cifrele oficiliale care arata ca 1 european din 3 are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.
Tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la modul si continutul alimentatiei, nivelul si diversitatea radiatiilor la care suntem expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului si in general a imaginii, in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale; cresterea continua a stresului cu deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, intr-un mediu supracompetitiv, doar intr-o succinta enumerare.
Romania, una dintre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare cerebrale (AVC)
Si in Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral (AVC). Urmatoarele locuri – in domeniul neuroregenerarii – sunt ocupate de boala Alzheimer, dar si de boala Parkinson.
„Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice”, a declarat Prof. Dr Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).
„Neuroreabilitarea este o disciplina de granita, aflata in plin avant in Europa: multe societati nationale se nasc sub ochii nostri. Sigur, liderii raman societatile nationale din Germania, Italia, Austria. Romania este activa in acest domeniu prin cele doua societati de neuroreabilitare”, a precizat prof. Dr. Dafin Muresanu.
Acesta a mai adaugat ca problematica neuroprotectiei si neuroregenerarii se afla in centrul preocuparilor sale stiintifice, atat sub aspectul intelegerii problemelor endogene cat si a modularii acestora prin mijloace farmacologice si non-farmacologice.
„As putea spune ca, astazi suntem in posesia a numeroase date care au facut posibila intelegerea mecanismelor adaptative si de regenerare a sistemului nervos. Ce stim clar este ca sistemul nervos este intr-o transformare permanenta, determinata atat de nevoia de invatare si adaptare, cat si de vindecarea unor leziuni. Ba chiar mai mult, am inteles ca aceste procese nu duc intotdeauna la rezultate pozitive, ci pot avea uneori si ecou negativ (plasticitate patologica).
Capacitatea de regenerare exista peste tot in sistemul nervos, dar la intensitati diferite. Creierul, de exemplu, se regenereaza mult mai activ decat maduva spinarii. Cu cat vom intelege mai corect si complex mecanismele endogene ce stau la baza acestor procese, cu atat vom avea un succes terapeutic mai sonor”, a adaugat prof. dr Dafin Muresanu, cel caruia Academia Romana i-a acordat, in 2009, premiul „Gheorghe Marinescu” pentru contributii avansate in domeniul neuroprotectiei si neuroplasticitatii.
Mentinerea unui creier sanatos sau cum pot sa-ti pastrezi cat mai mult capacitatea functionala a creierului
„In primul rand, sa priveasca organismul ca un tot, somatic si spiritual, sa nu se indeparteze de natura, sa se alimenteze echilibrat, sa comunice intre ei nemijlocit, cat mai mult si pozitiv, sa mentina o activitate cognitiva rezonabila timp cat mai indelungat (in special cititul) sa isi controleze cu ajutorul medicului factorii major de risc vascular si degenerativ, sa desfasoare activitate fizica moderata, dar constanta”, a mai punctat presedintele SNR. Starea psihologica generala si starea de tensiune in care oamenii traiesc si stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile si in special pentru bolile neurologice. Mentinerea unui creier sanatos inseamna evitarea acestor factori.
Disfunctiile neuro-psihice afecteaza mai mult de 160 milioane de europeni – adica 38% din populatia Europei – in fiecare an, conform raportului prezentat de European Brain Council si European College of Neuropsycopharmacology in 2011.
Acest raport are la baza un review sistematic, condus de Hans-Ulirch Wittchen, ce a aratat ca 27% din populatia adulta (cuprinzand persoane cu varsta intre 18-65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihica (pihoze, anxietate, tulburari ale comportamentului alimentar). Prevalenta bolilor neuro-psihice este mai crescuta in randul femeilor (cu exceptia abuzului de alcool).
„Ca sa ne protejam sistemul nervos ar trebui sa incercăm sa traim cat mai echilibrat si normal. Sa avem o viata organizata, sa ne putem odihni suficient timp, sa lucram de-o maniera lipsita de asalturi, sa mancam mai multe lucruri care au de-a face cu natura si mai puţin cu industria chimica, sa folosim cu masura toate tehnologiile, si anume telefonul mobil, computerul, sa incercam sa citim in loc sa privim la TV”, a declarat doctorul Dafin Muresan in conferinta de presa organizata cu ocazia cadrul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care a avut loc la Bucuresti, in perioada 26 – 28 iunie 2013.
Foarte importanta este fericirea pe care ne-o cream, a completat medicul: „Dezvoltarea unui sistem de relatii interumane care sa permita obtinerea unei stari de fericire si satisfactie, nu o viata in solitudine. Poti fi in solitudine si cu foarte multi oameni in jur. Poti fi in solitudine si cu propria ta familie si sa comunici prin e-mail, desi esti in camera alaturata. Este cel mai rau exemplu de urmat in ceea ce priveste modul in care traim viata. Noi suntem responsabili pentru modul in care am ajuns sa ne traim viata astazi si repercursiunile acestuia asupra creierului”.
Afectiunile neuro-psihice, cea mai importanta problema de sanatate in Europa
Afectiunile neurologice si psihiatrice nu au putut fi grupate in categorii diferite, ele manifestandu-se, de multe ori, simultan la acelasi pacient. Astfel nu a fost posibila determinarea separata a prevalentei lor. Luand in considerare anii traiti cu dizabilitate si moarte prematura (DALY), gradul de reintegrare sociala si profesionala, costurile suportate de sistemele de sanatate, afectiunile neuro-psihice reprezinta cea mai importanta problema de sanatate in Europa. Afectiunile care determina cele mai mari dizabilitati sunt depresia, dementa, abuzul de alcool si accidentele vasculare.
S-a estimat ca aproximativ 83 de milioane de oameni sufera de boli neuro-psihice, dar si acest numar subestimeaza numarul real al pacientilor, avand in vedere faptul ca au fost luate in considerare doar persoanele sub 65 de ani.
Afectiunile neuro-psihice determina 19% din cazurile cu dizabilitati, comparativ cu procentul de dizabilitati secundare afectiunilor cardio-vasculare-4%. Dintre acestea cele mai severe sunt: tulburarea depresiva (5,6% din DALY), dependenta etanolica(3,3%), automutilarile (2%), boala Alzheimer si alte demente (2%).
Afectiunile neurologice si psihiatrice sunt, de departe, cele mai frecvente afectiuni cronice. Sunt principala cauza care determina ani trati cu dizabilitate (years lived with disability-YLD) – 39,7% din cazuri. Rata YLD/100 000 persoane a ramas constanta in timp, dar a crescut constant cu varsta. Prevalenta celor mai comune cauze ale YLD: tulburarile mentale si de comportament, bolile musculo-scheletale, nu a scazut. Tulburarile depresive determina singure 12,4% din YLD, dependenta de alcool-6,8%, boala Alzheimer si alte demente-3,9% iar schizofrenia si tulburarile bipolare- 2,3% din YLD.
Bolile neuropsihice determina cheltuieli importante din partea sistemelor de sanatate, in 2010 alocandu-se 798 miliarde de euro pentru aceste patologii. Mare parte din aceasta suma e reprezentata de cheltuieli directe (37% costuri de ingrijire medicala, 23% cheltuieli ne-medicale) iar 40 % sunt pierderi datorate slabei reintegrari profesionale.
Acum ca ai aflat care sunt cele mai noi solutii pentru mentinerea unui creier sanatos, incearca sa le respecti si vei avea o viata lunga si sanatoasa.