Semintele de chia au inceput sa fie tot mai prezente pe rafturile supermarketurilor, iar nutritionistii le recomanda in dietele de slabire. Daca nu le-ai consumat pana acum, afla ca acestea reduc apetitul, imbogatindu-ti dieta cu o multime de nutrienti. In continuare iti prezentam originea semintelor de chia si capacitatea lor de a te ajuta in procesul de slabire.
Ce sunt semintele de chia?
Chia este o samanta comestibila care provine de la planta numita Salvia hispanica (inrudita cu menta), cultivata in Mexic si pe care o consumau mayasii si aztecii. „Chia” inseamna putere si se spune ca aceste culturi ii atribuiau plantei un rol energizant. Pe buna dreptate, caci semintele de chia contin Omega-3, carbohidrati, proteine, fibre, antioxidanti si calciu. 30 de grame de seminte (aproximativ doua linguri) contin 139 de calorii, 4 g de proteina, 9 g de acizi grasi, 12 g de carbohidrati si 11 g de fibre, plus vitamine si minerale (fier, calciu, magneziu, zinc).
Dupa cucerirea Americii Latine, semintele de chia si beneficiile lor au fost oarecum eclipsate, intrucat spaniolii au introdus propriile produse alimentare si au interzis cultivarea de Salvia hispanica. In prezent, oamenii de stiinta si nutritionistii recunosc ca anumiti nutrienti lipsesc din alimentatia noastra zilnica, asa ca sunt in cautarea solutiilor oferite de natura; chia se afla printre ele, recapatandu-si popularitatea.
Proprietatile nutritionale ale semintelor de chia
Semintele de chia absorb de 12 ori propria greutate si se expandeaza pentru a controla apetitul; adaugand o lingura de chia in iaurtul pe care il consumi dimineata, vei reduce aportul caloric, dubland cantitatea de fibre consumata. Semintele de chia sunt considerate un superaliment, fiind o sursa ideala de energie si de substante nutritive.
Iata ce substante benefice pentru organism contin semintele de chia, potrivit chiaseeds.net.au:
– de 8 ori mai multi acizi grasi Omega-3 decat somonul. Mai important, sunt lipsite de colesterol si de metalele grele toxice pe care le contin pestele si fructele de mare.
– de 5 ori mai mult calciu decat laptele si boron, care ajuta la stabilizarea calciului in oase;
– 23% proteine, mai mult decat alte cereale traditionale: grau (13,7%), porumb (9,4%), orez (6,5%), ovaz (16,9%) si orz (12,5%);
– de 2,6 ori mai multe fibre decat ovazul si de 9,8 mai multe decat orezul;
– de 6 ori mai mult fier decat spanacul;
– de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele;
– de 2 ori mai mult potasiu decat bananele;
– contin toti aminoacizii esentiali intr-o forma usor de digerat.
Beneficiile semintelor de chia
Cele mai multe dovezi arata ca semintele de chia au inceput sa fie consumate inca din anul 3500 i. Hr. Aztecii si mayasii le includeau in alimentatia lor, fie macinate (faina), fie presate (ulei), fie le amestecau cu apa. In acea perioada, semintele de chia erau considerate miraculoase, din cauza proprietatii lor de a creste rezistenta si energia. Cercetarile actuale le asociaza cu reducerea colesterolului, a trigliceridelor si a tensiunii arteriale.
Exista mai multe motive pentru care sa adaugi semintele de chia in dieta ta, mentioneaza huffingtonpost.ca.
1. Combat diabetul, fiind un potential tratament naturist pentru diabetul zaharat de tip II, datorita capacitatii lor de a incetini digestia.
2. 30 de grame de seminte de chia contin 11 grame de fibre, adica 42% din doza zilnica recomandata. Acestea controleaza apetitul, ajutandu-te in procesul de slabire.
3.Intrucat contin acizi grasi Omega-3, semintele de chia sprijina sanatatea creierului.
4. Doza de calciu din aceste seminte mentine sanatatea orala, pe cea a oaselor si previne osteoporoza.
5. Manganul este un nutrient mai putin cunoscut, insa important, pentru ca ajuta organismul sa utilizeze alte substante nutritive, cum ar fi biotina si tiamina. O portie de seminte de chia (30 g) contine 30% din doza zilnica recomandata de mangan.
6. Organismul foloseste fosforul din semintele de chia pentru a sintetiza proteinele, esentiale in cresterea si refacerea celulelor si a tesuturilor.
7. Chia este o sursa nemaipomenita de fibre pentru vegetarieni si nu contine colesterol.
8. Triptofanul, un aminoacid pe care il contine carnea de curcan, se gaseste si in semintele de chia. Acesta te ajuta sa-si controlezi apetitul si sa-ti imbunatatesti starea de spirit.
Aroma usoara de nuca a semintelor de chia face sa ele sa fie usor de adaugat in mancaruri si bauturi, fiind cel mai des presarate in mixuri de cereale, sosuri, feluri cu orez, iaurt, salate (Salata pentru stimularea imunitatii cu seminte de chia de la Carmen Bruma). De asemenea, se pot amesteca cu apa, tranformadu-se intr-un gel. Nu e nevoie sa le zdrobesti pentru a beneficia de proprietatile lor. Foloseste chia in mancaruri, nu ca un supliment, ci ca alternativa la cerealele procesate.
Tu ce stii despre semintele de chia? Obisnuiesti sa le consumi?